Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Za vse potrebe
Tesla Model Y
Za vse potrebe
Za vse potrebe
04.12.2023 07:56

Elon Musk in Tesla sta začela kot popolna ousiderja. Zdaj z vsakim novim modelom in modelnim letom Tesla postaja vse bolj resen igralec. Večno vprašanje je kako dober avto je Tesla. Preizkusili smo model Y z manjšo baterijo.

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 47.240
Cena testnega vozila: 53.370
Izjemen sistem programskega nadzora nad komponentami vozila
prijazen in za uporabnike Applovega iPada zelo intuitiven uporabniški vmesnik
avtomobil je v osnovni konfiguraciji popoln
Omejen izbor individualizacije vidnih delov avtomobila
umeten občutek pri hitrejši vožnji
še nima samodejnega parkiranja
ocena kamer se lahko še izboljša
povprečna kakovost končne izdelave

Še preden stopite v Teslin salon se gotovo sprašujete, kako vendar Tesla? Avtomobilska znamka, ki je pred leti ni bilo nikjer. Še ne tako dolgo nazaj so jim napovedovali popoln zlom. A zlomka, nič od tega se ni zgodilo. Za povrh prihaja iz Združenih držav, kjer po mnenju preostalega sveta ne znajo izdelovati avtomobilov, razen nekaj eksotičnih primerkov. Pa vendar, salon je tu, avtomobile prodajajo kot vroče žemljice. Tudi na to vprašanje želimo odgovoriti. Teslin model Y je družinsko in prostorneje naravnan model v spodnjem cenovnem spektru. V primerjavi z modelom 3 ponuja predvsem višino sedenja in prostornost. Nasploh je navzven videti kot večji avtomobil kot model 3. Zgrajen je na samosvoj način, ki uteleša nekaj drugačnosti in željo po občutku ekskluzivnosti. Izbrali so vrata brez okvirjev, masivne kljuke, zajetna platišča in prepoznaven prednji del, enako kot tudi zadek. Zaobljena oblika in odsotnost zaščit na lakirani koži zahteva nekaj več pozornosti. Taki so pač naši današnji avtomobili že dobršen čas. Višina vozila sugerira na SUV, vendar Tesla Y ni SUV. Je presneto aerodinamično oblikovana kapljica na malce višjih nogah. Samo poglejte avtomobil s strani.

Za vse potrebe

V notranjost vstopite ali s kartico ali z ustrezno nastavljeno aplikacijo na mobilnem telefonu. Dostop deluje dobro, le redko se zgodi, da je potrebno “kljukati” dvakrat. Navaditi se je potrebno na aerodinamične kljuke. Vrata so dovolj masivna in ne dajejo vtisa pretiranega varčevanja pri teži. Notranjost je oblikovana enostavno in pregledno. Vse je koncentrirano na velikem in odzivnem sredinskem zaslonu, ki dejansko najbolj spominja na izdelke velikega jabolka. Poleg tega najdemo še dve stikali na volanskem obroču in obvolanski ročici. Ena je za smernike, druga za upravljanje smeri vožnje. Preglednost naprej je nadpovprečna, enako vstran. Nazaj pa popolnoma podobna vsem ostalim novejšim avtomobilom z višjim zadkom, torej je slaba. Deloma jo rešujejo kamere z visoko resolucijo.

Za vse potrebe

Kaj pa prostor? Spredaj sta sedeža povsem izdatna, udobna, nasploh prijetna. Zadaj je prostora ogromno tako za noge kot za glavo. Ker so vsi sedeži postavljeni nekoliko višje je vstop zares enostaven. Resda sedeži niso pretirano debeli v predelu naslonjal, niti spredaj niti zadaj, a to ne vpliva na udobje in počutje v avtomobilu. Spredaj vam Y ponudi dva USB C polnilna priključka, enako tudi zadaj. Stvari lahko pospravite v velik predal pod naslonjalom za roko. Ali pa v manjši predal pred prostorom za plastenke ali lončke. Najboljša stvar je zares velik prostor za indukcijsko polnjenje telefonov. Brez težav prebavi tudi Samsungove Ultre z ovitki epskih mer. Nekaterim se zdi imitacija lesa čudna, drugim prijetna. Vzdušje je komorno, nekaj kar utegnejo pri Tesli spremeniti v prihodnje. Sprednji prtljažnik ali po domače “frunk” nudi za 117 litrov prostora. Enostavno tja stlačite električne potrebščine, da niso v napoto zadaj. Čeprav je Tesla pri modelu Y tudi zadaj precej radodarna s 854 litri prostora. Pri zloženi zadnji klopi se ustrezno močno poveča celoten prtljažnik do največ 2158 litrov. Gumbi za zlaganje zadnje klopi so v prtljažniku, naslonjalo pa ne naredi povsem ravnega dna. Pod dnom je prostor za kable in adapterje, če jih ne shranite v frunku ali samo za kramo, ki je ne kažete naokrog. Obloga prtljažnika je precej tanka, trpežnosti v testu pač nismo mogli preizkušati. Prtljažna vrata se lahko odprejo tudi preko telefonske aplikacije, kar je več kot udobno. Seveda ima Tesla Y tudi navaden gumb na zadku.

Za vse potrebe

Za volanom voznik ne čuti nič posebnega, še najmanj kakšnih posebnih vibracij in globokih nagovorov Elona Muska preko AI. Volan je precej enostaven, mogoče celo nekoliko dolgočasen. Živimo v časih, ko le-ti niso več popolnoma okrogli in so velikokrat prekriti s perforiranim usnjem. Tesla Y je vseeno tudi v najcenejši izvedbi avtomobil z 220 kilovati največje moči. Delovanje avtomobila zagotovite (po domače avto vžgete) s pritiskom na desno obvolansko ročico. Avtomobil je do takrat že pripravljen na vožnjo. Tudi voznik je že v delovnem položaju, če avtomobilu dovoli, da ga pri izstopu odmakne od pedal in volanskega obroča. Avto spelje hitro in brez zapletov. Enako hitro so pripravljeni vsi elektronski sistemi. Upravljanje brisalnikov na 15-palčnem zaslonu zahteva nekaj navajanja, če je res sila lahko tudi operete vetrobransko steklo in pobrisali boste kapljice. Tudi temperatura notranjosti se nastavi enostavno na spodnjem delu zaslona. Za radio in kaj več boste potrebovali malo več telovadbe.

Za vse potrebe

Nasploh se, kot zagotovo že veste, v Tesli vse upravlja preko velikega zaslona. Tipk je relativno malo, če odštejemo tiste za odpiranje vrat in oken. Je to zaskrbljujoče? V bolj ali manj strokovnih publikacijah, povzetih novicah na potisnih servisih telefonov, v gostilniških pogovorih, je Teslin sistem nadzora nad funkcijami vozila velikokrat na preizkušnji. Povprečno obstajajo lastniki Tesle, ki vseh funkcij ne morejo prehvaliti. Tudi prdenja, upravljanje vozila v igrici z volanom, predvajanja pretočnih vsebin, kamer in podobnega. Potem obstajajo taki, ki Teslo sovražijo. Če hočete biti zelo neodvisni si ne morete pomagati niti z enimi, še manj z drugimi. Res je Tesla ima v elektronskem drobovju ali možganih vrsto programja, ki z osnovno funkcijo vožnje nimajo veliko zveze. Je to kaj slabega? Če zabavni del vozila, kamor štejemo vse povezano s predvajanjem kratkočasnih vsebim, združimo v eno, je to pohvale vredno. Ne prodajajo polizdelka, ki navidezno ponuja nekaj kar bodo še razvili ali prodali posebej. Pustimo nadgradnje zaenkrat za kasneje. Komplet kot ga dobite deluje. Kot pametni telefon z dobrim operacijskim sistemom. Konkurenti si tu velikokrat utirajo poti Nokie pred propadom.

Za vse potrebe

Čisto tablično vzdušje pri nadzoru nad funkcijami avtomobila je seveda nekaj povsem drugega. Uporabniški vmesnik je kopija Applovega iPada in tu ni dvoma. To je velika prednost za tiste uporabnike, ki to zasnovo poznajo in jih je vnaprej strah zaslonov na dotik. Ampak ti imajo enake težave s sodobnimi telefoni, kar jih postavlja v precej nezavidljiv položaj. Vsi ostali se bodo navadili enako ali celo prej kot bi se drugače postavljenih gumbov v drugih avtomobili. Teslin sistem nadzora nad vozilom, ko uspejo v ozadje vtkati precej zapleteno upravljanje grelnega sistema, baterij, navigacije in integracijo spletne povezave z realnimi informacijami, statistiko, sugestijami in podrobnimi poročili, je zelo navdušujoč. Posebej, ko spoznate več drugih, manj posrečenih rešitev. Doseg se aktivno prilagaja, odstotki do dobršne mere držijo, statistika sugerira, kje ste ustrelili mimo in daje priložnost za popravni izpit naslednjič. Zasnova Superchargerjev s podporo matičnega podjetja je izjemna ideja, ki jo še vedno premalo kopirajo.

Za vse potrebe

Vrnimo se na Teslo Y. Pogonski sistem je tokrat obvladoval samo zadnjo os. S temi 220 kilovati moči vseeno ni od muh. Elektronski možgani preprečujejo neotesanost voznika. Ob manjšem baterijskem zalogovniku in ob popolni ignoranci ste brez težav za sabo pustili med 300 in 350 kilometrov. To pomeni precej vožnje po avtocesti na gornji meji omejitev in ne 90 km/h za tovornjakom. 455 kilometrov po WTLP dosegu je precej zahtevno za voznika. Morda je 393 kilometrov dosega po standardu EPA bolj realnih za varčevalce. Našo Teslo smo večinoma polnili na bližnji Petrolovi polnilnici z nekje povprečno 11 kW. Domač ponudnik se je izkazal za povprečno dragega in srednje zanesljivega. Predvsem pri povezavi s svojo aplikacijo na pametnem telefonu in prepoznavanjem lokacije. Avtomobil je bil z elektriko zadovoljen. Kabel in avto se prepoznata, vratca se seveda odpro sama. Teslina aplikacija omogoča dober nadzor nad polnjenjem avtomobila in pripravo na vožnjo.

Za vse potrebe

V vožnji se čutita dve stvari. Podvozje je dejansko precej čvrsto in stresa notranjost. Ne na neotesan način, a čutite, da Tesla Y nima zračnih blazin med cesto in karoserijo. Kaj takega bi bilo seveda precej dražje. Tudi konkurenti, ki to ponujajo nikakor niso v cenovnem razredu naše osnovne Tesle Y. Druga stvar je vseeno precej dober nadzor nad vozilom, povezan s preglednostjo z vozniškega sedeža in odzivnim servo mehanizmom volana. Seveda prepreči ravno tisto na kar dinamiki prisegajo, prenos povratnih informacij s ceste. Težko rečemo, če bi bilo z večjimi platišči kaj drugače. Kako pa se obnaša v hitrih ovinkih? Povsem nevtralno, brez pretiranega nagiba se nasloni na zunanjo pnevmatiko in odpelje svoj del. Zaradi teže vozila ne priporočamo ekstremnega divjanja po močno spolzkih cestah, prvo tako v vseh primerih ni dobro za zdravje. Dinamiki bodo radirali pnevmatike, tudi to je jasno in velja za praktično vse električne avtomobile zaradi že omenjenih fizikalnih zakonitosti. Pospeševanje lahko tudi nastavljate, normalno ali sapo jemajoče. Električni pogonski sklop namreč hipno razvije ogromen navor, ki pritisne v sedež. Ni novega za ljubitelje električnih vozil. Obljubljenih slabih 7 sekund do 100 km/h je povsem dovolj vsem normalnim voznikom. 340 kW Performance je seveda še hitrejši.

Za vse potrebe

Avtonomna vožnja in avtopilot, ki je nadgrajen so besede, kjer zastrižejo ušesa. Tesla Y z nadgrajenim avtopilotom zna voziti po svojem pasu, prepoznava ovire, vozi v ovinek in nasploh močno razbremeni voznika. Obenem prepoznava tudi prostor na sosednjem pasu in zna menjati pas na avtocesti. Za popolno delovanje sistema mora malce sodelovati tudi voznik. Če ni v sinhronizaciji z avtomobilom se zdi vožnja rahlo neotesana. Nekaj pobliskov luči smo že prejeli, dokler ni postalo vse skupaj dovolj intuitivno. Elektroniki sicer ni všeč, če je gneča kot je običajno po avtocestah naše državice preko vikenda. Tudi kakšni dirkalni vložki drugih voznikov jo motijo. Je vredno nekaj tisočakov nadgradnje? Zakaj pa ne, če niste stiskaški. Bistva avtomobila pa zagotovo ne spremeni. Nekaj drugega sta funkciji samodejnega parkiranja in prihoda vozila z imenom Summon in Smart Summon, ki pa šele prihajata.

Za vse potrebe

Tesla Y kot je testna stane postavljen na cesto 53.370 evrov. Vključen je nadgrajeni avtopilot, vlečna kljuka in stroški dostave z dokumentacijo. Tu je tudi biserna barva, 19-palčna platišča in črna notranjost. Kompletna ponudba. Za večjo donacijo države je Y seveda predrag. Obenem pa gre za polnovreden, če ne zelo prostoren družinski avto. Pri Tesli se zaradi naprednih postopkov izdelave obeta še kakšna ugodnejša cena. Če prebirate novice o gigastiskalnicah in malce poznate način izdelave velikih kosov kovine veste, da optimizacija izdelave pomeni tudi priložnost za zaslužek in potencialne investicije v dodelave ali nove produkte. Nič slabega za Tesline stranke. Pod črto še odgovor na vprašanje, če je Tesla Y dober avtomobil. Recimo takole, ni zastonj najbolj prodajana Tesla nasploh. To kaže, da kupci ne želijo avtomobilov, ki bi brez zadržkov zadovoljili vse testne voznike tega sveta. Bi se v Tesli znašli, če bi vam jo dostavili na dom in vam zabičali, da je to vaš novi avto? Če si lastite pameten telefon boste vse obvladali popolnoma brez težav pred prihodom v službo. Bo vaš novi avto Tesla? Tudi sanja se nam ne. Če pa bo vse šlo po podobni poti bo (ali morda je že) novi avto katerega izmed sosedov, znancev ali sorodnikov. Ker je svet dinamičen pričakuje tudi kakšnega konkurenta, ki bo enako močno navduševal tudi otroke za volanom stoječega vozila.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 220 kW; navor 420 Nm;
Baterija:LFP; kapaciteta (bruto) - 60,0 kWh; kapaciteta (neto) - 57,5 kWh; napetost - 360 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjenja (20%-80%, AC) - 03:36; moč polnjenja (DC) - 170 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:20;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - M; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.751 mm x 1.921 mm x 1.624 mm; medosna razdalja - 2.890 mm; kolotek spredaj - 1.636 mm; kolotek zadaj - 1.636 mm; odmik od tal - 167 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 6,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 217 km/h; poraba WLTP - 15,7 kWh/100km; doseg - 455 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 255/45R19; gume zadaj - 255/45R19; obračalni krog - 11,8 m;
Mase: masa - 1.844 kg; nosilnost - 525 kg; skupna dovoljena masa - 2.369 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 854 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil04.12.2023 10:53
Peljal sem jo, tista je imela 4 sec do 100. Bilo je veselo. Preizkusil sem tudi MG4, ni slabo in meni bolj dosegljivo.
Jebela04.12.2023 13:41
Pri tem vozilu mene moti: odpiranje predala s tablico (vsaj 2 x moraš pritisniti, pred tem poiskati), upravljanje brisalcev na tablici (vedno moram pogled s ceste preusmeriti na tablico ter potem zadeti tisti interval, ki ga želim). Moteče nedelovanje povezave telefona ter vozila (večkrat zmeden, kateri je ta glavni ključ, moj ali ženin, potem je na vrsti zopet telovadba, ali po tablici, ali po telefonu), prenizek prtljažnik, sicer ogromen, vendar, ko greš po fasngu, moraš že kar malo paziti, kako zlagaš stvari v njega, da se zapre Kaj mi je všeč: domet, glede na to, da baterija ni oh in ah velika, pridem kar daleč, pospeški (in, hmmm, končna hitrost), polnjenje, avtomatizacija, povezava telefona in avromobila, dostopne radijske postaje spotify odzivnost tablice. Verjetno sem kaj pozabil, tako pri minusih, kot pri plusih. Suma sumarum vsega je, da bi takšen avtomobil kupil še enkrat, ker ima v osnovni ceni (ja je visoka) vse, kar potrebujem (in tudi, kar si mogoče sam ne bi izbral).
skrivo04.12.2023 20:20
Jebela: zgleda, da ti niso povedali kako in kaj: predal odpreš s pritiskom na desni roler in glasovnim ukazom "open the glovebox" (roke ne odmakneš z volana), brisalci se upravljajo s pritiskom na tipko leve obvolanske ročice takoj za tem pa z levim rolerčkom levo-desno izbiraš hitrost brisanja ali avtomatiko. Morda ti bo sedaj lažje predvsem z brisalci, ker ne boš več rok odmaknil z volana :)
Jebela04.12.2023 20:50
@skrivo, hvala za nasvete, bom seveda poskusil, ker me, sploh brisalci, precej nervirajo. Pri tem avtu je skoz nekaj novega.
skrivo05.12.2023 00:41
Jebela: to za brisalce bilo dodano z enim over-the-air update-om ene par mesecev nazaj, prej je bilo treba po ekranu tapkat, kot si napisal. Takrat je prišla tudi možnost javljanja na telefonski klic z rolerčkom na volanu in še kup drugih malenkosti...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija