Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Znani neznanec
Geely Atlas Pro 1.5 TD 48V EMS 4WD Flagship
Znani neznanec
Znani neznanec
27.02.2024 10:43

Geely Atlas Pro 4WD je eden izmed novincev na našem trgu. Znamka kot taka pa sploh ni nova. Če ne drugače, jo poznate iz novic, povezanih z lastništvom švedskega Volva. Tudi to bo ena izmed rdečih niti našega preskusa mestnega terenca.

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 28.990
Cena testnega vozila: 32.990
Presenetljivo odrasel avtomobil
dobra kakovost izdelave
veliko varnostne in ostale elektronske opreme
prijetna in mirna vožnja
kakovost kamer in zaslonov
navor agregata in 48V podpore
neopazno ugašanje agregata
preklopi med načini delovanja
nekaj prepoznavnih rešitev švedskega Volva
Ni opozorilnika za mrtvi kot
nismo našli RDS ali DAB sistema pri radijskem aparatu
nenatančno nastavljanje gretja
zaklepanje avtomobila ob odprtem pokrovu motorja

Geely zagotovo ni tržna znamka, ki bi lahko v Evropi igrala na karto zvestih kupcev. Če pregledate njeno zgodovino vidite, da so z avtomobilsko dejavnostjo začeli v poznih devetdesetih. Vendar se zdaj ponašajo z vrsto različnih znamk, med njimi tudi z zvenečim imenom Volvo. Pri pregledu različnih modelov zato najdemo vsaj znamko Geely, Lynk&Co, Lotus in Proton. To še gotovo ni vse.  Obenem pa se iz vrste podobnih modelov izlušči tudi dejstvo, da so enaki avtomobili naprodaj pod različnimi imeni. Še dodatno pa je na prav istih osnovah narejeno več vozil, ki se razlikujejo po videzu in imenu. Različni trgi dobivajo nato različne spremenjene modele in imajo drugačno zaporedje prenov. Zakaj zapletamo? Ker boste pri pregledu vsega kar je Geely objavil na spletu našli množico različnih odgovorov na podobna vprašanja. Je s tem kaj narobe? Niti ne, če upoštevate vse napisano in razumete, da na našem trgu ponujajo določen model, z določeno opremo, ne pa vseh možnosti s spletnih portalov Azije. V Atlasu Pro se je na primer vrtel skupaj z Volvom razviti 1,5-litrski turbopolnjen trivaljnik. Obstajajo sicer tudi takšni ali drugačni štirivaljniki od 1,8-litra do 2,4-litra. Ob tem tudi različni menjalniki, samodejni, ročni, z dvojno sklopko in podobno. Nič nenavadnega, če gre za kitajsko znamko, ki proda največ potniških vozil.

Znani neznanec

Geely Atlas Pro 4WD je torej mestni terenec ali SUV. Z zunanjimi merami cilja na vožnje treh ali več potnikov, s prtljažnikom vred pa zadošča vsem družinskim potrebam. Oblikovanje več kot štiri in pol metra dolgega vozila je precej konzervativno, sploh, če ga primerjamo Geelyjevim Boyuejem L, ki ima docela ekstrovertirano zunanjost in notranjost, temelji pa na podobni tehniki. Atlas Pro 4WD nosi veliko in poudarjeno masko z Geelyjevim logotipom. Res spominja na Subaru brez zvezdic, kot je v prvi sekundi pripomnil sodelavec. Žarometi pri odklepanju pozdravljajo s posebnim vzorcem utripanja LED svetil. Podobno pri odpiranju vrat počno tudi smerniki. Posebnosti Geelyja Atlas Pro 4WD pač, ki jih sprejmete ali pa ne. Stransko podobo tvorijo velika zadnja vrata, ki nakazujejo enostaven vstop na zadnjo klop. Oddaljenost od tal pa ne skriva nežnega spogledovanja s čim več kot samo vožnjo do trgovskega centra ni nazaj. Zadek je tak kot bi ga pričakovali od vsaj pretih modelov drugih proizvajalcev. Avtorja še najbolj spominja na eno izmed različic Fordove Kuge v prejšnji reinkarnaciji, kar sploh ni slabo. Koga drugega tudi na Nissanove izdelke. Seveda so prtljažna vrata elektrificirana, sam prostor v zadnjem delu pa ni res izjemno razsežen (378 litrov), a zadovoljuje osnovne potrebe.

Znani neznanec

Notranjost preveva izjemno soliden vtis. S končno izdelavo, ki je vsaj na ravni konkurence, če ne celo boljša. Izbira materialov je zgledna, tudi rešitve z dvojnim dnom sredinske konzole, zanimivimi notranjimi kljukami na vratih in kakovostnimi zasloni so precej bolj podobne uveljavljenim znamkam in starim oblikovalskim mačkom. Očitno Geelyjeve oblikovne in tehnične podružnice v Evropi in ZDA delajo s polno paro. Sedempalčni zaslon pred voznikom je razdeljen na stranska dela z nivojem ogretosti motorja in napolnjenosti posode za gorivo. Predstavitev je izvedena z vrsto LED svetil. Že videno, sprejemljivo natančno, a povsem zadovoljivo. Sredinski del pa oblikovno spominja na Volvove izdelke. Barvo ozadja in celo način predstavitve merilnikov izberete z načinom delovanja avtomobila. Od ekološkega, preko udobnega, športnega in brezpotnega. Programi se izbirajo z velikim, osvetljenim vrtljivim gumbom na konzoli med sedežema. V pomoč pa je seznam na širokem in kakovostnem sredinskem zaslonu

Znani neznanec

Zabavna elektronika se prav tako upravlja preko že omenjenega 12,3-palčnega zaslona. Povezava z modrim zobom je enostavna, enako tudi predvajanje glasbe s telefona. Če v ustrezno vtičnico umestite USB ključ lahko predvajate tudi svoj seznam glasbe ali celo film. No, kaj takega je mogoče v menijih tudi preprečiti. Zabavno, ampak ne tako zelo varno, če je film zanimiv tudi za voznika. Glasnost lahko nadzira tudi sovoznik. Vozniku so prepustili gumbe na volanskem obroču. Med posebnostmi je Geelyjev komunikacijski sistem CarbitLink. Omogoča zrcaljenje telefona, potrebuje namenski programje na pametnem telefonu in nekaj privajanja. Ni pa pogoj za delovanje enostavnih telefonskih in predvajalnih operacij (Bluetooth predvajanje glasbe). Še ena zanimivost je program za čiščenje sistema, podobno kot pri telefonih. Ne znamo vam pojasniti, kako učinkovit je, vsekakor pa je ideja zabavna.

Znani neznanec

Udobje sprednje in zadnje vrste umešča Geely Atlas Pro 4WD med prostorsko radodarne avtomobile. Prostora ne manjka niti dolginom, niti sredinskemu potniku zadaj. Zares popolnjen seznam opreme tvorijo tudi štirikrat greti sedeži, ambientalna osvetlitev v vrsti različnih barv, ki sega preko armaturne plošče, sprednjih in celo zadnjih vrat. Voznikov sedež premore tudi električne nastavitve, sovoznik se bo poigral ročno. Dotik stikal, obvolanske ročice (dober dan Volvo), volan sam, sedeži, ne dajejo vtisa cenenosti. Daleč od tega. Sedi se udobno, z dovolj prostora za noge, glavo in predvsem dovolj podpore za noge in hrbet. Tudi daljše vožnje bodo zelo prijetne.

Znani neznanec

Geelyjev Atlas premore tako pogon na sprednji kolesi, kot štirikolesni pogon. Volvov 1,5-litrski turbo bencinski agregat razvija kar 132 kilovatov moči. Pod motornim pokrovom vas čaka kup plastike, šele pod njo so elementi pogonskega sklopa. Motor je povezan s sedemstopenjskim menjalnikom z dvema sklopkama. Kar je drugače kot pri cenejšem modelu s pogonom na samo sprednji kolesni par. Zmogljivosti niti v praksi, niti na papirju niso ekstremne, morda tudi na račun ne tako nizke teže Geelyja Atlas Pro 4WD. V praksi pri priganjanju trivaljnik ni ravno športnik in pri delovanju v najvišjih vrtljajih, kljub celim 132 kW ni ravno najbolj učinkovit. Menjalnik ima majhno težavo, da pretakne navzdol za dve prestavi, kar sicer ne traja predolgo, a v visokih vrtljajih ne pridobite ničesar. Veliko bolj prijazno in učinkovito je uporabiti 255 Nm (z EMS sistemom 300 Nm) navora in pospeševati iz nizkih vrtljajev. To Geely obvlada odlično. Zato smo avto kar največ vozili v zadržanem ekološkem načinu (ECO). Tudi ročno pretikanje deluje, potrebujete pa ga tako ali tako ne. Pogonski sklop ima tudi 48V sistem blagega hibrida preko jermena, kar pomeni, da elektrika pomaga pri največjih obremenitvah in rešuje trivaljnik v težkih trenutkih.

Znani neznanec

Pri vzmetenju spet omenimo samo udobje. Geely Atlas Pro 4WD odlično umirja razne nepravilnosti na cesti. Ravno velikih sprememb pri različnih programih delovanja nismo opazili, seveda z izjemo odzivnosti na plin in delovanja volanskega mehanizma. Slike na sredinskem zaslonu malce nakazujejo tudi vzmetenje. V delovanju Atlas Pro zmedejo le zaporedne ostre neravnine. Takrat v primeru zares razbite ceste Geely zahteva nekaj popravljanja smeri. Nič takšnega, kar ne bi bili navajeni tudi pri konkurenci. Pri hitrejši vožnji vas Geely umirja, vožnja namreč ni več tako lahkotna, več dela je z volanom, motor se sliši bolj kot je potrebno, poraba seveda močno poskoči. Če že govorimo o porabi. Pri nas je 58-litrska posoda kaj kmalu pošla. Poraba se je gibala med dobrimi sedmimi in slabimi devetimi litri na sto prevoženih kilometrov. Zaradi oblike karoserije je davek zahtevala tako avtocesta kot mestna vožnja. Tudi štirikolesni pogon je težak, sploh, če ga ne potrebujete. 

Znani neznanec

Posebni del testnega opisa zahtevajo tudi vsi asistenčni sistemi, ki jih brez doplačila prinaša Geely Atlas Pro 4WD z opremo Flagship. Na voljo je aktivni tempomat, podpora za vožnjo v ovinek in podpora za ohranjanje pasu, prepoznavanje prometnih znakov, samodejno zaviranje, prepoznava pešcev, 360-stopinjski nadzor nad okolico avtomobila. Ni pa recimo opozorilnika za mrtvi kot. Samodejno upravljanje dolgih luči sicer deluje večinoma brez težav, včasih pa tudi “opozori” kakšnega voznika pred vami ali tistega nasproti.

Znani neznanec

Geely Atlas Pro 4WD dokazuje, da tovarna  premore precej izkušenj, pridobljenih pri premijskem proizvajalcu Volvo. Nekaj posebnosti vseeno prenaša iz azijskega avtomobilskega sveta, ki nam ni tako zelo blizu. A rešitve tudi niso tako slabe. Res imamo raje neposredno podporo Androidovem in Applovem sistemu. A tudi CarbitLink lahko ima prihodnost, če ga mislijo na Kitajskem ustrezno hitro razvijati. Med testom so na kar nekajkrat ustavili potencialni kupci. Seveda Geely Atlas Pro 4WD privlači s popolno opremo, dovolj močnim pogonskim sklopom in z dosegljivo ceno. Iz srca ne znamo odgovoriti nič o zanesljivosti avtomobila, ki nam je vsem novinec. Tovarna zagotavlja 4-letno garancijo, kar je do določene mere podatek, ki pomirja. Volvovi elementi zagotovo dajejo vtis trajnosti. Neodvisno on tega se je Atlas Pro na testu izkazal za zrel avtomobil, s primerljivo malo slabih lastnosti.  Za njegovo ceno pri konkurenci težko dobite kaj podobnega.

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 1.477 cm3 ; moč - 132 kW (177 KM) pri 5500 vrt/min; navor - 255 Nm pri 1500 vrt/min; Sistemska moč z 48-voltnim hibridnim sistemom - 140 kW (190 KM);
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 7-stopenjski, samodejni DCT; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 225/60/R18; gume zadaj - 225/60/R18; obračalni krog - 11,4 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - L (spodnji-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.544 mm × 1.713 mm × 1.831 mm; medosna razdalja - 2.670 mm; kolotek spredaj - 1.650 mm; kolotek zadaj - 1.550 mm; odmik od tal - 171 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 378 l;
Mase: masa - 1.780 kg; skupna dovoljena masa - 2.080 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 200 km/h; rezervoar - 58 l; poraba WLTP - 6,8 l/100km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
darker27.02.2024 14:30
Danes sem na cesti videl kitajca Voyah Free. Mater, kakšen SUV. Svaka čast! V Švici košta 70.000 frankov.
Bacco27.02.2024 14:53
Za takšne, ki se vlečejo po regionalkah 65 km/h in spijo na semaforjih, je tudi takšen trivaljni kitajc verjetno čisto v redu. Ali pa oni MG iz sosednjega prispevka. Je pa zanimivo, da telefon mora biti Apple ali pa vsaj Samsung, bela tehnika Miele ali pa vsaj Bosch, ostalo je klump, kupujejo se cestna kolesa in MTB za 10k€+, sedaj so pa kitajski avtomobili kar naenkrat super nakup. Bomo videli kako bodo izgledali tile avtomobili čez 5 let in za koliko se bodo prodajali rabljeni.
skrivo27.02.2024 15:45
Predrag, SLO folk bo rajši dal 5k€ več za Tiguana z manj opreme, ker bo ziher, da bodo na voljo rezervni deli in da bo VW bolje ceno držal. Ne bo jih veliko, ki bi za 5k€ cenej reskirali.
klemens27.02.2024 16:43
Zgleda čisto solidno vozilo, tudi cena je spodobna. Bacco si kar lepo opisal stanje : ) ampak z Boschem imaš kar nekaj verzij, od praktično najcenejše na trgu do malo dražje (pomivalc). Skrivo se strinjam za 5k več, bi tudi jaz raje vzel VW ampak z enako opremo, v kolikor bi bila pa cena za podobno opremo 15k višja, pa nisem več prepričan.
matt027.02.2024 17:56
Sicer o tem vozilu vem točno toliko in nič več, kot je napisano v tem testu, bom vseeno komentiral. Prvič - škoda, da je pri nas samo ta verzija motorja, ki je po output številkah sicer zadovoljiva, ampak 3V dolgoročno sigurno ni neka naložba za 2t težek avto (laden). Drugo - zelo zanimivo mi je, da imamo v Sloveniji že dva bom rekel "številčna" predstavnika iz kitajske (direktna primerjava z MG HS je na mestu), ki bi naj prednjačili pri razvoju in apliciranju tehnologije za vsak žep. Ampak oba vsaj na pogled tehnološko izgledata ca. 10 let nazaj. Zelo elementaren prikaz števcev, 360 kamera pri obeh izgleda za po*rat, pa vmesnik nasploh zelo osnoven. Pod črto je mogoče Tiguan celo res boljša izbira? Vsaj motorno pa sigurno MG HS, ki sicer ni 4x4, je pa občutno cenejši od obeh. Kar hočem povedati je, da nisem pričakoval, da bo imel "kitajski" avto uporabljene boljše materiale v notranjosti vozila (pa verjetno kje zunaj tudi - VAG grupa in meni ljubo varčevanje dobesedno povsod), zaostajal bo pa tehnološko.
IcEmAn27.02.2024 19:39
A kufra je dejansko samo 378L (na sliki mi deluje večji)? Za tako velikost avta je to porazno.
SimonsenPlus02.03.2024 20:25
Kaj pa je to “ekstrovertirana zunanjost in notranjost”?
© Copyright 1999-2023 Avtomanija