Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Abraham za avtomobilsko legendo
Pol stoletja Golfa
Abraham za avtomobilsko legendo
Abraham za avtomobilsko legendo
02.04.2024 11:38

Pred točno 50 leti se je začela proizvodnja naslednika Hrošča, ki je spisal še večjo zgodbo o uspehu.

Artur Švarc VW

Volkswagnov Golf je 29. marca upihnil 50 svečk. Na ta dan 1974 se je v Wolfsburgu začela serijska proizvodnja prve generacije. Od takrat je bilo narejenih več kot 37 milijonov primerkov, matematika pa pove tudi, da ga je vsak dan v teh 50 letih kupilo 2000 ljudi.

Ideja o nasledniku povojnega Hrošča se je pojavila konec šestdesetih, ko je Porsche razvil prototip EA 266. Narejenih je bilo že 50 primerkov, preden je bil projekt oktobra 1971 ukinjen. TI primerki so imeli vrstni vodno hlajeni štirivaljnik, postavljen praktično pod zadnji sedež, kar pomeni, da je imel avto tehnično gledano sredinsko nameščen motor. Posledično bi bilo servisiranje takega pogonskega sklopa zelo težavno. Avto je sicer dosegel 187 km/h, kar sploh ni bilo slabo, a težav je bilo še kar nekaj – od tega, da se je motor zaradi lege pregreval, izpušni hlapi pa so prodirali v kabino. Težava je bila tudi v glasnosti in občutljivosti na mokrih podlagah. Zadnji žebelj v krsto pra-Golfa je pomenila cena izdelave, ki je bila daleč od »ljudske«. Od več kot 50 predserijskih primerkov jih je preživelo le nekaj.

Abraham za avtomobilsko legendo

V istem času so v Wolfsburgu zasnovali EA 276 s spredaj nameščenim motorjem in sprednjim pogonom. Narejen je bil le en prototip, pa še ta je imel Hroščev zračno hlajeni motor. Mali hatch je imel velik prtljažni prostor in torzijsko vzmetenje. Tudi projekt EA 276 je padel po stopnicah, ker je bil motor, okoli katerega je bil zasnovan, že dolgo zastarel, sploh za globalni produkt, ki ga je VW hotel ustvariti. Čisto pozabljen pa EA 276 ni bil in je vstal od mrtvih 1980 v Braziliji kot Gol z 1,3-litrskim zračno hlajenim motorjem – iz Hrošča, seveda.

Tisti pravi Golf pred Golfom pa je bil EA 337, ki ga je narisal nihče drug kot Giorgetto Giugiaro iz Italdesigna. Serijski model se je od koncepta razlikoval le po lučeh, iz velikih oglatih so nastale prikupne okrogle, smerniki pa so se preselili iz blatnikov na sprednji odbijač. Serijski Golf je imel kljuke, ki so bile nad površino vrat, medtem ko so pri prototipu potopljene v karoserijo. Prav tako Golf ni imel tako ploščate sprednje šipe kot prototip EA 337.

Abraham za avtomobilsko legendo

Zakaj so luči postale okrogle? Giugiaro si je zamislil oglate luči kot zrcalo robov in oglatih luči zadaj, a pri Volkswagnu so jih potem nadomestili z okroglimi, ker je bila njihova izdelava cenejša. Volkswagen je legendarnemu italijanskemu oblikovalcu naročil, da naj naredi avto za masovno proizvodnjo, ki bo sodoben kompaktni avto s prtljažnimi vrati. »Naj bo to naslednik Hrošča in če bo imel vsaj toliko prostora kot Hrošč, bodo pri Volkswagnu nadvse veseli,« se spominja Giugiaro.

Četudi je Italijan narisal marsikaj, od BMW-ja M1 do Lotusa Esprit, je nekoč dejal, da je Golf najbolj pomembni avto njegove kariere. Ko je 2008 praznoval 70. rojstni dan, je dodal, da mu je uspeh Golfa odprl številna vrata za naprej.

Golf je danes najbolj uspešen Volkswagnov model vseh časov in tudi najbolj prodajan evropski avto od nastanka avtomobila. V domači tovarni v Wolfsburgu so naredili 20 milijonov primerkov, proizvajali pa so jih tudi v osmih državah po svetu. Če imate že nekaj križev, potem sarajevske tovarne TAS in druge generacije Golfa ni treba posebej omenjati.

Abraham za avtomobilsko legendo

Golf je bil po 21,5 milijonih prodanih Hroščev tudi znanilec nove dobe, z novo tehniko in novim dojemanjem prostora. Ni bil prvi, saj sta tranzicijo začela že Scirocco in Passat, je bil pa tisti model, ki je pritegnil maso. VW je ob splovitvi 1974 zapisal: »Golf ponuja maksimalno prostornost in varnost ter brezkompromisno praktičnost. Nizek rob stekel daje vozniku odličen pregled nad okolico, spuščen nos pa omogoča videti cesto takoj pred avtomobilom. Okno na prtljažnih vratih se spušča zelo nizko in vzvratna vožnja je zato zelo enostavna.« 50 let pozneje ni nič drugače.

Prva generacija kot odraz tehničnega napredka v avtomobilizmu je po dveh letih dobila še športno različico GTI in dizelsko D, ki je pomenila tudi preboj dizlov v male avtomobile. 1979 je vse skupaj dokončal še Cabriolet, ki je takoj postal najbolje prodajan avto brez strehe na svetu. Prva generacija je prišla do številke 6,9 milijona primerkov. 1983 je Golf preklopil v drugo generacijo, dobil je katalizator, ABS, pa tudi štirikolesni pogon. Od 1983 do 1991 je bilo narejenih 6,3 milijona vozil.

Abraham za avtomobilsko legendo

1991 se je začela potem še tretja era Golfa, od 1992 na voljo z dvema zračnima blazinama spredaj. Dodajmo tempomat, stranske zračne blazine in prvi šestvaljnik VR6. V šestih letih so naredili 4,8 milijona vozil, prvič je bil Golf na voljo tudi kot karavan. 1997 je konkurenca v C segmentu že pošteno grizla in Volkswagen se je moral hitro odzvati s četrto generacijo, ki je prednjačila pri kakovosti in postavila nove standarde v segmentu. V četrtem Golfu je debitiral ESP, 2002 pa je prišel tudi najbolj naviti Golf do takrat, R32 s končno hitrostjo 250 km/h. 2003 je bil to tudi prvi Volkswagen, ki je dobil novi revolucionarni menjalnik z dvema sklopkama, DSG. Ko se je četrta generacija 2003 zaključila, je štela 4,9 milijona primerkov.

Peti Golf, lansiran 2003, se je ponašal z izredno torzijsko trdnostjo školjke, saj je bila varjena z laserji. Prvič je bilo na voljo kar 8 zračnih blazin, zadnji kolesi sta imeli večtočkovno vpetje, tu so bili še biksenonski žarometi in prvi sedemstopenjski DSG. Ko jih po koncu generacije leta 2008 preštejemo, se številka pete generacije ustavi pri 3,4 milijona. Šesta generacija je bila potem nekoliko posebna, saj avto ni bil povsem nov, je pa v štirih letih do 2012 dal 3,6 milijona primerkov. Golf je prvič osvojil pet zvezdic na Euro NCAP testu, 2009 je z vsemi naprednimi asistenčnimi sistemi postal tudi Svetovni avto leta.

Abraham za avtomobilsko legendo

Ostaneta še dve generaciji. Septembra 2012 je Volkswagen predstavil že sedmo generacijo, ki je bila skoraj 100 kilogramov lažja od šeste, to pa je prineslo tudi za četrtino manjšo porabo goriva. Sistemi kot so aktivni tempomat in zaviranje v sili so samo del novih idej, ki jih je Golf prinesel v tej generaciji. 2014 je Golf še enkrat pisal zgodovino, ko je bil prvič na voljo z električnim pogonom, rodil se je e-Golf. Do 2019 je bilo narejenih 6,3 milijona primerkov, številka pa se je izenačila z zelo priljubljeno drugo generacijo.

Oktobra pred petimi leti je potem službo nastopil aktualni osmi Golf s hibridnimi pogoni in naprednimi asistenčnimi sistemi. Je pa moral prav osmi sestopiti s prestola najbolj prodajanega avtomobila v Evropi, kjer je vladal dolga leta. V štirih letih in pol je trenutna številka narejenih v primerjavi z ostalimi generacijami šele pri milijonu.

In ime? Golf izhaja iz nemškega imena za zalivski tok, Golfstrom. 50 let pozneje ime še vedno obstaja pri 8. generaciji Golfa, ki zna biti tudi zadnja klasična, saj so se nakupovalne navade od takrat močno spremenile, deveti Golf pa bo, če sploh bo, le električni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac02.04.2024 16:18
Z bedastimi odločitvami bi ga kmalu upokojili.
7even7703.04.2024 08:55
So/smo lahko kar zadovoljni, da primus razreda še naprej drži letvico zelo visoko. Drži pa tudi, Artur, da gre tule spet za imeniten članek. Hvala!
jjs03.04.2024 09:22
Super članek! Sam sem imel edino hrošča, drugače pa se mi zdi Golf od nekdaj avto, ki nudi prav čisto vse, kar človek rabi - če nimaš ravno kakšnih prav posebnih potreb. Koncept se mi dopade, najbolj po mojem okusu pa so II, IV in zlasti VII. Enka seveda tudi, a se mi zdi Giugiarova oblika malenkost preveč papirnata in se ne stara prav lepo.
aichi03.04.2024 10:12
Giugiaro je takrat pravzaprav operiral s to hatch obliko in jo raztegoval po proporcih, saj je vse v isti maniri, hyundai pony, pa recimo alfa sprint moja, je samo pol nižja in mal raztegnjena.
R7803.04.2024 13:33
Kultni sta I in II, kvaliteto so pri VII dvignili na nek višji nivo (imel tudi sam). Z VIII so marsikaj pokvarili s slabšo ergonomijo kakor tudi z opaznim varčevanjem in če k temu dodamo še dolge čakalne dobe, je prodajni rezultat pričakovano precej slabši (no, en del kolača jim je znotraj "hiše" odnesel tudi T-Roc).
ripmork03.04.2024 21:47
Lep jubilej. Kot froc sem bil sopotnik v enki, kot mulc občudoval štirico, zdej pa že lep čas zadovoljen z generacijo 7.5. Osmica se mi danes bolj dopade kot nekoč, sem pa še vedno vesel, da nisem čakal posodobitve (in konkretno zasoljene cene zraven) :)
shark91103.04.2024 22:30
R78:slabšo ergonomijo? Kje, a na zadnji klopi? :) Namreč sedel sem v osmici in zame je to en izmed najbolj ergonomičnih avtomobilov! Berem pa ravnokar na Siolu, da so tudi prodajo v zadnjih mesecih krepko povečali, in da je trenutno drugi v Evropi po prodaji, samo Dacia Sandero je pred njim...
R7804.04.2024 13:39
Ergonomijo v smislu upravljanja avta, tu imam v mislih predvsem ukinitev mnogih fizičnih gumbov, vse je zgolj na "touch" za kar se že ponavljamo, da ni dobro. Povrh vsega nekatere stvari niti niso osvetljene (npr. kapacitivni sliderji za nastavljanje temperature). Ker so nekaj tega pri faceliftu popravili/odpravili in če jim je uspelo še skrajšati čakalne dobe, potem ja, je zopet logično, da bo šla prodaja gor. V to formulo lahko vključimo še upad zanimanja in s tem prodaje (njihovih) EV-jev.
7even7705.04.2024 08:29
No, R78, imaš v nekaterih pogledih kar prav. Sploh v - SPLOŠNO - morda nekoliko preveč funkcijah, ki jih je možno upravljati samo prek zaslona, brez sicer fizičnih stikal. Tudi to, da je neosvetljen (zgolj!) drsnik pod osrednjim zaslonom, ni nekaj, kar bi prav naglas oglaševali, spet po drugi strani pa ni, da bi pakiral stvari in se selil drugam. Sam recimo se nastavljanja temperature - v vseh letnih časih - lotevam sila redko. 22 stopinj, na Auto način, narejeno. Se ne pritikam več. Treba je opozoriti tudi na to, da pri Fl-u ni ravno vse bolje - če sploh kaj. Resno. Prevelik sredinski zaslon ni zdaj ničemur podoben. Tudi ni najbolj intuitiven. Vrnitev navadnih gumbov na volan, ob vsej visoki digitaliziranosti, ni korak naprej, temveč nasprotno (a za VW cenejše). S kapacitativnimi, tudi estetskimi volanskimi stikali in njih upravljanjem, je vse zelo dobro premišljeno in težko ali sploh nemogoče me je prepričati v masprotno, sploh, če si najprej uporabnik navadnih in nato teh, dotično/drsnih. V nobeni situaciji in nikoli problematični (novinarjev, ki so radi pisali o nekih težavah, nisem nikoli docela razumel, še toliko bolj ne, ker VW sploh ni edini s tovrstnimi volanskimi stikali). Saj pravim - bi šli pri telefonih nazaj na gumbe? Še slabše je s prednjimi žarometi - doslej je bila LED matričnost podkrepljena z dvema parabolama, za kratki in dolgi snop, odslej je samo ena sama (tisti trije elementi zraven so le dekor, pa še to pri IQ izvedbi svetil, običajni LED je celo povsem prazen). Vsega ostalega se niso niti dotikali - ker ni bilo potrebe. Ni bilo niti potrebe po Fl-u, kajti 8mica je zares dobro zasnovan avto! 50 let izkušenj je pač nenadomestljivih. Tule se zlahka pridružim tudi mnenju Sharka911 - Golf je ergonomsko nekaj najbolj ustreznega, v vseh koncih kabine, kar je v teh gabaritih dejansko lahko izvedljivo. In to vedo tudi pri konkurenci. No ja, kupci pa tudi, naj jih (ne le njihovi, ID.) EV-ji zanimajo ali ne.
7even7706.04.2024 07:17
Morda samo še drobtinica glede prednjih žarometov, ki so na serijskem MkI postali okrogli in niso ostali oglati - v resnici so se l.1979 nekako “vrnili” k oglatim lučem - vendar z Jetto. No slednja pač nikoli ni bila tako zelo priznana, kot je še danes, po 50. letih Golf, smo jo pa tudi pri nas dovolj pogosto videvali.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija