Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Odvzem vozniškega dovoljenja v eni državi bo veljal za celotno EU
Zakonodaja
Odvzem vozniškega dovoljenja v eni državi bo veljal za celotno EU
Odvzem vozniškega dovoljenja v eni državi bo veljal za celotno EU
10.02.2024 01:30

Evropski parlament je napravil nov korak k poenotenju cestno prometne zakonodaje v Evropski uniji. Poslanci so se strinjali, da bo moral odvzem vozniškega dovoljenja v eni državi veljati za celotno Evropsko unijo.

Urša Prosenjak

Evropski poslanci so se strinjali, da je potrebno zagotoviti poenotenje ene izmed pomembnih sankcij kršitev prometnih predpisov. Po trenutno še veljavni zakonodaji velja prepoved vožnje v primeru odvzema vozniškega dovoljenja le v državi, kjer je bil prekršek storjen in kjer je prišlo do odvzema, nima pa nobenih posledic za vožnjo v drugih državah EU, niti v državi, ki je izdala vozniško dovoljenje. Da bi zagotovili uporabo ustrezne sankcije v vseh državah EU, bodo predlagana nova pravila zahtevala, da se ta odločitev posreduje državi EU, ki je izdala vozniško dovoljenje, so sporočili iz parlamenta. 

Na seznam hujših prometnih prekrškov je po mnenju predstavnikov treba dodati tudi vožnjo brez veljavnega vozniškega dovoljenja. S tem bi ta prekršek izenačili z vožnjo v vinjenem stanju ali povzročitvijo prometne nesreče s smrtnim izidom, kar bi imelo za posledico tudi izmenjavo obvestil o odvzemu vozniškega dovoljenja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dež10.02.2024 11:50
Imam občutek, da pravzaprav ne vedo čisto natančno, kaj bi radi. Zadnji odstavek, npr. - ti preteče vozniško za 1 teden, pa te okarakterizirajo kot pijanduro in morilca, je čisti kretenizem. Ali pa, napihaš 0,1 g na Češkem (mislim da imajo 0,0), in ti prepoved velja tudi pri nas, kjer je meja 0,25 g.
klemens10.02.2024 12:13
Dež si zadel bistvo. Dokler ni poenoteno v celi EU, je to nesmisel. Države Slovaška, Češka, Romunija, Madžarska imajo 0,0 promila. V Romuniji celo nad 1,5 odvzem izpita za 5 let, če sem si prav zapomnil. Kazni za prekoračitev hitrosti so v Avstriji veliko nižje kot pri nas itn. Točkovanje prekrškov je različno od države do države.
91110.02.2024 18:12
Fantje to so predlogi, v EU se ne morejo zmenit kako naj bi bila enotna ura brez da bi premikali urne kazalce, tole poenotenje kazni v EU bo postalo realnost šele ko bomo šteli leto s prvo številko na 3.
Jebela12.02.2024 08:25
Kar se mene tiče lahko vzamejo tolerance s Češke in globe z Romunije. Želim pa, da bi se dogovorili čim prej.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija