Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kar 6 dni je bil električni Subaru priklopljen na polnilnico
Hrvaška
Kar 6 dni je bil električni Subaru priklopljen na polnilnico
Kar 6 dni je bil električni Subaru priklopljen na polnilnico
16.05.2024 12:33

Na Hrvaškem te dni odmeva zgodba zdravnika in nekdanjega šefa ortopedske bolnišnice v Lovranu, ki je kot navdušeni uporabnik električnega avtomobila, doživel neprijetno izkušnjo pri polnjenju na eni od hitrih avtocestnih polnilnic.

Peter Pirkovič Novi List

Damir Matovinović, ki je za Novi list delil svojo zgodbo, pravi, da je s svojim Subarujem Solterro večkrat tedensko na relaciji Zagreb-Reka in da zelo dobro pozna vse bencinske servise, ki ponujajo možnost polnjenja električnih avtomobilov. Ena takšnih možnosti je Molova Plugee 150-kilovatna polnilnica tik ob bencinskem servisu na Ravni gori (Kupjak). Pred nekaj dnevi se je ta na tem mestu s svojim avtomobilom ustavil in priklopi polnilni kabel, da bi v akumulator steklo še nekaj potrebne energije. A proces polnjenja se je po nekaj minutah zaustavil z opozorilom o napaki. Ko je Matovinović želel odklopiti polnilni kabel, to ni bilo mogoče.

Kar 6 dni je bil električni Subaru priklopljen na polnilnico

Najprej je pomoč povprašal tamkajšnje zaposlene, nato je kontaktiral še Molovo asistenco, a nihče v tistem trenutku težave ni rešil. Kot navaja Matovinović, so kmalu ugotovili, da se je zaradi domnevnega nenadnega dotoka prevelike količine energije polnilec tako močno segrel, da se je plastični del stopil in posledično dobesedno prilepil na ohišje. Kalvarija je nato trajala kar 6 dni, ko je neštetokrat kontaktiral Molovo asistenco in se z njimi pregovarjal o primerni rešitvi, hkrati pa v tem času nihče od upravitelja polnilnic ni prišel na mesto dogajanja. Ko je ugotovil, da mu ti ne bodo zmogli pomagati, je najel mehanika, ki je na licu mesta opravil precej obsežen poseg, da je ločil kabel od avtomobila. 

Kar 6 dni je bil električni Subaru priklopljen na polnilnico

Napovedal je, da bo stroške mehaničnega posega in kasnejšega popravila avtomobila po sodni poti terjal od upravitelja polnilnice, saj je povsem jasno, da je bila napaka na njihovi strani.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo16.05.2024 22:51
To se na Teslinem Superchargerju še ni zgodilo, ker imajo ob visokotokovnih kontaktnih pinih temperaturne senzorje in neha polnit ali zmanjša moč, preko interneta pa dobijo sporočilo, in gredo popravit. Ostali pač capljajo zadaj...
Makaronar17.05.2024 06:34
Skrivo: škoda le, da Tesla nima senzorjev, ki bi preprečili vžig samega avtomobila.
skrivo17.05.2024 21:12
Makaronar, vidim da negativni lažljivi internetni PR dobro prijema pri tebi. A veš da je sedaj, ko je EVjev na cesti že na milijone in jih je kar nekaj starih tudi 10+ let bila izdelana statistika vžigov EVjev. In kaj je rezultat? Trenutno se v povprečju vžge 1 EV na 20 vžigov mašinskih avtov in cifra se z novimi EVji, ki imajo varnejše baterije, samo še niža v prid EVjem. Večina kitajskih EVjev ima pa itak negorljive baterije. Procentualno daleč največktat pa zagorijo plug-in hibridi. Ampak še to so relativno male številke, tako da gre pri tem izključno za negativni EV pr. Če se spomniš tiste goreče ladje polne avtomobilov med katerimi je bilo precej EVjev. Takoj so vsi mediji planili na noovico, da je morda EV zagorel, potem so drugi že napisali "EVji krivi za požar. Morda ne veš, ampak je bilo potem dokazano, da je en mašinski zagorel, pa pri razkladanju je folk snemal, kako so nepoškodovani EVji iz ladje ven prihajali, ker v tistem sektorju kjer so bili EVji sploh ni gorelo. Še to, vsi zahodni mediji nabijajo, da je prodaja EVjev padla; malo morgen, v svetovnem merilu je prodaja še kar rasla in je rekordna. Najbolj je padla v SLO, to pa drži, a spet ni tako zelo kritično. Na Kitajskem je pa prejšnji mesec bil delež prodaje EVjev kar rekordnih 50%. Seveda tisti, ki noče EVja ker se z njim nikamor ne da peljat, ga ne rabi kupiti, to bo ostalo. Po navadi tisti vidijo, kako se EVji vozijo na TEŠ6, da pa z vsakim obiskom "Petrola" financirajo teroriste in prispevajo k odtoku denarja iz SLO jih pa ne moti.
Discom20.05.2024 15:45
Skrivo, očitno je tudi tebe zavedla lažna propaganda o eko uporabi EV. Poleg tega, da so nekateri deli za baterije zelo težko dobavljivi, tehnologija onesnažuje okolje, v rudnikih redko rudnino kopljejo otroci. In pri nas je večji delež elektrike iz JE Krško in termoelektrarn (kar je dodatno onesnaževanje okolja in na kar mnogi pozabljajo – ogromni stroški za shranjevanje jedrskih odpadkov). EV avtomobili so zaradi baterije tudi precej težji in bolj uničujejo ceste. Link : https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/626a5fa31d1fb/proizvodnja-baterij-umazana-in-strupena-za-delo-izkoriscajo-otroke Poleg tega prodaja EV ne narašča več tako kot ti trdiš. V resnici upada (in to je podatek iz letošnjega marca). Link : https://tehnozvezdje.si/stirje-razlogi-zakaj-prodaja-elektricnih-avtomobilov-stagnira-ali-pada/ Link2 : https://www.delo.si/magazin/avtomobilno/marcne-rdece-stevilke-ki-skrbijo/ Ford, kot eden izmed proizvajalcev EV ponudbe, je imel miljonske izgube, ko je hotel slediti Tesli z EV. Zaradi manjše prodaje je tudi Tesla morala znižati cene. Zato so pri Fordu sedaj spremenili strategijo in ne prisegajo več na EV. Link : https://www.zurnal24.si/avto/na-strom/sef-forda-priznal-kako-zelo-se-je-opekel-z-elektriko-423591 Ne pri nas (in tudi marsikje v svetu) ni urejene elektro infrastrukture, ki bi zdržala tako povečanje uporabe elektrike – ob prehodu vseh (ali večine) na EV. Tudi tolikšno povečanje porabe elektrike niso zagotovljene. In mogoče res ne zgori tako veliko EV, kot se govori – čeprav so dejansko težave z baterijami. Hujše je, da veliko EV v hudem mrazu sploh ne morejo voziti, kot se je zgodilo to zimo v Ameriki. Tako da marsikoga navijanje za EV ne prepriča in to upravičeno.
avrelij20.05.2024 17:05
Tule je precej stvari iz konteksta skupaj zmetanih, čeprav dejstva v njih bolj kot ne držijo. Tisto o otrocih in kobaltu je kar res, a kobalta v avtomobilske baterije ne tlačijo toliko kot se uporablja drugje. Preveri da ga nimaš v žepu ali ICE avtu več kot v bateriji EV. Pridelava materialov za high tehch ki ga poganja trenutno dogajanje, je v svoji množičnosti mnogokrat bolj "usrano" kot samo avto baterije. Če se gremo ekologijo se jo pojdimo strateško - tudi na cesti. Elektriko (niso to samo baterije) v mesta in krajše relacije kje je superiorna, nafto in podobno v heavy traffic, kjer je lažje tovoriti energetsko vrednost v njej. Ne posiljevat da je dobro samo eno ali samo drugo - tu so vedno zadaj dobički proizvajalcev posameznih tehnologij.
Discom21.05.2024 15:54
Avrelij, na žalost podatki, ki sem jih navedel, niso vzeti iz konteksta. Za vse to obstajajo dokazi. Poleg linkov, ki sem jih navedel, obstaja v tujih jezikih cel kup dokazov kako zares ''eko'' je EV. Za razliko od g. Skrivo, ki zelo napačno interpretira dejstva. Sploh glede ''negorljivih'' kitajskih baterij. . Ravno s Kitajske prihajajo najbolj rizične in slabo izdelane baterije, s slabo "zaščitno" BMS elektroniko, ki se pogosto kvari, da o lažnih specifikacijah baterij raje ne govorim. Da so požari EV še posebej kritični, povejo sami gasilci iz svojih izkušenj. Ko se namreč litij enkrat vžge, gori tako burno in silovito, da ga je praktično nemogoče pogasiti, ob prisotnosti vode pa gori le še bolj - pravzaprav se litij iz baterije lahko vžge že samo, če ga vržeš v vodo, dokazi so na YouTube. Gasilci tako praktično samo počakajo, da baterija in EV do konca popolnoma zgorita (in pazijo, da se požar ne širi na sosednje avte), pa še potem morajo par dni dežurat zraven, ker se že zgorela litijeva baterija rada spet vname vedno znova. Drugače je pa škoda, da ni možno ob prispevku dodati slik, ker slika pove največ. Na primer gromozanski bager, ki koplje litijevo rudo za baterije za EV. Za eno samo Tesla baterijo mora prekopati 227 ton kamnine, v 12-urnem delovniku pa pokuri 6.814 litrov goriva! Rudnik litija na Kitajskem in opustošenje, ki ga tak rudnik pusti za sabo - delavci vlivajo amonijev sulfat v izvrtane luknje, da raztopijo glino, ki vsebuje litij. Onesnaženje je gromozansko. Veliki bazeni, v katerih lužijo litij in ga ločujejo od neželenih primesi, ti bazeni pa so spet polni smrtonosnih kemikalij (ki potem seveda končajo v naravi), nato pa se litij še žge v velikih pečeh, kjer se spet troši ogromno energije. Končni izkoristek pri pridobivanju dragocene kovine je le pičlih 0,2%(!!!), preostale 99.8% kamnine in zemlje, zdaj izdatno onesnažene s strupenimi kemikalijami, pa odlagajo nazaj v izkopanje kraterje... Ja, EV ekologija je res ena čudovita stvar. V resnici so zadnji bencinski (in nekateri dizel) motorji veliko bolj ekološki, če se pogleda širša slika izgradnje EV avta. Poleg tega kakšen je vir elektrike. Drugače se strinjam, da je ekologija potrebna, da se zaščitijo dragoceni naravni viri in naš planet. In jaz ne posiljujem nikogar. Samo na žalost vse ''EKO'' ni zares ekološko. In ljudje (in tudi kupci EV) bi morali biti s temi stvarmi bolje seznanjeni in obveščeni. Je pa res, da je propaganda tistih, ki s tem delajo sebi dobiček, zelo močna.
avrelij21.05.2024 16:55
Ma ja, to kar govoriš je vse res, postavljeno je pa v kontekst "EV je kriv za NE-ekologijo", v kar me pa ne boš prepričal. Lepo sem povedal da so podatki resnični, in tudi jaz vem to kaj se naredi ob pridelavi litija, ki povrh tega gori. Kot poveš burno reagira z vodo in je neustavljiv dokler ga ne zmanjka, pa otroci kopljejo kobalt .... Povem le da je ICE (bencin ali nafta), ekološko vsaj enako če ne res bolj sporen, zagovarjanje pa dvoličnost. Litija je količino verjetno več v vseh baterijah telefonov ki jih valjamo po žepih, kot je trenutno baterij v EV, da o kobaltu ne govorim, v EV ga je zadnje čase zelo malo, ker ga nadomeščajo z bolj "eko", še več ga je v ICE avtu, kjer je uporaben med le med 80-140.000 prevoženih km, potem je samo še tovor in eko bomba. Če Skrivo govori o baterijah, ki niso LI-Ionske (te so sporne in jih je največ v GSM-ih) drži da se ne vžigajo. A zaradi tega so taki EV težji in tudi bolj uničujejo ceste. Govoriš o padanju prodaje EV, podatki pa kažejo na padec rasti prodaje, kar je nekaj popolnoma drugega - spet drug kontekst. Število EV samo narašča, ko grem na cesto jih je čedalje več, če bi bilo navajanje nasprotnikov EV res, bi število videnih stagniralo, tudi proizvodnje št. naraščajo, tule nekaj ne "štima" v konotaciji navajanega. In osebno mislim, da prodaja upada zaradi manjka praktično uporabnih modelov, trg z entuziasti je pa poln, kar spet kaže na dvoličnost tistih proizvajalcev, ki EV dodajajo svojemu ICE prodajnemu programu. Tista s tem, da EV v mrazu ne dela je tudi bosa, zgodba se vrti okoli ene (res velike) polnilne postaje v delu enega velikega mesta, in samo za eno znamko EV. Ko je crknila sredi zime so se vsi taki prazni nagnetli okoli nje ker so računali nanjo, in je to trajalo kak teden. Zima kapaciteto baterije zmanjša, to je destvo, ustavi je pa ne. Cela razvita severna zemljina polobla bi to povedala že zdavnaj, če bi bilo to res, pa se vedno vozijo in imajo hujše in daljše zime od lokacije, kjer se je to zgodilo. Skratka skušaš prikazati "EV" je slab "ICE" je OK, a povem ti dato črno belo ni. Eni imajo prednost tu, drugi drugje, jaz pa pravim oboji so ekološko sporni in treba je najti način uravnoteženja, predvsem pa zmanjšanja eko odtisa. Vedno je treba gledati širšo sliko.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija