Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti
Skok v preteklost: Audi AFS
Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti
Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti
08.01.2024 14:52

Sredi osemdesetih prejšnjega stoletja so se pri Audiju že zelo resno spogledovali z dejstvom, da postanejo premijska znamka, a istočasno so sledili legendarnemu sloganu - Prednost je v tehniki.

Peter Pirkovič Audi

Bil je to čas modela Quattro in z njim povezana udejstvovanja v reliju, prisotna sta bila tudi modela Audi 100 in 200, tik pred koncem desetletja pa je na trg vstopil še en izjemen izdelek. Audi V8. Slednjega so izdelovali med leti 1988 in 1993. Takratni izvršni šef Ferdinand Piëch je vedel, da mora trgu ponuditi nekaj novega, nekaj drugačnega. Jeseni leta 1993 so pri Audiju na avtomobilskemu salonu v Frankfurtu naznanili začetek nove dobe, ko so javnosti predstavili zelo poseben študijski model Audi AFS (Audi Space Frame). In ta je bil z modelom V8 tudi na nek način povezan.

Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti

Audi AFS je bil takrat poseben zaradi svoje lahke konstrukcije, pri čemer je svojo vlogo odigralo tudi partnersko podjetje Aluminium Company of America (Alcoa), s katero je nemški avtomobilski velikan tesno sodeloval že vsaj desetletje. Več kot petmetrska limuzina je bila na salonu predstavljena v karoseriji iz visoko poliranega aluminija, ki je pomenil za okrog 40 odstotkov nižjo težo karoserije. Prihranek na skupni teži je znašal 110 kilogramov in to kljub temu, da bila aluminijasta »obleka« na nekaterih delih tudi za 1,8-krat debelejša od jeklene konstrukcije. Audijevi inženirji so takrat pojasnjevali, da bi težo karoserije lahko znižali do maksimalnih 60 odstotkov, a da niso želeli ogroziti visokih varnostnih standardov. Omembe vreden je tudi podatek, da je bilo pri razvoju tega modela zabeleženih kar 40 novih patentov. Posebna ni bila samo karoserija. Študija AFS je imela vgrajen 3,4-litrski V8 TDI, kar je bilo za tiste čase razmeroma redkost.

Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti

Študija AFS je bila hkrati tudi napoved za nov prestižni Audijev model, ki so ga leto kasneje na trg poslali pod oznako A8. Prva generacija, ki je bila naslednik modela V8, je imela  kakopak aluminijasto karoserijo, ki je tehtala le 249 kilogramov, medtem ko je teža celotnega avtomobila z vgrajenim osnovnim 2,8-litrskim V6 motorjem znašala 1540 kilogramov. Z uvedbo novega modela so Nemci sprožili korenito spremembo v nomenklaturi svojih modelov. Kmalu modelom A8 je sledil model A6, kot naslednik Audija 100, novembra 1994 pa se je na trgu pojavila peta generacija Audija 80 z novo oznako A4. 

Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti

Omeniti velja zanimiv podatek, da študija ASF pravzaprav ni bil prvi Audijev avtomobil z aluminijasto »obleko«. Leta 1985 so na salonu v Hannovru javnosti predstavili model Audi 100 z aluminijasto konstrukcijo, z vložki aluminija pa so inženirji obogatili tudi študiji Quattro Spyder in Avus iz leta 1991.

Koncept, ki je pritegnil veliko pozornosti

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RedNige508.01.2024 16:06
kaj ko bi avtor prebral za sabo kakšen zmazek je napisal??
jjs08.01.2024 19:52
Tudi če odmislimo aluminij je tole Fugenferdl at his best. Preprosta oblika v znamenju lepote v funkcionalnosti, izjemna (vsaj vizualna) kakovost izdelave.
Whiteswan09.01.2024 11:55
Medtem ko je audi takrat "jedva" skupaj spacal le ogrodje iz aluminija in se hvalil z "space frame", je Honda ze 5 let serijsko izdelovala prvi avtomobil popolnoma iz aluminija. In na koncu je A8 kljub enormnim vlozkom celotnega koncerna, vedno bil tretji med nemsko trojico.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija