Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Svetovni avtomobilski trg se bo tudi letos povečal
Gospodarstvo
Svetovni avtomobilski trg se bo tudi letos povečal
Svetovni avtomobilski trg se bo tudi letos povečal
22.02.2024 00:17

Raziskava ameriškega analitičnega podjetja S&P Global kaže, da naj bi svetovni avtomobilski trg v letošnjem letu ohranil trend rasti.

Urša Prosenjak

Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi prodaja avtomobilov v svetu rasla s stopnjo 2,8 odstotka in bo v letošnjem letu dosegla 88,3 milijona avtomobilov. Lani je bilo po podatkih S&P Global na svetu prodanih blizu 86 milijonov vozil, kar je predstavljalo 8,9-odstotno rast v primerjavi z letom 2022, ko se je začelo okrevanje panoge.

V Evropi bo prodaja dosegla 2,9-odstotno rast, kar bi pomenilo 15,1 milijona avtomobilov v primerjavi s 14,7 milijona lani. Pri tej napovedi je treba opozoriti, da so bili ključni parametri tveganja recesije na najpomembnejših trgih EU, obrestne mere, posojilni pogoji, povečanje povpraševanja po električnih vozilih, težave pri nabavi energentov in prihajajoče evropske volitve. Po mnenju analitikov S&P Global bo ključni izziv v Evropi sposobnost držav za subvencioniranje nakupa električnih vozil.

Prodaja avtomobilov na ameriškem trgu naj bi zrasla za 2,0 odstotka letno in dosegla 15,9 milijona. Lani so prodali 15,5 milijona avtomobilov. Dejavniki, ki bodo vplivali na trg vozil v ZDA, so visoke obrestne mere, ne preveč ugodni kreditni pogoji in še vedno visoke cene avtomobilov. Napovedi, da bo na trgu električnih vozil ponujenih okoli 100 modelov vozil, ocenjujejo kot zelo pozitiven znak.

Kitajski trg, ki je največji na svetu, je v letu 2023 dosegel 25,3 milijona prodanih vozil s 4,9-odstotno rastjo. Analitiki za Kitajsko letos napovedujejo 4,2-odstotno rast in prodajo vozil v višini 26,4 milijona avtomobilov. Rast prodaje električnih vozil naj bi bila celo 44-odstotna in bo presegla leto 2023, ko je bila ta rast 36-odstotna.

V letošnjem letu se bo tudi povečalo povpraševanje po elektrificiranih vozilih. Prodaja povsem električnih vozil, priključnih hibridov in klasičnih hibridov bo globalno dosegla 17,5 odstotka (letna rast 39,5 odstotka). Največji tržni delež elektrificiranih vozil bo imela Kitajska, kar 26,8 odstotka (letna rast 28 odstotkov). V Evropi bo imelo električni pogon 22 odstotkov vseh prodanih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil. Kar pomeni 41-odstotno rast na letni ravni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens22.02.2024 20:16
Opa, še vedno proizvajajo Vauxhall Astra classic, po fotki sodeč.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija