Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Če ne bo tovarne na Poljskem, bo pa drugje v Evropi
Geely
Če ne bo tovarne na Poljskem, bo pa drugje v Evropi
Če ne bo tovarne na Poljskem, bo pa drugje v Evropi
19.04.2024 18:46

Geely načrtuje proizvodnjo avtomobilov v Evropi, vendar točna lokacija še ni znana. Pred dvema letoma se je proizvajalec o tovrstnem sodelovanju dogovarjal s Poljsko, vendar zdaj še ni jasno, ali bo nova poljska vlada podprla načrte prejšnje in dala zeleno luč Geelyju za gradnjo tovarne električnih vozil.

Urša Prosenjak

Gradnjo tovarne bi finančno podprla Evropska unija, a če se Poljska z načrti ne bo strinjala, se bo Geely usmeril v katero izmed drugih evropskih držav. Med najverjetnejšimi kandidati je Španija, kjer bo avtomobile proizvajal tudi kitajski Chery. Madrid bo letos odprl dva razpisa za podjetja, ki se zanimajo za proizvodnjo avtomobilov, in zahtevala skupno 1,7 milijarde evrov posojil in nepovratnih sredstev iz skladov EU za pomoč pri pandemiji.

Poljska medtem končuje revidiran načrt porabe za Bruselj, saj ima le še dobri dve leti časa, da porabi skoraj 60 milijard evrov posojil in nepovratnih sredstev, prejetih od EU. ElectroMobility Poland je podpisala licenčno pogodbo z Geelyjem za uporabo njegove platforme SEA za blagovno znamko Izera.

»Gradnja tovarne z Geelyjem, ki je bil leta 2022 izbran za partnerja pri projektu, ni bila idealna rešitev," je povedal Jan Szyszko, namestnik ministra za razvojne sklade in regionalno politiko. »Toda alternativa podpiranju že delujočih projektov, vključno s proizvodnjo avtobusov, je imela tudi omejitve.«

Glede na že porabljena sredstva bi bilo treba projekt nadaljevati, vendar morajo strokovnjaki v nekaj tednih vladi predložiti načrt, je za televizijo Polsat News povedal minister za državno premoženje Borys Budka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija