Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Negotova prihodnost tovarne po odhodu Focusa
Ford
Negotova prihodnost tovarne po odhodu Focusa
Negotova prihodnost tovarne po odhodu Focusa
11.02.2024 22:30

Ford bo prihodnje leto postopno opustil proizvodnjo modela Focus, posledično pa bo brez zaposlitve ostalo 3500 delavcev v tovarni v Saarlouisu v Nemčiji, ki je bila odprta leta 1970.

Urša Prosenjak

Ford je sicer že sredi leta 2022 napovedal, da bo priljubljeni model leta 2025 ukinjen, v tovarni v Saarlouisu pa bodo proizvajali novo generacijo električnih modelov. Medtem so se načrti spremenili in podjetje se je odločili vzpostaviti proizvodnjo prihodnjih električnih avtomobilov v španski Valencii.

Tovarna v Saarlouisu tako z ukinitvijo Focusa ostaja rekoč brez proizvodnje avtomobilov, kar bo botrovalo ukinitvi 3500 delovnih mest. Ford naj bi glede tega dosegel dogovor s sindikatom IG Metall. Predstavniki sindikata so povedali, da bo po letu 2025 v tovarni v Sarluisu ostalo okoli 1000 delavcev, ki jim bodo ponudili prekvalifikacijo, do leta 2032 pa ne bo prisilnih odpuščanj. Poleg tega bodo zaposleni lahko predčasno odšli in izkoristili paket nadomestil.

Prihodnost tovarne ostaja negotova. O prevzemu tovarne so potekali pogovori s kitajskima znamkama BYD in Chery, Ford pa naj bi se pogovarjal tudi z nemškim proizvajalcem solarnih panelov, a do dogovora še ni prišlo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
SimonsenPlus12.02.2024 06:08
Škoda za focusa… Bil vedno eden najboljših v razredu - sploh po voznih lastnostih.
7even7712.02.2024 08:21
V resnici ta avto - kot naslednik sicer dokaj uspešnega Escorta - nikoli več ni dosegel njegove "slave", vedno je bil le nekako zraven in niti ne med peščico, ki tvori vrh. Medtem se je počasi nabralo tudi nekaj konkurenčnih izdelkov. In tako, po svoje, niti vozne lastnosti - ok, ne vozi nas večina WRC-ja ali kaj podobnega na cesti, da bi bilo to tako zelo pomembno - niso nikoli pomenile odločilnega jezička na tehtnici. Je pa tudi ta situacija v pričujoči tovarno odraz splošnega stnaja tega proizvajalca na tej strani Zemlje.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija