Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Posebna ušesa za kreiranje popolnega zvoka
Porsche
Posebna ušesa za kreiranje popolnega zvoka
Posebna ušesa za kreiranje popolnega zvoka
15.05.2024 01:07

Z vzponom električne revolucije v avtomobilizmu je ogrožena ena izmed ključnih komponent, ki naredijo športne avtomobile še posebej privlačne – zvok. Da bi to področje ohranili čimbolj pristno, je Porsche izdelal poseben sistem za razvoj zvoka.

Urša Prosenjak

Leta 2015 je nastal Sound Acoustic Module, ali na kratko SAM, kot so poimenovali sistem. Izgleda kot glava za odlaganje lasulj ali pokrival, toda njegovo delo je veliko pomembnejše in bolj zapleteno. Njegova naloga je oceniti zvok vozil v dobi elektrifikacije, kjer se pojavljajo najrazličnejši drugi zvoki, ko ni motorja z notranjim izgorevanjem, ki oddaja nenehno brnenje v ozadju. SAM ima zato vse akustično pomembne dele glave, kar v bistvu pomeni par ušes. Vsaka ima svoj mikrofon in predojačevalnik za snemanje hrupa, kar SAM-u omogoča slišati do 130 dB. To daje Porscheju drugi niz človeških ušes za ocenjevanje vsega, od tihih klikov gumbov do hrupnih izpušnih sistemov.

»V slušalkah, ki jih nosimo kot človeški preizkuševalci, imamo binauralni merilni sistem,« je povedal David Sadowski, akustični inženir pri Porscheju. »Toda SAM nam omogoča, da za vsak test vzamemo dodaten par ušes in ga postavimo na drugo mesto v avtomobilu, na primer na zadnji sedež.«

SAM se uporablja tako v laboratoriju kot na cesti, pri čemer prevozi približno 2000 kilometrov na leto in je pomemben del Porschejevega prizadevanja, da ohrani zvok kot bistven sestavni del vozne izkušnje v obdobju električnih vozil.

»Električni motor naravno oddaja tiho brnenje,« je pojasnil Sadowski. »Zato je na primer zvok motorja v električnem Taycanu umetno obogaten. Naša naloga pri zagotavljanju akustične kakovosti je ugotoviti, ali je ustvarjen popoln Porschejev zvok.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija