Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pospešek v manj kot sekundi do 100 km/h ni nemogoč, ampak...
Mate Rimac
Pospešek v manj kot sekundi do 100 km/h ni nemogoč, ampak...
Pospešek v manj kot sekundi do 100 km/h ni nemogoč, ampak...
04.03.2024 23:34

Mate Rimac se je odzval na nedavno trditev Elona Muska o Roadsterju s sekundnim pospeškom. Poudaril je, da dosežek ni povsem nemogoč, da pa zahteva ogromno moči in zelo majhno težo.

Urša Prosenjak

Na vprašanje, ali se mu zdi trditev o pospešku ene sekunde do 100 km/h uresničljiva, je Rimac presenetljivo odgovoril pritrdilno. »Možno je, ampak ...«, je opozoril in pojasnil, da je njegovo podjetje napravilo simulacijo.

»Težava je v tem, da v dveh do treh sekundah izpustiš zrak in potem imaš veliko mrtve teže, ki jo nosiš,« nadaljuje Rimac. »Enako je z ventilatorji – dajo vam več oprijema, vendar potrebujete približno 30.000 Nm na kolesih, da dosežete manj kot eno sekundo, kar pomeni, da potrebujete masivne motorje, pretvornike, menjalnike, pogonske gredi in vse ostalo.«

Rimac tudi poudarja, da mora biti avtomobil »super lahek«, kar praviloma ni običajno za avtomobile na baterije. Celo njegova Nevera, ki doseže stotico v manj kot dveh sekundah, tehta več kot 2100 kg. »Potisniki so edini način, prinašajo pa tudi veliko slabosti,« povzema Mate Rimac.

Musk je že leta 2018 omenil, da bi imel Roadster 10 majhnih raketnih potisnih motorjev, razporejenih po vsem avtomobilu. V kolikšni meri so njegovi načrti uresničljivi bomo videli predvidoma še pred koncem letošnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zraice05.03.2024 07:48
Zelo majhno maso kvečjemu...
Dež05.03.2024 09:18
Bedasta debata in tema. Če odmislimo Drag Race, komu je takšen avto sploh namenjen? Vse kar je pod 5 sec/100 je prehitro in prenevarno za cestni promet. To so avtomobili za pisto. Se rad hitro vozim, a tole je kar nekaj in spominja na čas kislih kumaric.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija