Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Japonski električni posebnež
Nissan X-Trail Tekna e-Power 4WD e-4orce
Japonski električni posebnež
Japonski električni posebnež
12.10.2023 00:30

Nissan je z novo generacijo X-Traila pogon z elektriko definiral po svoje.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 47.828 €
Cena testnega vozila: 50.338 €
materiali
oprema
glasen motor
poraba

Da je električni pogon superioren, tako dinamično kot tehnično, je jasno, glavna težava je le hranjenje energije. Težke baterije dodatno obtežijo avto, polnjenje pa seveda, v skladu s fiziko, pomeni, da mora imeti voznik precej časa na daljših poteh. Elektriko pa lahko seveda delamo tudi sproti z generatorjem na notranje izgorevanje.

Kar so naredili tudi pri Nissanu – elektro pogon napaja elektrika iz bencinskega motorja v vlogi mini elektrarne. Pri tem odpade nekaj ključnih delov mehanskega prenosa, vsaj na papirju pa bi morala biti manjša tudi poraba.

Četrta generacija globalnega modela, prvič predstavljena 2000, je k nam prišla lani. Je klasični vzhodnjaški SUV, med večjimi svoje vrste in s prepoznavnimi Nissanovi potezami na nosu. Tudi notranjost sledi sodobnim trendom, čeprav je – spet v vzhodnjaški maniri – gumbov in stikal še vedno za vsaj eno če ne dve »pred-digitalni« generaciji. Pri Nissanu so uspeli dodati materiale, ki so, ali vsaj delujejo kot premium, so mehki, odlično sestavljeni in ciljajo na prestiž. Usnjeni sedeži so še ena od ne prav pogostih uspešnih kombinacij udobja in dobrega oprijema. Vse ostalo je digitalizirano – merilniki in osrednji zaslon, nekatere informacije pa gredo tudi projicirni zaslon.

Japonski električni posebnež

Na konzoli med sedeži so pustili le pomični gumb (podoben računalniški miški) za izbiro smeri, dve odlagalni mesti za pijačo ali ostalo kramo in še vrtljivi gumb za obnašanje koles glede na vrsto terena (in podlago). Kot se za tovrstne velike voze spodobi, ne manjka tudi panoramska streha za občutek svetle dnevne sobe.

Klimatsko napravo so ohranili ločeno od zaslona, pod njo je malce odročno postavljen gumb za zagon, pohvalno pa je, da so z USB vtičnicami (A in C) mislili na novo in staro generacijo naprav. V vrhnjem nivoju opreme so praktično vsi asistenčni sistemi, reč zna parkirati sama, ProPilot kot avtonomna vožnja druge generacije pa lahko v precejšnji meri olajša vožnjo voznika, tudi zavira sam pri omejitvah, vendar prebiranje znakov včasih kaj zamudi ali pa vidi po svoje in potem nastopi diskrepanca, sploh radi imamo neresnične omejitve, napisane na zadku cerade kamiona pred nami (ki jih avto nenadoma upošteva). V zadku je še za 575 litrov prtljažnika, ki ga s podiranjem sedežev povečamo na 1396 litrov.

Japonski električni posebnež

Bistvo 4,68 metra dolgega SUV je v tem primeru pogon, sestavljen iz trivaljnega 1,5-litrskega turbo motorja s 116 kW (158 KM) in 250 Nm navora, ki kot rečeno, izdeluje elektrone, ki po kablih poganjajo dva elektromotorja, po vsakega na eni osi. Skupna moč pogona je dejansko 157 kW (213 KM) in posledično tudi štirikolesni pogon. Da lahko avtu z oznako e-Power pogojno rečemo hibrid, skrbi majhna 1,73 kWh baterija, ki premika avto brez vmešavanja bencinskega generatorja, predvsem pri nizkih hitrostih in na parkiriščih.

Fizika je tudi pri taki kombinaciji neizprosna, elektrarna na neosvinčen bencin se bo vrtela odvisno od zahtev voznika. Že res, da japonski voz do stotice pospeši v samo sedmih sekundah, a nekega hudo športnega občutka vseeno ni opaziti. Normna poraba po WLTP je 6,3 litra na sto kilometrov, kar je bolj kot ne utopično. Z nekim bolj konservativnim pristopom do stopalke za plin se da voziti tam okoli osem litrov in nekaj malega čez, večinoma pa bo povprečna poraba ob bolj dinamični vožnji prej bližje desetim kot devetim litrom. Ker na delovanje motorja ne vpliva stari dobri izum menjalnik, se tako vrti do najvišjih vrtljajev, odvisno od potrebe po električnem pretoku do obeh elektromotorjev. To zna biti na trenutke tudi precej moteče, sploh če imamo v podzavesti drugačno naraščanje vrtljajev pri klasičnem pogonu z menjalnikom. Še najbolj vse skupaj spominja avtomobile s CVT menjalnikom. Nekaj porabe lahko poskusite znižati s premikom v Eco način, kjer omeji tudi delovanje klimatske naprave, čeprav v praksi nekega hudega premika k nižjim številkam ni bilo.

Japonski električni posebnež

Električni pogon doda svoje, ko gre za vozne lastnosti. Štirikolesni pogon z neodvisnim upravljanjem vsakega kolesa poskrbi za odličen oprijem na vsaki podlagi, X-Trail se lepo drži ceste tudi med ovinki in nenazadnje, s tršim vzmetenjem se tudi malo manj nagiba.

Zdaj se postavlja vprašanje, ali je štirikolesni električni pogon toliko bolj smiselna investicija kot običajni bencinski motor s CVT menjalnikom, ki je druga opcija pri naših X-Trailih (dizla namreč v tej generaciji ni več – nikjer)? V neki meri gre za inženirski »eksperiment« v smeri alternativnega pristopa do elektrike, a obljubljeno varčevanje pri porabi je v tem primeru dobro skrito. Po drugi strani pa lahko X-Traila pohvalimo pri izdelavi, materialih in udobju.

Še cena … 47.828 evrov za predzadnji nivo opreme, ki ima praktično vse, 560 evrov za biserno belo barvo in 1950 evrov za usnjene sedeže - skupaj 50.338 evrov.

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 1.497 cm3 ; moč - 116 kW (158 KM) pri 4600 vrt/min; navor - 250 Nm pri 2400 vrt/min; vrtina in gib - 80,0 mm x 88,9 mm; elektromotr - 2; sistemska moč - 157 kW (213 KM)
Prenos: pogon - 4x4; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 235/60R18; obračalni krog - 11,1 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - L (spodnji-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.680 mm x 1.840 mm x 1.725 mm; medosna razdalja - 2.705 mm; kolotek spredaj - 1.585 mm; kolotek zadaj - 1.590 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 575 l;
Mase: masa - 1.733 kg; nosilnost - 612 kg; skupna dovoljena masa - 2.345 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 7,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; rezervoar - 55 l; poraba WLTP - 6,3 l/100km; emisije CO2 - 143 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil12.10.2023 08:16
Neposrečen eksperiment. Kot bi EV seboj vlekel agregat.
miata.knight12.10.2023 08:48
... sam da nima prikolice ;-)
shark91112.10.2023 12:14
Sama zasnova pogona je sicer po mojem v teoriji odlična, saj isti princip je imel že BMW i3...edini problem, in to velik problem je pa to, da ima ta Nissan premajhno baterijo, in da ni priključni hibrid. Naj mu vgradijo neko vsaj 25 ali 30 kWh veliko baterijo, in stvar s porabo bo popolnoma drugačna...
klemens12.10.2023 19:56
A nima Honda Civic enakega principa pogona? Kdo ve kako se pa tam obnese?
avrelij12.10.2023 20:26
Nissan ima to že v Qashqaiju, Honda pa tudi v več modelih. Mislim da gre bolj za strateško potezo v smislu manjšanja povprečja flotnih izpustov. Dajo na trg taka vozila ker jim z ICE zaradi strogih standardov to ne uspeva, za EV pa je zanimanje še precej nišno. Vmesno obdobje do masovne proizvodnje zmogljivih baterij bodo lažje premostili s takimi pogoni. Eni to počnejo s hibridi vseh treh vrst (MHev, Hev, PHev), oni so se odločili za bencinski agregat za elektro pogon in malo baterijo. BMW i3 in še nekateri so bili električarji z range extenderjem (mali ICE motor za nekaj dodatne elektrike), a so jih počasi opustili. Mazda je sicer idejo obnovila z MX30 in uporabila Wanklov motor, ki je za tako rabo precej primeren, saj ga ni treba gnati v najvišje vrtljaje (tam je lahko "podivjal" in razpadel).
klemens12.10.2023 20:52
Avrelij, hvala za pojasnilo.
palpatine12.10.2023 21:15
BMW i8 je imel tak pogon. Fantastičen videz in ubijalska cena. Enega sem videl in še tisti je bil testni
alfafil12.10.2023 22:30
Klasičen RAV 4 HEV (in na splošno Toyotin sistem) potolče tega Nissana v porabi, tako da, ne vidim smisla v tej kombinaciji.
avrelij12.10.2023 22:30
BMWi8 je bil klasični priključni hibrid z dokaj malo baterijo s katero je prevozil največ 30 (realno 20) km v kosu, za osnovni pogon so imeli 1,5 litrski trivaljnik z več turbinami. I3 je bil tisti EV, ki je imel v eni od variant podaljševalnik dometa, kar pomeni da je ICE motor dodal par 10 km soka bateriji saj je imel le 2 galoni zaloge goriva. Tudi Nissanova varianta je nekakšen range extenter z močnejšim motorjem in konkretno litražo goriva, s tem da motor ne žene direktno vozila ampak le polni baterijo.
avrelij12.10.2023 22:34
In še poganja elektromotor za premikanje vozila seveda :-)
shark91113.10.2023 09:58
Avrelij: kakor vem, Honda nima takšnega sistema, ampak se bencinski motor nad določeno hitrostjo priključi direktno na pogonska kolesa...to je za porabo sicer bistveno, ker direktni pogon na kolesa nad okoli 130 km/h zmanjša porabo goriva v primerjavi z načinom, da bi bencinar tudi pri taki hitrosti še vedno samo polnil baterijo. Zato imajo praktično vsi klasični priključni hibridi ta način, da se nad 130 km/h motor priključi direktno na kolesa - zaradi manjše porabe goriva!
avrelij13.10.2023 12:59
Hondinega sistema nisem poznal, ko sem pogledal na hitro, se mi je zdelo enako. Nissanovega poznam od predstavitve takega Qashqai-a, ostale poznam od prej. Glede izklopa elektrike nad neko hitrostjo, je to klasičen ukrep pri vseh hibridih. ICE motor je pri visokih vrtljajih dovolj učinkovit, da ne potrebuje pomoči elektrike, čeprav poraba energenta precej naraste. Z elektriko je nekoliko drugače - v začetku in pri pospeševanju daje več navora od ICE (nizka poraba), pri visokih mu naraste poraba še bolj kot klasičnem motorju. Pri čistem EV lahko občutno povečaš domet, če zmanjšaš hitrost (ni treba do oviranja ostalih) in voziš zlagoma brez odločnih pospeševanj.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija