Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Volkswagnove delnice vztrajno padajo
Gospodarstvo
Volkswagnove delnice vztrajno padajo
Volkswagnove delnice vztrajno padajo
19.09.2023 23:17

Vrednost Volkswagnovih delnic neprekinjeno pada že zadnji dve leti. Po poročanju nemške agencije DPA je samo v zadnjem letu padla za 20 odstotkov.

Urša Prosenjak

Sredi leta 2021 je vrednost delnice koncerna Volkswagen znašala 240 evrov, danes pa le še 113 evrov. Po mnenju analitikov vlagatelji vse manj verjamejo, da bo Volkswagen v svoji trenutni obliki v prihodnjih letih znova pridobil konkurenčnost. Njegov delež na ključnem trgu na Kitajskem pada, težavo povzročajo previsoki stroški v Severni Ameriki, razvoj električnih avtomobilov pa je prepočasen in na tem področju Volkswagen zaostaja za evropskimi tekmeci.

Glavni vzrok za padec vrednosti delnic naj bi bila nevarnost občutnega padca udeležbe na kitajskem trgu, kjer trenutno Volkswagen proda 40 odstotkov svoje proizvodnje, konkurenca pa postaja vse močnejša.

Kitajski proizvajalec BYD se je na primer v prvi polovici letošnjega leta uspel uvrstiti med 10 najboljših svetovnih proizvajalcev. S prodajo 1,25 milijona avtomobilov na Kitajskem je prehitel Mercedes Benz. Volkswagen tako na tem ključnem trgu električnih avtomobilov težko konkurira nižjim cenam tamkajšnjih proizvajalcev, zato se povezuje s kitajskimi podjetji, predvsem s tistimi, ki proizvajajo cenejše avtomobile, po katerih je tam največ povpraševanja, kar pa pomeni tudi manjši dobiček.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
aichi19.09.2023 23:45
Tako mnogo let nazaj sem menil, da ni pametno igrat na eno karto... VW in dizel je bil sinonim za avto med običajnimi potrošniki.
klemens20.09.2023 00:25
Še malo naj EU zaostri zakonodajo, uvede kvote pri zaposlovanju, pa bomo vsi šli v Bosno na izlet z MG-jem iz sosednjega prispevka, gledat ostanke pretekle VW uspešnosti po cestah.
7even7720.09.2023 08:49
Zelo očitno so se zelo preveč (za)igrali. In še naprej to počnejo.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija