Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Rabljeni električarji hitreje izgubljajo vrednost od bencinskih modelov
Trg rabljenih vozil
Rabljeni električarji hitreje izgubljajo vrednost od bencinskih modelov
Rabljeni električarji hitreje izgubljajo vrednost od bencinskih modelov
11.02.2024 23:24

Med razlogi, ki narekujejo tempo elektrifikacije voznega parka v Evropi, je tudi trg rabljenih vozil oziroma njihova vrednost.

Urša Prosenjak

Poleg visoke cene, nezadostne polnilne infrastrukture in zahteve po spremembi vozniških navad je med dejavniki, ki jih kupci upoštevajo pri nakupu, tudi ohranjanje vrednosti električnih avtomobilov na trgu rabljenih vozil.

Ena izmed zadnjih raziskav kaže, da električna vozila izgubljajo vrednost hitreje kot vozila z notranjim izgorevanjem. Tri leta po prvi registraciji izgubijo kar 47,1 odstotka začetne vrednosti, kar je posledica visoke začetne cene in hitrega napredka tehnologije. Bencinska in dizelska vozila v enakem času izgubijo med 29 in 33 odstotkov cene, saj so njihovi motorji že uveljavljeni in se skozi čas le malo spreminjajo.

V zadnjih letih je tehnologija električne mobilnosti doživela pomembne spremembe, vključno z daljšo življenjsko dobo baterije in optimiziranimi postopki polnjenja. Hiter napredek pa na drugi strani pomeni tudi, da modeli hitro postajajo zastareli. Za zdaj ne kaže, da se bo trend tehnološke nestabilnosti kmalu ustavil. Proizvajalci razvijajo nove tehnologije, ki bodo prinesle naprednejše avtomobile z večjim dosegom in nižjimi stroški.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo12.02.2024 00:59
No, potem pa poskusite kupit 3 leta starega EVja za 47% cene novega. Spet gre za big oil PR. Prav neverjetno je, kaj vse si zmislijo, da bi ustavili EVje; od kobalta, ki ga uporabljajo tudi v rafinerijah nafte (s tem so se sicer zajebali), od požarov EVjev, ki se procentualno 20x manj vžigajo od mašinskih avtov, do "domnevne" nezmožnosti polnjenja pozimi,..... in še bi lahko naštevali.
igornov12.02.2024 06:09
Ne nakladaj. Kar se cen tiče, je to čista resnica. Pojdi na avtonet in poglej cene električnih vozil letnik 2021. Npr. VW ID.4, Golf.....dejansko so cene prepolovljene. Kar se tiče polnjenja so tudi težave in to tako poleti kot pozimi. Da ne govori,o o upadanju kapacitet baterij in njihova cena ob menjavi. Skratka EV si lahko vtaknejo na tisto mesto, kjer so najdebelejši.
Jebela12.02.2024 08:21
@igornov. Pa povej kakšno o upadanju kapacitete baterije. Ker že samo nakladanje o baterijah EV in pri tem ne povedati, da v njih vgrajujejo tri vrste različnih baterij, ki se med sabo razlikujejo v skoraj vsemu, je točno to, kakor napišeš, nakladanje. Težav s polnjenjem ni ne poleti, ne pozimi, od kod ti takšna ideja. Če se pokvari polnilnica to ne pomeni, da je težava pri polnjenju, ampak težava v polnilnici. Ko bencinski črpalki zmanjka bencina iz x razloga, tudi ni težava pri tankanju vozil, ampak v bencinski črpalki. Če razumeš kul, če ne, tudi kul. Vsepovsod objavljena fotografija z naslovom v množini, dejansko pa je težavo imela ena (1) polnilnica v Chicagu, na žalost tudi na tem portalu, je čisto zavajanje, kot je zavajanje ta članek. Skratka, takšne in podobne članke si lahko, prosto po tebi, vtaknejo na tisto mesto, kjer so najdebelejši. Še nekaj mimogrede, razkladati in primerjati ponjenje EV v ZDA in Evropi je spet čisto nakladanje in operiranje z neprimerljivim.
avrelij12.02.2024 09:04
Sliko o uporabnosti EV meni povedo nekatera splošno znana dejstva. Nisem še videl obstati EV, ker je ostal brez "soka", se pa o tem precej govori da se to lahko zgodi. Razmerje med EV in ICE raste v korist prvih, novi uporabniki EV se mu redko odpovejo in vrnejo nazaj na ICE. Polnilnice se gostijo nekako s porastom števila EV, tako da ne videvam da bi bile okoli njih vrste in čakalne dobe. Ima EV sicer nekaj omejitev, a ne takih da bi me odvrnile. Zame je cena edina stvar, zaradi česar ga nimam, če (ko) se izenači z običajnim avtom bo odločitev ob nakupu enostavna.
Zeks7812.02.2024 10:21
ja se že kregajo EV vs BEV v to ne bom se vpletal čeprav sem petrolhead ampak bi priporočal da pogledate dober video od harry Garage in zakaj čeprav je EV fanatik ...je kupil sebi dizel SUV https://youtu.be/nZysvgm2_Aw?si=Xz8NCAwEDzklSytY
alfafil12.02.2024 10:30
No, jaz vsekakor spadam med tiste, kateri ne bi kupil niti 3 leta star EV za pol cene, novega pa itak ne, še.
darker12.02.2024 11:11
Trg rabljenih EV se ne bo definiral še vsaj 10 let. Najprej mora biti na trgu rabljenih EV dovolj velika količina vozil, da si potencialni kupci lahko naredijo "sliko". Trg bo določil, koliko bo rabljen EV koštal. Sej lahko prodajam eno leto staro Teslo za 50.000 EUR samo je ne bom prodal:)
igornov12.02.2024 11:42
No Jebela, z lahkoto ti odgovorim na prvo vprašanje. Morda sem se sicer narobe izrazil, vendar nekaj drži kot pribito. Če je zunaj -10 stopinj, boš naredil bistveno manj kilometrov z enim polnjenjem, kot pri + 20. Je tako? Drugič, če bi bilo tako kot praviš ti, potem ne bi v EV vgrajevali grelcev za polnjenje v zimskem času, oz. hlajenje za letni čas. Je tako? Je. Naslednja stvar, ki jo je nekdo omenil je zaustavitev vozila, ko mu zmanjka elektrike. Trenutno so EV v krepki manjšini na cestah. Če bi bila, npr. na hrvaški avtocesti, v poletni sezoni, ko se znajo narediti tudi 20 km kolone, večina EV vozil in bi samo parim zmanjkalo energije, stal cel dan, brez, da bi se premaknil. Naslednja stvar je polnjenje. Greš na dopust v apartma. Kateri lastnik apartmaja i,a lastno polnilnico?, kateri lastnik ti bo dovolil, da boš vlekel podaljšek skozi okno in polnil svoje vozilo, da se boš lahko vrnil domov, ko pa vsi vemo, da ti že klimo računajo najmanj en EUR na uro, oziroma ti zaračunajo vsako uro, ko imaš daljinca za klimo v posesti? koliko nastanitvenih kapacitet ima ustrezno električno napeljavo, da ne govorimo o infrastukturi javnega omrežja, ki bi preneslo polnjenje tolikšnega števila vozil? In še nekaj. Pred cca. dvemi leti so v Avstriji izračunali, da bi ob polnjenju desetih Tesel ob istem času v omrežju z istim transformatorjem povzročilo izpad elektrike za 154 gospodinjstev. In potem naj bi človek kupil EV? Nikoli in nikdar. Vsaj jaz ne.
kolesarxy12.02.2024 12:11
Pa saj že cene novih padajo, že samo posledično iz tega vidika, pada cena rabljenim.
mrop2312.02.2024 14:46
To in dejstvo, da med kupci še ni pravega zaupanja v rabljene EV-je, sta najbrž glavna razloga za hitrejše padanje cen. Nenazadnje še ni veliko EV-jev doseglo niti tiste osemletne meje za garancijo baterije, kaj šele večje starosti (pustimo Tesle, ti niso edini na cestah in v oglasih), da bi imeli zadosten statistični vzorec, v kakšnem stanju so. Potem so tu še strahovi glede polnjenja (doma in na javni infrastrukturi) in vse ostalo. Zaupanje bo prišlo počasi, skupaj z večanjem ponudbe in ustalitvijo cen novih na določenem nivoju, potem bomo lahko primerjali, kako eni in drugi ohranjajo vrednost.
klemens12.02.2024 17:04
Prvo vprašanje, koliko od nas gleda pri nakupu vozila, koliko mu naj bi padla cena? Zame je recimo po 10 letih avto odslužil svoje in je vreden par jurjev, ne glede na pogon. Ne zaupamo EV? Kdor je zadnje čase menjal avto ve, da je iz leta v leto slabše s kakovostjo tudi vozil s klasičnimi motorji (vpoklici + okvare). Poraba pozimi, je tudi pri klasičnih motorjih višja za 10-20%. Pri EV je težava tudi ponudba povpraševanje, če pogledam sebe, ki živim v bloku in parkiram, kjer se pač da, polnilnice nimamo je logično, da nisem potencialni kupec. In takih kot sem jaz je verjetno veliko več, kot tistih s hišo in dovolj denarja za polnilnico kot tudi EV.
skrivo12.02.2024 19:22
Igornov, glej nima smisla, da se prerekamo, ker nisi pošteno realen in nekaj pišeš kar tako na počez. Sicer ne vem kaj furaš, ampak glede na tvoje mišlenje verjetno dizel. Kakorkoli že, v vsakem primeru boš lahko do smrti fural mašinski avto in to je to. Uživaj v izpušnih plinih. Ne rabiš sploh izražat svojega zelo nastrojenega mnenja proti vsemu kar ni tisto kar imaš ti.
halter12.02.2024 21:49
res je, audi e-tron na mobile.de dobiš za dobrih 30k, nov cca 80k...
skrivo12.02.2024 23:07
Halter, pa ne zdaj gledat avte za 80k€, ki so za premožne. Glej recimo ID3, ki so jih pred 3 leti prodajali za 30k€ (danes gredo za nekje 35-40k€ v promet), pa mi najdi lepo ohranjenega z recimo 60kkm za 15k€... V glavnem, procentualni padec cene je zelo zelo odvisen od višine nakupne cene in to ne glede na vrsto pogona. Izjema je tukaj Golf, ki tradicionalno dobro ceno drži, eGolf še posebej, ker je dober.
Makaronar13.02.2024 06:21
Hahaha kaksen paradoks. Vozniki elektricnih avtov ponavadi prvo izpostavijo koliko denarja si privarcujejo na leto z elektricnim avtom...povejo pa ne, da so dali za ta sesalec 40k€, ki je cez 3 leta vreden manj kot polovico. Ampak oni imajo vse izracune doma koliko privarcujejo, do centa natancno! :D
mrop2313.02.2024 08:37
Kaj pa spremeni, če je vreden samo še polovico? Verjetno ga še naslednjih pet ali sedem let ne bodo prodali. Vmes pa se bodo fino in poceni vozili. @skrivo Za 30K je bila samo ena čisto osnovna izvedba ID.3, ki verjetno sploh ni bila dobavljiva, sicer pa so bili cene tudi takrat bolj okrog 40K €. https://tehnozvezdje.si/volkswagen-id-3-kaksen-je-v-zivo-in-na-cesti-koliko-stane-in-ostale-podrobnosti-video/
Jebela13.02.2024 09:19
@igornov je pač tako. Ko že tako telovadiš s številkami, pa mi razloži, meni nevednežu, ki ne razumem krčenje baterije in posledice le tega, zakaj je največ EV ravno v najbolj mrzlih evropskih državah, če je to tako zelo problematično, kot trdiš. Jaz sem se letos vozil, tudi, ko je bilo najbolj mrzlo. In ja, seveda, avto je naredil manj kilometrov, tvoj termično gnani jih verjetno naredi več, bolj, kot je mrzlo, manj porabi, in bolj, kot je vroče, zopet porabi manj., Največja jeba je pri najlepših temperaturah, ker takrat porabi največ. Ti še kar lepo hodi na hrvaško k njihovemu negostoljublju in v plafon narukanih cen, jaz pa naredim tako. S svojo Teslo se zapeljem na letališče, s frčoplanom na željeno destinacijo, tam če je možno najamem EV, ali pač bencinarja, če nimajo EV in se vozim naokoli. In vse to pri bolj prijaznih ljudeh, za manj denarja in z boljšo ponudbo. Ti pa kar veselo v croacijo in se imej lepo pri njih. Če že ravno omenjaš. Sploh me pa spominjaš na fijakarje, tudi oni so trdili, da ne bodo nikoli šli s svojih konj, pa poglej, koliko jih še taksira po mestih in okolici.
kolesarxy13.02.2024 11:25
Vidim da ste eni popolnoma skrenili s poti. Tako kot na Hrvaškem je tudi drugje, da so dobre slabe zadeve. Zato res ni potrebno izgubljati besed. Kar se pa tiče EV, baterije napredujejo, tako kot je bilo na začetku z bencinarji npr. Poglejte kakšno hitrost so imeli takrat in kak je bil domet. Sem prepričan da se je našel takrat kakšen JOHN WAYNE in je rekel, jaz nikoli v avto, bom raje jahal konja. In koliko štirnožnih konj je sedaj na cesti, mislim da lahko govorimo bolj o tistih za volanom.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija