Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zaslužite s prijavo nepravilnega parkiranja
Švedska
Zaslužite s prijavo nepravilnega parkiranja
Zaslužite s prijavo nepravilnega parkiranja
17.04.2024 02:44

V večini večjih evropskih mest imajo redarji polne roke dela z vozniki, ki parkirajo narobe. Na Švedskem so se odločili delo nekoliko olajšati in obenem k sodelovanju povabiti javnost.

Urša Prosenjak

Odločili so se nagraditi državljane, ki prijavijo nedovoljeno parkiranje. Razvili so posebno aplikacijo, s katero lahko prebivalci švedskega mesta Uppsala registrirajo nedovoljena parkiranja, po tem pa jim bodo plačali napitnino, poročajo Euronews in švedski mediji. Ustvarjalec aplikacije je Scout Park, uporabljajo pa jo lahko vsi Švedi, starejši od 16 let.

Z uporabo aplikacije lahko občani pomagajo čuvajem parkirišč pri iskanju voznikov, ki ne upoštevajo pravil parkiranja. Gre predvsem za parkirne prostore v mestu, ki jih upravlja zasebni operater. Uporabnik, ki opazi napačno parkirano vozilo na dotičnem območju, lahko to posname s svojim mobilnim telefonom in prijavi prek aplikacije. Zatem prejme sporočilo, da so komunalni redarji na poti na lokacijo. Če kot posledico prijave lastnik avtomobila prejme kazen za parkiranje, bo prijavitelj prejel bonus v višini 100 kron, kar je približno 9 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija