Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Katere električne avtomobile najpogosteje ukradejo?
Statistika
Katere električne avtomobile najpogosteje ukradejo?
Katere električne avtomobile najpogosteje ukradejo?
22.02.2024 00:42

Iz Velike Britanije prihajajo zanimivi statistični podatki: povečalo se je število tatvin električnih avtomobilov.

Urša Prosenjak

Na Otoku velja znamka Land Rover za najbolj ogroženo s strani tatov. Nepridipravi namreč zlasti radi napadajo te avtomobile, ki so zato na vodilnem mestu na lestvici ukradenih vozil. Med električnimi avtomobili pa je situacija drugačna. Poskusi tatvin in tatvine električnih avtomobilov so se povečale za 8 odstotkov, kar pomeni 132.489 poskusov kraje.

Med električnimi avtomobili je najpogosteje ukraden Kia Niro. V lanskem letu se je to zgodilo 199-krat. Naslednji na lestvici je Ioniq 5, ki je zabeležil 96 incidentov.

Posebej velja izpostaviti eksponentno naraščanje tatvin nekaterih modelov. Ioniq 5 je na primer zabeležil kar 9600-odstotno rast tatvin v primerjavi s prejšnjim letom, saj je bil leta 2022 prijavljen le en primer kraje, lani pa 96. Porast sicer ni omejen le na določene modele. Kot glavna tarča se sicer pojavlja Kia, ki predstavlja znaten delež vseh ukradenih električnih vozil. Sledi mu Hyundai s 187 ukradenimi električnimi avtomobili, medtem ko je Nissan na tretjem mestu z 91 tatvinami.

Presenetljivo pa med največkrat ukradenimi znamkami ni Tesle, čeprav je vozil razmeroma veliko. Model Y in Model 3 sta bila lani med najbolj prodajanimi električnimi vozili v Veliki Britaniji, tatvin pa je bilo le 29.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo pomen okrepljenih varnostnih ukrepov in kampanj za ozaveščanje javnosti za zmanjšanje tveganja tatvin električnih vozil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
R7822.02.2024 08:09
Kdo bi si mislil, da bo Kia oz. korejci nasploh na vrhu lestvice kraje vozil, časi so se res spremenili. :)
Bacco22.02.2024 08:40
Realno gledano elektični avti tatov ne zanimajo... 300 kraj od 130.000 je nula. Bi se pa znala sitacija kaj spremeniti, ko bodo ti avti stari nekaj let in bo potrebna menjava baterij.
avrelij22.02.2024 14:36
Kia, Kia/Hyundai se kradeta iz zabave zarad slabe varnostne rešitve. Vzameš, furaš, noriš zraven in pustìš tam kjer zmanjka "džusa", če ne razbiješ prej. To je najbolj pogost scenarij "tatvine" ki ima pri nas ime neupravičena uporaba v pravu. Je pa precej pogost pojav ameriškuh mest. Druge se res krade za rezervne dele.
skrivo22.02.2024 22:51
Bacco, sam da ti razložim, glej, pri današnjih novih električnih vozilih bo baterija zdržala več kot cel avto, tako da menjava baterije danes ni več predvidena. Dobro, če čist odpove, jo je treba popravit ali zamenjat, ampak to se dogaja bolj redko. To je enako kot pri mašinskem avtu, kjer mašina ni predvidena, da se bi zamenjala in če lepo delaš z njo, bo zdržala toliko kot avto.
skrivo22.02.2024 23:02
Jasno, da Tesle ne kradejo, če pa avto vse okoli sebe snema, vse kamere pa lahko lastnik vidi na telefonu in tatu pozdravi s pritiskom na hupo ali pa mu kar glasovno pozdravi. Seveda vedno lastnik vidi GPS lokacijo in hitrost vožnje v real time (vse to samo s preprosto uporabo telefona).
© Copyright 1999-2023 Avtomanija