Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Taycanov višinski rekord
Porsche
Taycanov višinski rekord
Taycanov višinski rekord
18.09.2023 23:29

Porsche Taycan Cross Turismo je postavil rekord kot električni avto, ki je premagal največjo spremembo nadmorske višine. Splezal je na Hongtu Daban v Tibetu, na višino kar 5.355 metrov.

Urša Prosenjak

Dosežek naj bi bil po navedbah Porscheja dovolj za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov z največjo višinsko razliko, ki jo je doslej premagal električni avto. 10-dnevno Taycanovo potovanje se je začelo  na suhem dnu jezera Ayding v zahodni Kitajski, ki je med najnižjimi točkami na svetu. Vzpon se je tam začel 218 metrov pod morsko gladino. Tako se je Taycan od začetka do cilja povzpel za skupno 5.574 metrov.

Potovanje je bilo zahtevno. Udeleženci so v desetih dneh izkusili štiri letne čase, vsa pot pa niti ni potekala po cestah. Prednost električnega vozila je sicer to, da nima motorja z notranjim izgorevanjem, zato spremembe nadmorske višine nimajo takšnega učinka na moč ali funkcionalnost. Vendar pa vzpon pomeni visoko porabo energije iz baterij. Porsche sicer ni navedel podrobnosti glede dosega ali porabe na potovanju, je pa omenil regenerativne sposobnosti Taycana Cross Turismo pri spustih.

Druga težava je bila polnilna infrastruktura. Za 760 km dolg odsek nikogaršnje zemlje v gorah Kunlun in Tianshan je potreboval kar štiri dni, a mu je s pomočjo EnjoyElec v različnih vremenskih pogojih uspelo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija