Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Edini preživeli primerek izmed le dveh narejenih prodan za 370.000 evrov
Fiat
Edini preživeli primerek izmed le dveh narejenih prodan za 370.000 evrov
Edini preživeli primerek izmed le dveh narejenih prodan za 370.000 evrov
11.02.2024 01:59

Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano je skoraj unikaten avto, narejena sta bila le dva primerka, eden izmed njiju pa je bil pred nedavnim prodan na dražbi in tako obudil spomin na nenavaden avtomobil, ki danes ne bi mogel več voziti po cestah.

Urša Prosenjak

Močno predelani Fiat 500 ne bi več ustrezal današnjim varnostnim pravilom in predpisom. Vseeno je zanimiv za ljubitelje in zbiratelje in eden izmed njih je zanj na nedavni dražbi RM Sotheby's v Parizu zanj odštel 370.000 evrov. Malček z odrezano streho in brez vrat se imenuje Spiaggina Carrozzeria Boano, izdelani sta bili samo dve vozili s temi specifikacijami in pričujoči primerek je edini preživel. Spiaggina Carrozzeria Boano je začela trend avtomobilov na plaži že leta 1958, zato je njena zgodovinska vloga še toliko pomembnejša.

Fiatov šef Gianni Agnelli je Mariu Boanu iz Carrozzeria Ghia predlagal predelavo, to vozilo pa je nato Agnelli osebno uporabljal med svojimi počitnicami na francoski rivieri. Drugi primerek je bil podarjen grškemu milijarderju Aristotelu Onassisu, a je bil v nesreči uničen.

Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano je v šestdesetih letih 20. stoletja krasil strani revij po vsem svetu, Agnelli pa ga je uporabljal le ob posebnih priložnostih, predvsem za prevoz slavnih potnikov do vile Leopolda v mestu Villefranche-sur-Mer v Franciji. Med njimi so bili Henry Kissinger, Kennedyjevi, družina Onassis in seveda člani družine Agnelli.

Šasija Fiata 500 je bila v procesu predelave močno spremenjena, ne le zaradi estetskih razlogov, temveč zaradi ustvarjanja več prostora. Zunanjost je obarvana v dva odtenka, motor pa je enak dvovaljnik s prostornino 479 kubikov, kot je poganjal takrat serijski Fiat 500. Leta 1973 je postal last Agnellijevega voznika Bernardina Aiasse, pred nekaj leti pa ga je ponovno odkril zbiratelj iz Torina.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija