Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zvezdni Pra-A
Mercedes Vision A 93
Zvezdni Pra-A
Zvezdni Pra-A
27.11.2023 09:57

Ker imajo kupci vedno prav, je Mercedesov Razred A, ki je začel kot mali enoprostorec, končal kot klasična kombilimuzina.

Artur Švarc

A preden je 1997 Razred A (W168) ugledal luč sveta in se potem še prav nerodno prekucnil na losovem testu, so jeseni pred 30 leti iz Stuttgarta na IAA v Frankfurt pripeljali koncept Vision A in okrog njega se je kmalu nabrala nepregledna množica, kar je logično – Vision A 93 je bil v primerjavi s klasično Mercedesovo ponudbo nekaj povsem novega in drugačnega. Ozek, visok in kratek in kot so se šalili takrat, če bi imel na nosu klasično pokončno zvezdo, bi se prevrnil. Pa tudi, če bi tak avto predstavili pri Renaultu, Fiatu ali Citroenu, bi bil precej manj oblegan.

Zvezdni Pra-A

Vseeno je bil Vision A 93 zelo revolucionaren avto za svoj čas. Poganjal ga je 1,2-litrski trivaljnik s 55 kW (75 KM) ali dizelski ekvivalent s 44 kW (60 KM). Moč se je prenašala preko brezstopenjskega menjalnika na – Mercedesov klub je onemel – sprednji kolesni par. Za nameček so dodali še 40-kilovatni elektromotor z baterijami, ki so bile nameščene v dvojno dno, ki je ostalo tudi pri serijskem A-ju pet let pozneje. Kdo je že pripeljal hibrida v Evropo? Japonci? Kateri?

Tu je bil še sistem ARTHUR, Automatic Radiocom Communication for Traffic Emergency Situations on Higways and Urban Roads. Ste preživeli branje? Sistem, ki je danes integriran praktično v vsaki navigaciji in avtomobilu, v serijsko proizvodnjo pa je zataval 1998 v Razred S kot TELEAID (Telematic Alarm Identifiacition on Demand). Tudi trivaljni motorji niso šli na polico v klet, pač pa so pristali v Smartu.

Zvezdni Pra-A

Take koncepte običajno proizvajalec pripelje na sejme in razne prireditve, da bi slišal mnenje javnosti (in potencialnih kupcev). Kljub dvomom vodstva Mercedesa je bilo kar 80 % vprašanih naklonjenih malemu Mercedesu, ki se je potem čez nekaj let razvil – kot že rečeno – v Razred A. Biti majhen je bil naenkrat novi trend – skromne dimenzije so veljale za edini pravi korak k trajnosti, učinkovitosti in inteligentni izrabi prostora.

»Vision A 93 bo na novo definiral koncept kompaktnega avtomobila,« je bil takrat navdušen šef Mercedesove divizije potniških avtomobilov, Jurgen Hubbert. 2012 je tretja generacija Mercedesa A njegovo vizijo pokazala za zmotno in Mercedes je A-ja iz majhnega enoprostorca spremenil v bolj splošno kombi in navadno limuzino.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs27.11.2023 14:45
Dvojno dno. I like it. Namenjeno vgradnji akumulatorjev za EV-variante...ki jih ni. Dvema generacijama precej brez zveze dviguje težišče vozila, ne da bi od tega bil kakšen hasek. Čim pa EV postane aktualna stvar, dvojno dno izgine in iz A nastane precej običajen Golf.
klemens27.11.2023 21:50
Meni sicer tale prototip bolj deluje kot predhodnik kasnejšega MB Vaneo, če se ga še kdo spomni.
jjs28.11.2023 06:44
Tisti se pa ni najbolje obnesel. Se spomnim, da so mu nemški mediji hudo zamerili slabo kakovost izdelave. Izdelan v obratu Berlin za gospodarska vozila. Mislim, da je bil v prodaji samo kakšne 3-4 leta. Zlati časi DaimlerChrysler pač.
R7828.11.2023 07:46
Saj Vaneo je izhajal iz prvotnega razreda A kot njegova kombijevska ("kangoojevska") verzija, v bistvu nek daljni predhodnik tega kar sedaj poznamo pod imenom Citan oz. razred T.
7even7728.11.2023 08:41
Ob vsem skupaj gre pri dvojcu A/Vaneo za vsaj eno pomembno razliko v primerjavi s tistim, kar gledamo danes - tovorni oz. "gospodarski" Vaneo je svojemu kljub kratkemu življenju vendarle bil - MB. In danes? MB = (lahko tudi) Renault ali pač obratno, v vsaj nekaterih segmentih in pri vsaj nekaterih modelih. Žal ali k sreči (za vsaj enega od vpletenih)?
© Copyright 1999-2023 Avtomanija