Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Evropa uvaja nove dajatve za vozila na fosilna goriva
Zakonodaja EU
Evropa uvaja nove dajatve za vozila na fosilna goriva
Evropa uvaja nove dajatve za vozila na fosilna goriva
27.02.2024 00:00

Evropska ministrstva za okolje poskušajo pospešiti elektrifikacijo tudi z uvedbo dodatnih dajatev za lastnike vozil z motorji z notranjim izgorevanjem. Od prihodnjega leta se državljani Evropske unije soočajo z dodatnim davkom ob registraciji vozila, od leta 2026 pa z novim davkom na lastništvo vozila.

Urša Prosenjak

Čeprav je vse več avtomobilskih proizvajalcev zadržanih glede elektrifikacije in ostajajo zavezani nadaljnjemu razvoju in proizvodnji motorjev z notranjim izgorevanjem tudi po letu 2030, bo Evropska unija vseeno obremenila lastnike vozil, ki oddajajo emisije CO2. Z namenom spodbujanja okolju prijaznega prometa bodo evropske države uvedle pristojbine za registracijo vozil in dodatni davek na lastništvo vozil, ki izpuščajo CO2, po načelu »kdor onesnažuje, plača«.

O podrobnostih novih ukrepov za zdaj še ne moremo govoriti, saj so v posameznih državah razprave na to temo še vedno v teku. A čeprav ministri evropskih držav zagovarjajo rešitve, ki so s finančnega vidika najbolj nevtralne za državljane, se novim dajatvam ne bo mogoče izogniti. Dodatni davek, ki se bo plačeval ob registraciji vozila, bo predvidoma začel veljati v prvem četrtletju leta 2025, dodatni davek na lastništvo pa leto pozneje. Višina dajatve bo odvisna od več dejavnikov, med njimi sta količina izpustov CO2 in masa vozila.

Večina držav EU je zavezana k doseganju dveh podnebnih ciljev. Do leta 2030 želijo zmanjšati količino izpustov CO2 za 55 odstotkov, do leta 2050 pa želijo doseči podnebno nevtralnost. Vse glasnejša pa so opozorila, da je cena doseganja teh ciljev že tako previsoka in težko je oceniti, koliko bo zeleni prehod na koncu stal Evropejce.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil27.02.2024 00:47
Posedovali ne boste nič in boste srečni. Kmetom je že prekipelo, kdaj bo ostalim...
RenaultF127.02.2024 05:08
Hoja sicer ne sodi sem pa vendarle je s tem tole močno povezano, bo treba 9 junija premisliti komu dati glas. Predvsem po pameti in izklopiti MSM
jjs27.02.2024 07:31
Ja, RenaultF1, se strinjam. Tole, kar pravijo pri Daimlerju, zna nakazovati korak nazaj za premislek. In tudi sam upam, da bo v EU po juniju prevladala struja, ki zlasti zastopa zdravo pamet in davkoplačevalce. MSM že nekaj let ne spremljam, ampak poleg njih velja pristriči z ušesi tudi ob tem, kar nam doma pripovedujejo srednješolski otroci ali dedki in babice v domovih za ostarele. Kajti tam niso na udaru le od MSM, temveč tudi še od koga drugega.
darker27.02.2024 08:03
Divji kapitalizem se bohoti še naprej, bogati bodo še bolj bogati, reveži še večji reveži, vojne se bodo širile,... To je pač prinesel razvoj civilizacije. Prej se bomo sprijaznili, lažje nam bo. Vsa ta drama o elektriki in izpustih je itak brez veze, saj so že znanstveniki dokazali, da se je naš planet v različnih obdobjih znašel v ledeni dobi, pa potem se je spet ogrelo, pa spet ohladilo,.....in tako vse do danes.
macolar27.02.2024 08:32
Za vse vrle politike imam še eno rešitev. Končajo naj potovanja z državnimi in zasebnimi letali in naj imajo vsa zasedanja prek skypa. Nič več potovanj na zasedanja po celem svetu in izpuščanju CO2.
Zeks7827.02.2024 12:09
haha ja se mi zdelo da bo Eu takoj isto uvedla, ker sem bral da bo in the US uvedli isto, jaaa odlično imel boš nič in vesel boš, mene samo skrbi to dejstvo, da je preveč ovčk v vsaki državi. Sedaj če je nekdo tukaj ,ki verjame Zeleni prevari naj samo ignorira moj komentar Lp
skrivo27.02.2024 15:34
Imam EV od leta 2011, vendar se z dodatnimi davki na CO2 nikakor ne strinjam, ker je to kontraproduktivno. Spodbude so veliko sprejemljivejše kot dodatni davki, vendar se bandi v Bruslju davki splačajo, spodbude so pa strošek. Drufače je pa že dolgo znansteno dokazano, da CO2 je toplogredni plin in da več CO2 v ozračju zemljo segreva; nasprotno trdi naftni lobij in populistični voditelji kot je Trump, Janša,... In če kdorkoli začne z novimi davki na CO2, potem je jasno, da recimo Trump in Janša in podobni s tem samo dobivajo. Bi se pa tile EU birokrati lahko lotili tudi ladij in letal, ki naredijo tako sranje, da si sploh ne moremo predstavljati; ampak ne, potem bo Kitajska riba dražja in veliki dilerji ob zaslužek.
kimikaze27.02.2024 20:21
"po načelu »kdor onesnažuje, plača«." Ja Kitajska in vse največje proizvodne države kjer izdelajo največ električarjev in komponent zaradi katerih se v ozračje ravno tako spušča enormne količine CO2 so pa očitno na drugem planetu. Kot da je na koncu globalno in dolgoročno kakšna razlika, če namesto v Evropi, dimi na vzhodu in zahodu. Kot bi poslušal butalce. Evropejci bomo to plačali enormno. Finančno in z svobodo. Na koncu bo pa na začudenje vseh, planet kot smo ga poznali vseeno crknil. Ko bo namesto in na račun tričetr milijarde Evropejcev, postalo premožnejših preostalih dobrih 7 milijard ljudi in si bodo lahko privoščili potovanja z letali in razna križarjenja z ladjami, potem bomo zagotovo naredili tisti ključni "zeleni prehod". Skrbi nas naše onesnaževanje, ne skrbi pa nas onesnaževanje ostalih 7 milijard, kateri bodo z povečanim standardom in gospodarsko rastjo, katera bo v večini produkt izpustov CO2, lahko okusili podobno lagodno življenje . Očitno kakec Evropejcev veliko bolj smrdi, da smo mi tisti ključni, zaradi katerih bo svet ozelenel.
Bacco28.02.2024 07:33
Torej bo šla EU po poti Norveške... če kupci nočejo prostovoljno kupovati električarjev, se bo pa klasika toliko podražila, da bo postala nezanimiva.
kolesarxy28.02.2024 08:41
Če odmislimo toplogredne pline, predstavljajte si, da v velemestu v veliki gužvi imamo enkrat avtomobile električne, drugič pa v koloni polno dizlov. Kako to vpliva na zrak tega mesta. No kot drugo pa je tu problem cene električarja in pa domet.
aichi28.02.2024 10:13
euro6 dizli imajo praktično nezaznavne delce NOx, tako da ni nobene razlike. Najboljš bo, ko bo gužba in se bo prvi štromar sprazno in bo pol še večja gužva :)
91128.02.2024 10:15
Meni je bolj skrb vzbujajoč kot davek na izpuste davek na lastništvo, o katerem niste napisali niti enega komentarja. To je davek ki dodatno slabi kapitalsko moč (in s tem finančno neodvisnost) Evropejca in s tem tudi možnost življenja brez da uboga kapitaliste ki mu preko politike narekujejo kako in kaj na človek počne. Če bo to sprejeto potem ne vidim nobene ovire več da se sprejme davek na stanje na TRR (tudi če je negativno), davek na lastništvo motorjev, koles, bivanjskih prostorov, delovnih strojev, smuči, delnic, obveznic,…. … in seveda davek (ali še bolje ukinitev) na dedovanje, pač kar se ustvari tekom življenja gre po smrti direktno v last kapitalu in ne svojcem.
shark91128.02.2024 12:39
Skrivo, a še vedno padaš na CO2 nateg? :)
macolar28.02.2024 12:50
Ni treba bit ravno raketni znanstvenik in pogledat skozi okno da se stvari hitro spreminjajo. Ni samo CO2. Tudi oddana toplota da svoje, vedno več betona in asfalta prav tako ne pomaga, suma sumarum vsega pa so spremembe ki so vedno bolj dramatične.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija