Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ne visoke marže, pač pa veliko število prodanih vozil
Strategija kitajskega giganta
Ne visoke marže, pač pa veliko število prodanih vozil
Ne visoke marže, pač pa veliko število prodanih vozil
16.04.2024 02:48

BYD si je zadal jasen cilj, da bo zavladal več globalnim trgom na različnih celinah. Pri tem se ne zanašajo na visok dobiček pri posamezni enoti, pač pa pri količini prodaje.

Urša Prosenjak

Čisti dobiček podjetja BYD je 9000 juanov za vsak prodan avtomobil, kar je enakovredno znesku 1245 dolarjev. To je manj od povprečja večine drugih znamk, vendar to za kitajskega velikana ni problem. BYD je osredotočen na količino prodanih avtomobilov, kar je podobna filozofija, kot jo ima večina kitajskih podjetij v drugih poslovnih segmentih. Cilj je osvojiti trg, zatreti konkurenco in nato verjetno dvigniti cene.

Jasna strategija podjetja BYD je vidna tudi v Evropi. Že lani je podjetje napovedalo gradnjo prve evropske tovarne na Madžarskem. Nedavno so napovedali prihod več znamk in modelov na evropski trg. BYD se ne bo več omejeval na 100-odstotno električne avtomobile, temveč bo ponudil tudi priključna hibridna vozila. Pridružile se jim bodo druge znamke konglomerata, kot sta prestižni YangWang in Denza.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar16.04.2024 08:23
BYD prihaja z veliko hitrostjo. Vse bo odvisno od cene.
smrkelj16.04.2024 09:01
Vse bo odvisno od kvalitete, ne cene. Lahko je avto 1 eur pa ga nihce ne bo kupil ce ti crkne po 5 metrih. Po drugi strani pa je avto lahko 50.000 pa ga bodo ljudje kupovali, ce se ti ne pokvari niti po 300.000 km. Ce so avti dobri, jih bojo ljudje kupovali in konkurenca se bo povecala in cene znizale. Ce pa njihovi produkti ne bodo dobri, pa jih bo trg tako ali tako "izpljunil". Upam, da se kitajci zavedajo, da avti niso plasticne igracke za v pesek.
jjs16.04.2024 09:28
Kvaliteta me niti ne skrbi toliko. Od prvih Santan in ZX Fukangov so Kitajci prehodili dolgo pot in preizkusili precej stranpoti, kopirali, kjer se je le dalo, tako da so zdaj mainstream - sploh na današnjem trgu, kjer itak postajajo avti pralni stroji na kolesih. BYD-ove marže so nizke ne le zaradi nizkih prodajnih cen, temveč tudi zaradi proizvodnih stroškov, ki so višji kot pri Tesli (=leto dni star podatek, morda je danes drugače). Zaenkrat smo Evropejci pripravljeni plačevati precej, a če se to čez noč spremeni in bo BYD moral nižati cene, bo hitro pod vodo. A še pred njim bodo pod vodo evropski proizvajalci, ki so ta hip precej nekonkurenčni. Bo še zanimivo.
mrop2316.04.2024 10:47
Osnovna izvedba modela Seal na fotki, konkurenta Tesli Model 3 (z bistveno manjšim prtljažnikom), se v Nemčiji začne pri 45K €, višja pa pri 51K €, kar se mi ne zdi ekstremno poceni.
darker16.04.2024 11:05
to je cena Tesle3 pri nas
skrivo16.04.2024 20:31
BYD je naredil v EU napako, ker ni ubral Teslinega poslovnega modela. Ti bukslni so dobili neke dilerje, ki kao ponujajo servisno mrežo (itak noben ne zna nič popravit) in seveda prodajne salone, a tile so tudi precej požrešni in posledično BYDjevi avti v EU sploh niso dovolj konkurenčni. Če jih ne bo srečala pamet, ne bo z mega prodajnimi številkami nič. Je pa tudi vprašanje za koliko let imajo prodajne pogodbe in kakšen je drobni tisk.
Jebela17.04.2024 09:08
Mene bolj zanimajo poprodajne zadeve, servis, garancija, rezevrni deli. Do sedaj kitajci pač niso bili neka svetla luč v teh zadevah. naredijo serijo, čez mesec novo z drugimi deli, pa tako naprej, vedno najbolj ugodne stvari vgrajujejo, ampak pri njih ni pet let od prodaje, ampak vržejo stran ter kupijo novo. Me zanima, kako se bodo tukaj prilagodili, oziroma, če bo pri avtomobilih (ker so dražji) drugače kot pri elektroniki in gospodinjskih strojih.
R7817.04.2024 11:18
Se strinjam s predhodnim komentarjem. Če poprodajne storitve ne bodo na vsaj približno enakem nivoju kot pri evropejcih, potem so lahko njihovi avti za polovico cenejši pa ne bodo vredni tega denarja. Pa kot zaenkrat vidimo tudi cene niti niso tako ugodne ali pa, da bi bile občutno nižje od EU konkurence.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija