Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Konec za bencinske Hyundaije z oznako N
Hyundai
Konec za bencinske Hyundaije z oznako N
Konec za bencinske Hyundaije z oznako N
04.03.2024 13:06

Korejci so odločili, da dokončno ustavijo prodajo treh modelov iz družine N, čeprav zanje še vedno zaznavajo zanimanje kupcev.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Najprej je bila na odstrelu štirikolesno gnana Kona N, ki se med kupci ni najbolje prijela, zato jo ob nedavni prenovi niso uvrstili v ponudbo. Zdaj so na vrsti še i20 N in i30 N, v obeh karoserijskih različicah, ki jih prav tako po novem letu pri nas ni bilo več možno naročiti. Iz slovenskega predstavništva Hyundaija so nam prav tako potrdili, da je prodaja ustavljena, a da je nekaj teh primerkov še na poti iz tovarne in da jih bodo kupcem predali v naslednjih tednih. Eden od razlogov za ustavitev prodaje je v zavezi znamke, da do leta 2035 evropskim kupcem ponudi brezemisijsko paleto izdelkov in da bo do leta 2045 stoodstotno ogljično nevtralna v vseh fazah proizvodnje in delovanja avtomobilov. Ker je potrebno te cilje dosegati postopno, so trgovci že sedaj morali dosegati emisijske zaveze.

Konec za bencinske Hyundaije z oznako N

A ukinitev teh ne pomeni konec znamke N pri Hyundaiju. Namreč, čez dva ali tri mesece se bo tako v Evropi kot v Sloveniji kupcem predstavil električni Ioniq 5 N. Gre za štirikolesno gnan baterijski avtomobil z maksimalno močjo 478 kW (650 KM). V normalnem režimu delovanja je ta številka nekoliko nižja - sprednji elektromotor razvija 166, zadnji pa 282 kilovatov, kar je skupaj 448 kW oziroma 30 manj od najvišje možne moči. V boost načinu ta do stotice pospeši v 3,4 sekunde, končna hitrost pa je dosežena pri 260 km/h. Baterija za N različico je najmočnejša od vseh Ioniqov 5 in premore 84 kWh. Cene zanj pri slovenskemu uvozniku še nimajo določene.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
milky04.03.2024 14:07
Super zame, bo cena mojemu N še skočila :-D ... drugače pa neumna odločitev, ki jih bo na dolgi rok verjetno stala kupcev navadnih modelov, sodeč po tem, kakšno zanimanje so N modeli izzivali tudi med pripadniki drugih znamk. Ampak ja, glavno da bomo vsi vozili po omejitvah in brez izpustov in živeli 120 let (no zdelo se nam bo že da tako dolgo živimo od dolgčasa).
skrivo04.03.2024 19:33
Milky, ni straha za dolgčas, ker tale Ioniq 5 N krepko bolj zategne kot tvoj N, čeprav se ne dere. Edino v ovinek si verjetno nekoliko hitrejši :) Po omejitvah se bomo pa morda res vsi vozili čez par let in bo pomembno le v kolikšnem času avto potegne do 40 km/h :)
miata.knight05.03.2024 09:30
Res bo užitek pognati 2 tonsko pošast po kačjih ridah - komaj čakam ... Nekatere firme (Audi, Škoda, ..) so prišle k pameti in vidijo, da elektrika ni vsemogočen naslednik ICE motorjev. Drugi bojo pa to še dojeli, ko jih bo prodaja drastično padla.
Bacco05.03.2024 09:58
@miata to lahko že zdaj pri vsakodnevni vožnji spremljaš, kako veselje imajo lastniki električnih vozil pri vožnji po ovinkastih cestah, kako izkoriščajo ves ta silen navor in pospeške... Eh...
miata.knight05.03.2024 10:56
@Bacco: ja, predvsem jih opazim kako uživajo na avtocesti voziti za kamioni ;-)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija