Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Lucid začenja proizvodnjo v Savdski Arabiji
Elektrifikacija naftne velesile
Lucid začenja proizvodnjo v Savdski Arabiji
Lucid začenja proizvodnjo v Savdski Arabiji
28.09.2023 21:47

Lucid, ameriški proizvajalec električnih vozil, je odprl prvo tovarno v Savdski Arabiji. Tovarna v Džedi je del sporazuma o elektrifikaciji države, ki je sicer vodilna svetovna izvoznica nafte.

Urša Prosenjak

Načrte o izgradnji tovarne v Džedi je Lucid predstavil že lani, Savdska Arabija pa je s proizvajalcem podpisala dogovor o nakupu do 100.000 njegovih vozil v obdobju 10 let. Država je sprejela ambiciozen načrt, ki naj bi ublažil prevlado naftnega sektorja v gospodarstvu, izvedbo pa je zaupala državnemu stabilizacijskemu skladu, ki je največji delničar Lucida. Sklad ima v lasti nekaj več kot 60 odstotkov delnic ameriške družbe. Delnice so kupili maja v ponudbi za izbrane vlagatelje, zanje pa so odšteli 1,8 milijarde dolarjev.

Lucidov obrat AMP-2 bo sestavljal luksuzno električno limuzino Lucid Air z začetno letno proizvodno zmogljivostjo 5000 avtomobilov. V kasnejših fazah bo tovarna povečala letno proizvodnjo na 155.000 vozil. Lucid trenutno proizvaja avtomobile v tovarni v ameriški zvezni državi Arizona.

Novi obrat nakazuje vstop Savdske Arabije v proizvodnjo električnih avtomobilov, kjer trenutno prevladujejo kitajska in ameriška podjetja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens28.09.2023 23:44
Sem videl v živo Lucid Air in moram priznati, da je zelo impozantno vozilo.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija