Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kitajska električna perfekcija
MG 4 Electric 64 KW Luxury
Kitajska električna perfekcija
Kitajska električna perfekcija
20.09.2023 00:15

Kitajski SAIC uspešno uporablja nekdanjo britansko znamko MG in sestavlja všečne in tehnično dovršene električne avtomobile kot je tudi MG 4.

Zoran Triglav Zoran Triglav
Osnovna cena: 39.500 €
Cena testnega vozila: 39.500 €
vozne lastnosti
doseg
hitro polnjenje
cena
prostornost
nerodni izbirniki infozabavnega sistema
malo prostora za kolena
nastavljivost zračnikov

Ko sem se s ključem v rokah prvič podal h kovinsko rdečemu MG 4, priznam, sem imel sprva mešane občutke. Najbrž predvsem zaradi izstopajoče, skoraj kričeče oblike, ki je malce zmedla moja pričakovanja. A hitro sem se privadil. Že po nekaj kilometrih sem spoznal, da je MG 4 Electric prijeten sopotnik, ki ponuja skoraj vse, kar premorejo veliki. V različici Luxury to med drugim pomeni vse mogoče asistenčne in varnostne sisteme, ki naredijo avto skorajda samovozeč – od ohranjanja voznega pasu, samodejnega zaviranja (v primeru sile tudi s funkcijo prepoznavanja pešcev in kolesarjev) in speljevanja do opozorila za prečni promet zadaj (RCTA) naprej. Seznam kratic je zares dolg, okoli 20 jih je; večino sem sklenil preizkusiti v praksi. Glede na to, da sem avto vrnil brez najmanjše praske, zelo uspešno! Poleg vsega mogočega je na voljo zlasti pri parkiranju zelo uporabna 360° kamera, ki poskrbi za sintetizirani pogled »od zgoraj«. Tako vedno vemo, kje smo, razdaljo do ovire za zadkom pa izmeri in natančno prikaže v centimetrih! Za preglednost v temnejšem delu dneva poskrbijo tudi odlični samodejni LED-žarometi.

Malce nerodni meniji, a brez panike

Navdušila me je enostavna uporaba brez nepotrebnega motoviljenja s ključem, ki se je hitro privadiš. Odpreš avto, se usedeš, menjalnik v D in odpelješ. Se ustaviš, menjalnik v P, izstopiš, zakleneš in greš. Nobenega gumba START/STOP in podobne navlake. Nekoliko manj so me navdušili izbirniki informacijsko-zabavnega sistema, ki so nekoliko okorni. To pomeni, da je za katero od tudi osnovnih nastavitev (celo za klimo) včasih treba malce bolj potelovaditi po zaslonu na dotik, ki je sicer ravno prav velik (26 centimetrov), da ni moteč. Ampak tudi tega se kmalu privadiš, nenazadnje pa gre za softversko težavo, ki jo utegnejo v naslednjih posodobitvah že odpraviti. Podobno velja za težavo s sprejemom signala DAB ob prehodu med državami. Ob vračanju čez hrvaško mejo je radio kljub vse slabšemu sprejemu trmasto vztrajal pri hrvaškem signalu in lep čas nikakor ni bilo mogoče ročno preklopiti na slovenskega. Morda bi pomagalo ustavljanje in zaklep vozila, tako rekoč ponovni zagon.

Kitajska električna perfekcija

Ampak samo zaradi tega se ni splačalo ustavljati. Konec koncev se sistem poleg povezave Bluetooth poveže s telefonom, za kar sicer najprej zahteva USB-kabel, kar je malce nerodno. Zlasti ob dejstvu, da iz sredine armaturke štrli nekakšen osrednji pomol, na katerem je poleg izbirnega gumba za prestave in gumba parkirne zavore prikladen prostor za brezžično polnjenje telefona (serijsko pri opremi Luxury). Tudi to zagato bodo zagotovo odpravili s programskimi posodobitvami.

Udobje z rahlimi omejitvami

V času testa sem prevozil natanko 1071 kilometrov in se dvakrat podal iz Ljubljane na morje, enkrat na Koroško in enkrat na Gorenjsko. MG 4 se je izkazal za udoben in kljub skromnejšim zunanjim meram presenetljivo prostoren avtomobil tudi za večje potnike na zadnjih sedežih. K temu pripomore precej velika medosna razdalja. Celo prtljažnik se je z dovolj prostora za prtljago za nekaj dni počitnic s štiričlansko družino več kot izkazal, čeprav čudežev ni pričakovati. Je pa mogoče sedeže prevračati v razmerju 60/40, kar prinese zares veliko prtljažnega prostora. Malce zmoti le ročaj zadnjih vrat, ki odraslim potnikom od strani jemlje dragoceni prostor za kolena. Ko smo ravno pri kolenih.

Kitajska električna perfekcija

Malce višje raslim voznikom rad dreza v koleno tudi omenjeni pomol s polico za telefon na sredini armature. Sedeži (pri testnem vozilu je bil voznikov električno nastavljiv) so udobni in z nekoliko bolj športno obliko ponujajo dovolj opore, niso pa ravno pretirano zajetni. Nekoliko višje rasli utegnejo pogrešati kakšen centimeter višjo ramensko oporo. Pohvaliti je treba število in uporabnost odlagalnih površin in raznih žepov, ki jih je res v izobilju. Grajati pa velja zračnike v armaturni plošči, ki jih je ob močnejšem pihanju težko usmeriti tako, da zračni tokovi niso moteči.

Na cesti se zares izkaže!

Eden glavnih adutov električnega MG 4 so vozne lastnosti. Odlična lega na cesti v kombinaciji z obilico navora in moči na zadnjih kolesih drznejšim prinese dobršen odmerek vozne zabave. Za drugi del vsega tega skrbijo učinkovite zavore. Zabavo z MG 4 bi utegnili ceniti tudi denimo vozniki BMW-jev, čeprav tega morda ne bi na glas priznali. Ampak izkušnje med testom, ko sem na nekaj krogov povabil prijatelja z modro-belim propelerjem v očeh, so to potrdile. Nenazadnje gre za nekdaj športno znamko, ki je bila – prav tako nenazadnje – nekaj časa v lasti BMW. Pri polnem »plinu« se tudi na povsem suhem asfaltu začuti, da bi zadek rad malce poplesal, a ga elektronika zelo dobro zadrži v začrtanih tirnicah. Posebno ugodne užitke to prinese ob zavijanju. To so izkušnje različice z 150 kW na pnevmatikah dimenzije 215/50 R17. Kako zabavno je voziti najbolj navitega MG 4 s kar 320 kW (s štirikolesnim pogonom in večjimi pnevmatikami ter zmogljivejšimi zavorami), si lahko le predstavljamo. A ta pri nas za zdaj še ni na voljo.

Danes znamka, ki je bila med drugim v letih 1994–2000 v lasti BMW, pravzaprav ni več tako zelo britanska, saj je lastništvo konec julij 2005 prešlo v kitajske roke. Danes je podjetje MG Motor UK Limited (MG Motor) v lasti firme SAIC Motor UK s sedežem v Londonu, vse skupaj pa je v lasti kitajskega državnega proizvajalca avtomobilov SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation). Celotno načrtovanje in zasnova avtomobilov danes potekata v Londonu, Avtomobili pa prihajajo s tekočih trakov tovarn na Kitajskem.

Kitajska električna perfekcija

Kilometrski doseg je pri živahnem električnem MG 4 docela spodoben. Na papirju obljublja pri mešanem voznem ciklu 435 kilometrov avtonomije (WTLP), pri mestni vožnji pa 577 kilometrov. Ob užitkih, ki jih ponujata naglo speljevanje in športnejša vožnja, je bilo povprečje v prvem delu testa sicer nekoliko slabše (17,5 kWh/100 km), a ne bistveno. Ko sem ga najbolj priganjal, velik del po avtocesti s hitrostjo, zelo redko nižjo od 130 km/h, sem z enim polnjenjem še vedno prevozil dobrih 350 živahnih kilometrov, preden sem ga z ne povsem izpraznjeno baterijo (64 kWh) zopet priključil. Z varčnejšo vožnjo v drugem delu testa je poraba padla na okoli 16 kWh/100 km, s čimer se je doseg zelo približal obljubljenemu na papirju. Za varčnost testnega vozila je ob neprestano vključenem hlajenju kabine v vročih dneh sicer skrbela tudi toplotna črpalka. Omeniti velja, da je bila hitrost polnjenja na hitri polnilnici (na Kozini) celo višja od tovarniško obljubljene najvišje. Kar 142 namesto 135 kW, kar pomeni, da je bila skoraj prazna baterija napolnjena do 80 odstotkov v dobre pol ure. To pa ni kar tako. In ko smo ravno pri bateriji: različica Luxury ponuja V2L napajanje zunanjih porabnikov z močjo do 2,2 kW. To pomeni, da si je mogoče sredi divjine s sušilnikom posušiti lase, na električni plošči skuhati golaž ali s kotno brusilko odrezati jeklen drog. Kar pa tudi ni kar tako.  

Skratka: všečen, udoben, prostoren ter nadpovprečno bogato opremljen avtomobil Golfovega razreda, ki se na cesti izkaže v tako rekoč vseh disciplinah in navduši tudi drznejše voznike, zanj pa ponujajo 7 let oziroma 150.000 kilometrov jamstva, je v osnovni različici Standard na voljo za 32.900 evrov, v različici Comfort za 37.500 evrov in v različici Luxury za 39.500 evrov.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 150 kW; navor 250 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 64,0 kWh; kapaciteta (neto) - 61,7 kWh; napetost - 400 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 03:50; moč polnjenja (DC) - 140 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:26;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - C; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.287 mm x 1.836 mm x 1.504 mm; medosna razdalja - 2.705 mm; kolotek spredaj - 1.550 mm; kolotek zadaj - 1.551 mm; odmik od tal - 160 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 7,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; poraba WLTP - 16,6 kWh/100km; doseg - 435 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 235/45R18; gume zadaj - 235/45R18; obračalni krog - 10,6 m;
Mase: masa - 1.675 kg; nosilnost - 448 kg; skupna dovoljena masa - 2.123 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 363 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar20.09.2023 06:29
V primerjavi z id3 je skoraj v vseh pogledih boljsi in cenejsi. Toda, oblika v zivo me ne preprica, je id3 dosti bolj skladen, iz dolocenih kotov celo sporten. Kitajci bodo morali malo nastudirati oblikovni dizajn pa bo :)
alfafil20.09.2023 08:17
Oblikovno je res krneki, se pa po karakteristikah približuje mojim pričakovanjih za EV.
Rothschild20.09.2023 14:34
Na racunalniku zadeva izgleda skorajda prebavljivo. Ko pa ga vidis v realnosti .... pa se ga niti s palco ne bi dotaknil
mrop2320.09.2023 20:20
@makaronar Ravno obratno je, ID.3 je skoraj v skoraj vseh pogledih boljši, razen v porabi in hitrosti polnjenja DC. Podvozje, prenos moči na kolesa, asistenčni sistemi, infozabavni sistem, aplikacija, upravljanje, premišljenost določenih malenkosti, itd Vse to je za pol ali kar cel razred slabše, manj dodelano, bolj zmedeno.
klemens20.09.2023 20:59
Poglejmo še cenovno, tale v izvedbi Luxury je 40k, ID.3 pa z opremo 60k. To je 50% več. Po 4 letih pa itak menjaš. Kot prenosni računalnik.
mrop2320.09.2023 21:04
@klemens Primerljiv ID.3 je cca 47K, minus verjetno še malo popusta. https://vozilanazalogi.volkswagen.si/car/V-2023-0811780-SI
klemens20.09.2023 21:57
Ok, za 5k več bi vzel raje ID.3.
mrop2320.09.2023 22:10
Prejšnjega (pred prenovo) se menda dobi celo za manj kot tega MG-ja. https://vozilanazalogi.volkswagen.si/car/V-2021-0802917-SI
skrivo20.09.2023 23:56
Vsak normalen bi pri izbiranju avta za med 39.5k€ in 50k€ izbral Teslo Model 3 SR za 43k€ ali LR dual motor za 50k€, ali ogromni Model Y SR za 45k€ iz zaloge. Pa ne moreš dat za ID.3 več kot za Teslo, ki je boljša v čisto vseh pogledih, tud za MG4 je 39.5k€ čist preveč, oni za 33k€ je pa recimo kolikor toliko v redu. In MG v veliki večini primerov prodaja le onega MG4 za 33k€ in to je to. Js bi tud za 33k€ rajš kupil leto dve staro Teslo 3, neskončno boljši deal. Še to: ko sem sedel v MG4, me je takoj zmotil preveč pokonci postavljen volan (kot pri kombiju, če malo pretiravam) in sem se takoj pobral iz njega...fertik pika konec.
klemens21.09.2023 07:45
Skrivo se strinjam. Kolega vzel službeno Teslo 3, je rekel cca 35k, verjetno je še davek ali subvencijo odštel.
rovokopac21.09.2023 14:41
To je avtoček za cenovni razred 15k, max 20k, več pa ne. Kolikšna je cena v državi izvora?
skrivo21.09.2023 22:24
Rovokopač: tu nekje kot si napisal :)
Jebela22.09.2023 06:48
Sploh ne razumem tistih, ki govorijo, da je I.D.3 dober nakup. Ob predstavitvi novega sem ga šel konfigurirati, da bi imel podobno opremo kot čisto navadna Tesla Y, ki nima nobene dodatne opreme. Ko sem prišel do 55 k in videl, da moram DOKUPITI še toplotno črpalko, sem zaprl konfigurator. Pa ne zanimajo me popusti, pa financiranje, pa ne vem kakšen šit, ki ga ponuja VW. Enostavno, redna cena za ta čas normalno opremo je PREVISOKA. Pa skleden, ali lep, ali kul znamka, ali ne vem kaj. Predrago. Vozil sem pa tudi MGja, sicer z neko nižjo opremo, priznam, ni mi bil preveč po godu, predvsem neodzivnost tablice me je motila, peljal se je v redu, s pospeški in vsem vred. Nisem pa imel občutka ql avtomobila. Zunanjost, vsake oči imajo svojega malarja.
klemens22.09.2023 18:52
Na Kitajskem je to vozilo od 18k - 24k eur (140.000-187.000 juanov). 上汽名爵4价格
shark91122.09.2023 20:01
"Malce višje raslim voznikom rad dreza v koleno tudi omenjeni pomol s polico za telefon na sredini armature"...meni je to tak "no go" pri potencialnem nakupu, da takega avtomobila niti gledat nebi šel, pa če je še tako dober...če ne znajo narediti dobre ergonomije vsaj za voznika, niso vredni da sploh kaj prodajo!
© Copyright 1999-2023 Avtomanija