Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tovorna ladja z jadri in velikimi prihranki goriva
Ladje
Tovorna ladja z jadri in velikimi prihranki goriva
Tovorna ladja z jadri in velikimi prihranki goriva
27.03.2024 22:23

Podjetje Cargill je zaključilo šestmesečno preizkušanje svoje predelane tovorne ladje, ki jo poganjajo dizelski motorji in samodejna jadra.

Urša Prosenjak

Pyxis Ocean je 43.000-tonska ladja za razsuti tovor. Cargill jo je dodatno opremil z dvema jadroma WindWings, ki ju je razvil BAR Technologies, avgusta 2023 pa jo je poslal na morje. Ladja je preplula Indijski ocean, Tihi ocean, ter severni in južni Atlantik.

Zložljiva jadra iz jekla in steklenih vlaken so visoka 37,5 metrov. Njihov namen ni zamenjava običajnih dizelskih motorjev, temveč zagotavljanje dodatnega pogona, ko ladja pluje v območja z ugodnimi vetrovi in ​​tokovi. Preprost sistem na mostu sporoči posadki, kdaj naj aktivira ali deaktivira WindWings. Jadra se samodejno odzivajo na spremembe vetra in se nastavijo na optimalno hitrost. To omogoča dušenje dizelskih motorjev brez upočasnitve ladje.

Po podatkih Cargilla je Pyxis Ocean prihranil ekvivalent treh ton goriva na dan z zmanjšanjem emisij ogljikovega dioksida za 11,2 tone, kar naj bi bilo enakovredno umiku 480 avtomobilov s cest. V naslednjem koraku bodo poskušali zagotoviti, da bodo tako velike ladje, opremljene z jadri, združljive z 250 svetovnimi ladijskimi pristanišči.

Na podlagi uspeha preizkusa BAR Technologies vidi velik potencial v tej tehnologiji. Podjetje napoveduje množično proizvodnjo jader in celo namestitev treh jader na ladje, kar bo prineslo dodatne prihranke.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Bacco28.03.2024 08:53
Ravno neka zmaga to ni, glede na to da sicer pa porabi 200 ton goriva na dan.
prlekpubec28.03.2024 11:14
Bacco, preračunaj koliko tovornega ladijskega prometa gre po morju in koliko dni povprečno traja ena taka plovba. Če ima vsaj 50% plovbe ugodne pogoje za koriščenje jader, je vsekakor precejšen prihranek. Z malimi koraki se delajo veliki...
avrelij28.03.2024 12:24
Take ideje z jadri zaznavam občasno že 50 let. Vsi govorijo o prihrankih (ki bi res bili), ker že 5% manjša poraba goriva na koncu pri eni ladji prinese res veliko. No uporabnega sistema ki bi stal manj kot prihranek pa ni, tako da se bojim da bo tudi tale "potonil".
© Copyright 1999-2023 Avtomanija