Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Užitek v vožnji, ki traja že 35 let
Prvi kilometri: posodobljena Mazda MX-5
Užitek v vožnji, ki traja že 35 let
Užitek v vožnji, ki traja že 35 let
19.06.2024 09:41

Porsche ima model 911, Mercedes razred G, Mazda pa roadsterja MX-5. Vsem trem je skupno, da že desetletja ohranjajo enako oblikovno zasnovo, zato jih uvrščamo med avtomobilske ikone. In te so večne.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Pred nekaj dnevi sem po dolgem času sedel za volan enega bolj prijetnih avtomobilov na sceni, ki je omejen z uporabniškega vidika, a na drugi strani vozniško tako zelo uživaški, da bi ga zase takoj posvojil. Natanko deset let je od tega odkar so pri Mazdi predstavili aktualno četrto generacijo. In zdaj jo skoraj vsako leto znova nekoliko posodobijo. Zgolj zato, da opozorijo na njen obstoj. 

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Kar se mene tiče, MX-5 ostaja eden najbolj prepoznavnih modelov Mazde. A časi in nakupovalni trendi so neizprosni. Kabrioleti, roadsterji in vsi podobni uživaški avtomobili so potisnjeni povsem na stranski tir. Zanje je zanimanje s strani kupcev močno upadlo. Pa vendar, Mazda MX-5 je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisana kot najbolje prodajan dvosedežni športni avto vseh časov. Prvi vpis se je zgodil v začetku tega tisočletja, ko so zabeležili 531.890 prodanih primerkov, zadnjega pa so nadgradili v letu 2011, ko so pri Mazdi prišli do številke 900 tisoč prodanih primerkov. No, pri Mazdi nam postrežejo s podatkom, da je bilo od aprila leta 1989 do konca lanskega leta, prodanih skupno nekaj manj kot 1,2 milijona primerkov. Od tega skoraj 400 tisoč v Evropi. Iz statističnih podatkov lahko razberemo, da je bilo v Evropi za Mazdo MX-5 najboljše leto 1999, ko so zabeležili več kot 21 tisoč prodanih primerkov. Takrat je bila na cestah že druga generacija tega modela.

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Ideja o dvosedežniku brez klasične strehe je dozorevala že od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je znani avtomobilistični novinar Bob Hall Mazdinim možem govoril o svojem sanjskem avtomobilu. In takrat jim je naredil tudi prvo skico avtomobila po njegovih željah. Hall se je kasneje zaposlil pri ameriški izpostavi Mazde in se pogosto srečeval z vodilnimi in tako je njegova ideja dobila krila. Prva generacija je bila svetu predstavljena leta 1989 na salonu v Chicagu in v tem delu sveta je bil ta avtomobil poznan pod imenom Miata. Na domačih tleh na Japonskem pa kot Mazda Roadster oziroma Eunos Roadster. 

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Dvosedežnik, za katerega so oblikovne ideje našli v Lotusu Elanu, je tehtal nekaj več kot 900 kilogramov, v začetku pa ga je poganjal 1,6-litrski bencinski motor s 85 kW (116 KM). Posebnost tega so bili dvižni žarometi. Ti so v drugi generaciji, predstavljeni leta 1997, izginili, saj je MX-5 dobila povsem novo obliko zunanjosti in nekoliko zmogljivejši 1,8-litrski bencinski motor. Osem let kasneje, na krilih uspešne prodaje, pri Mazdi predstavijo tretjo generacijo, ki je prevzela oblikovne poteze konceptnega Mazda Ibuki iz leta 2003. V tej generaciji MX-5 prvič opremijo zložljivo trdo streho, ki ne posega v velikost sicer že tako majhnega prtljažnika. Leta 2014 se zgodi premiera četrte še vedno aktualne generacije. Poleg klasične izvedbe s platneno streho, je na voljo tudi fastback RF izvedba s fiksno trdo streho, na voljo kupcem pa so tudi zmogljivejši motorji, hkrati pa bo ta generacija znana tudi po tem, da so pri Fiatu in Abarthu naredili svojo klonirano verzijo. A se ta dva avtomobila med kupci nista prijela, zato so ju po samo treh letih prodaje ukinili.

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Kot že omenjeno je Mazda MX-5 v zadnjih letih deležna številnih posodobitev. Postala je nišni produkt, ki pri nas na leto najde le nekaj kupcev. Nenazadnje, MX-5 ni niti tako zelo poceni. Začetna cena znaša 34.350 evrov, za izvedbo RF pa je potrebno odšteti še dobra dva tisočaka več. Vstopna verzija je opremljena z atmosferskim 1,5-litrskim bencinskim motorjem, ki razvija 97 kilovatov moči (132 KM). Potem pa šok. Pri Mazdi napovejo, da se zaradi emisijskih standardov morajo odpovedati dvolitrskemu štirivaljniku SkyActiv G184 s 135 kilovati. V Evropi tega ne bo več na voljo, z izjemo tistih nekaj primerkov, ki so še na zalogi pri trgovcih. Eden takšnih bo tudi testni avto, ki ga bomo čez čas dobili v podrobnejši preskus. 

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Mazda MX-5 z letnico 2024 je dobila novo zunanjo sivo Aero Grey barvo (420 evrov) in svetlo barvo platnene strehe. Opazne so minimalne oblikovne spremembe na sprednjih žarometih (nov je tudi LED dnevni podpis), spremenjena je grafika na zadnjih lučeh, novih oblik so 16- in 17-palčna platišča, obenem velja omeniti, da sta v potniški kabini na sredinski konzoli mesto našla dva USB-C priključka, hkrati pa imajo zdaj vsi uporabniki možnost, da vsebino svojih Applovih in Android pametnih telefonov brez kablovja prezrcalijo na nov osrednji 8,8-palčni zaslon. Ta med drugim prinaša nekoliko bolj izostreno sliko kamere na zadku med vzvratno vožnjo. Pri Mazdi so prenovo izkoristili tudi za integracijo novih varnostnih oziroma asistenčnih sistemov. MX-5 je tako zdaj opremljena s sistemom za ohranjanje na voznem pasu in sistemom, ki opozarja ter preprečuje morebitno trčenje. 

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Mazda MX-5 zagotavlja čisti užitek v vožnji. S svojimi 192 centimetri se z lahkoto spravim v kokpit dvosedežnika, kjer je priporočljiva oprema vsaj kapa in krema za sončenje. Veter v laseh lahko zabriše posledice močnega sonca. Iz Zadra, kjer je tem času že prometno precej kaotičen, se odpeljem nekoliko bolj globlje na hrvaško celino, kjer je prometa občutno manj. 1003 kilograme težak Mazdin roadster v mojem primeru poganja 1,5-litrski bencinski motor s 97 kilovati. Povezan s trdo in natančno prestavno ročico menjalnika nikakor ni podhranjen, uglašeno podvozje pa skrbi, da ta z japonsko natančnostjo reže ovinke. Čeprav je asfaltna podlaga ponekod povsem dotrajana. MX-5 so v kombinaciji z dvolitrskim motorjem opremili z novim asimetričnim diferencialom z omejenim zdrsom, ki še utrjuje vozniško dinamiko, po novem pa ima MX-5 nov vozni program DSC Track, namenjen za optimizirano vožnjo po stezi, kjer se elektronika nekoliko počasneje odziva in dopušča vozniku več manevrskega prostora pri drsenju skozi ovinek. 

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Kako dolgo bo aktualni MX-5 ostal na sceni, pri Mazdi še ne znajo podati uporabne informacije, a v neformalnih pogovorih dajo vedeti, da se pripravljajo na prihod pete generacije. Prve obrise povsem novega modela je pred nekaj meseci morda že dal koncept Iconic SP opremljen z rotacijskim motorjem. 

Užitek v vožnji, ki traja že 35 let

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar19.06.2024 11:45
Top avto, eden boljsih avtov, ki sem jih kdaj vozil ampak ta obnova ni omembe vredna :)
miata.knight19.06.2024 12:26
Čeprav imam kar nekaj izbire vožnje športnih avtov dnevno, je moja MX5 NC vedno prva izbira. Neverjetno okreten, ravno prav hiter in nezahteven, da me vedno opremi z nasmehom .
darker20.06.2024 06:12
Legenda!
skrivo20.06.2024 23:30
Se strinajam z vsemi, a folk pretežno še sam SUVje kupuje.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija