Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Stellantis ne bo zapravljal denarja za električne avtomobile, če se prodaja ne poveča
Carlos Tavares
Stellantis ne bo zapravljal denarja za električne avtomobile, če se prodaja ne poveča
Stellantis ne bo zapravljal denarja za električne avtomobile, če se prodaja ne poveča
20.06.2024 20:04

Stellantis sicer načrtuje več novih električnih modelov v bližnji prihodnosti, a direktor skupine Carlos Tavares opozarja, da ne namerava zapravljati denarja za tehnologijo, če se ne bo izkazala za dobičkonosno.

Urša Prosenjak

Tržni delež električnih avtomobilov ne raste po pričakovanjih, kar povzroča skrbi proizvajalcem avtomobilov.

»Težava je, ker evropska industrija cenovno ni konkurenčna. Evropski kupec se zaveda problematike globalnega segrevanja, vendar pri tem ne bo pomagal, če sam ni deležen pomoči v obliki subvencij,« pojasnjuje Tavares, ki obenem meni, da so hibridni avtomobili najprimernejši za spopadanje z negotovostjo električnih avtomobilov. »Poskušamo predvideti, kaj se bo zgodilo v svetu v bližnji prihodnosti, a če se prodaja električnih avtomobilov ne bo povečala, ne bomo več vlagali v to tehnologijo.«

Po napovedih naj bi bilo povpraševanje po električnih avtomobilih do leta 2030 v Evropi 100-odstotno in 50-odstotno v ZDA, toda če se to ne bo zgodilo, Tavares zatrjuje, da »ne bodo zapravljali finančnih sredstev«.

Vseeno Stellantis ni opustil svojega brezemisijskega cilja, pač pa ga bo dosegel po drugih poteh. Tavares je ponovno poudaril napako Evropske unije in ZDA pri uvedbi dodatnih carin za električne avtomobile. »Kitajska postaja pomemben del našega posla, toda naš odziv ne sme biti defenziven, pač pa ofenziven. Le tako lahko premagamo kitajsko konkurenco.« Prepričan je, da bi se morali izogniti protekcionizmu in s konkurenco tekmovati ob enakih pogojih, saj je to edina pot za rast, ne da bi pri tem škodovali sektorju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil20.06.2024 21:55
Če bo ICE slonel na 1.2 upam, da boste bankrotirali od tožb.
klemens20.06.2024 22:16
Vsak proizvajalec naj pri sebi premisli kaj bo proizvajal. Če je trenutno 5-10% delež električnih, pač naj to upoštevajo v svoji kalkulaciji. Pa kot je alfafil zapisal, pri ICE naj dajo še kakšen motor ven, ker se mi zdi, da je že vsem slabo od tega 1.2, ki je že skoraj v vsakem vozilu.
skrivo20.06.2024 23:09
Tavares, Kitajcev ne morete več premagati ne z mašinskimi avti in ne z električnimi, fertik je. Carine samo zamaknejo počasen propad EU avtoindustrije.
Makaronar21.06.2024 06:46
Fiatovi 1.3 dizli so bili neunicljivi, 1.4 atmosferci tudi (pri kaksni turbo verziji je znala cez cas nagajati multiair enota), zdaj pa tiscijo neke 1.2 francoske ropotuljice, ki ze iz tovarne pridejo z napako, ker si morajo vedno izmisliti neko "novost"...razumem, da tiscijo 3 cilindre v avte zaradi emisij in EU direktiv, ampak zakaj je tako tezko pogledat konkurenci (VW 1.0 TSI) in enostavno narediti skoraj isti motor, ki preverjeno deluje in prakticno nima napak? In to so dejansko neki visoko izobrazeni inzinerji. Glede elektricnih avtov ste pa itak gotovi, nekaj na silo ne gre, Azijati vas prehitevajo po levi in desni, in ce nisi konkurencen, je najlazje visati carine, davke na konkurenco.
MaStr21.06.2024 08:28
Dajte se malo ozret na politiko Mazde ipd, kjer so elektriki rekli "stop", dokler ne bo trdnih temeljev zanjo, ti se pa k sreči vse bolj majejo...
alfafil21.06.2024 09:56
Mazde? Še bolj Toyote. Vse opcije hkrati razvijat.
Skritikrt21.06.2024 20:09
A ni zanimivo,kako so VSI za Mazdo govorili,kako neumni so...sedaj pa imajo tehnološko vrhunske bencinarje in diesel-a,ki je narsikomu "mokre sanje"...pri dvojki je najmanjši 1,6 (brez turbo-ja),trojki,CX-30 je najmanjsi 2.0,pri CX-5 2.0 in 2,5....pa ne bom še z 60ko po rani solil.... "Who is stupid now"?
Marco22.06.2024 09:01
Znižajte cene za 50%, pa bo prodaja narasla. Enostavno.
alfafil22.06.2024 09:09
Izvršni direktorji Toyote, Subaruja in Mazde Koji Sato, Atsushi Osaki in Masahiro Moro so skupaj stopili pred javnost in povedali, da že družno razvijajo naslednjo generacijo čistejših, zmogljivejših in manjših motorjev na notranje zgorevanje. Glavni partner v projektu je Toyota, ostala dva imata manjšinski delež.
RedNige523.06.2024 17:27
največja farsa je, da ko gre izpuh modernih dizlov prek vseh filtrov, pride zadaj ven čistejši, kot pa ga motor vsesava spredaj. In oni bodo tumbali kako dizli onesnažujejo
avrelij23.06.2024 21:12
Tale je lovska. Dizel ne more biti na izpuhu čistejši od vsesanega zraka tudi če bi tega iz "trbovskega raufnka" vlekel ko je še na polno delal. Filtri gor ali dol svinjarijo le zmanjšujejo, eliminirati je ne morejo, plus da imajo kratko življenjsko dobo. Po izteku sposobnosti čiščenja je zadeva hujša kot če je ne bi bilo, ker zanemarjamo to dejstvo. V razvitih delih EU ugotavljajo, da imajo ob prvem tehničnem (prva leta od novega ga pač ni) novi dizli že težave po dosedanjih standariziranih meritvah, Belgijci so poleg tega naredili meritve tistih trdih delcev, ki se še ne preverjajo, in prvi dan izvrgli 10% testiranih.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija