Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom
Premiera: BMW R1300 GS Adventure
Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom
Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom
09.07.2024 15:47

Bavarci so pred nekaj dnevi na tradicionalnem srečanju v nemškem Garmisch-Partenkirchnu predstavili novo nadaljevanje najbolj priljubljenega modela v paleti. To je R1300 GS z oznako Adventure.

Peter Pirkovič BMW Motorrad

Recept je zelo preprost. Železo je potrebno kovati dokler je vroče. In modelska serija R pri BMW-ju predstavlja največji delež prodaje. Lansko leto so Bavarci po nekaj letih predstavili povsem novo generacijo in sicer R1300 GS, letos pa zgodbo tega modela nadgrajujejo z izvedbo Adventure. Ta je kupcem zelo dobro poznana, saj gre za model z nekoliko boljšimi karakteristikami in posledično tudi višjo ceno.

Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom

Ko so Bavarci lani predstavili model R1300 GS so šokirali s povsem novo zasnovo zunanjega videza. Klasične ovalne žaromete so zamenjali žarometi z LED podpisom v obliki črke X. Veliko je bilo govora o njih, a dejstvo je, da se je novi GS med kupci dobro prijel. Pri slovenski izpostavi pravijo, da je ta za nekaj mesecev vnaprej popolnoma rezerviran. Ob premieri nove različice pa sledi novo spoznanje. R1300 GS Adventure se od svojega klasičnega modela razlikuje po občutno bolj robustnemu in škatlastemu videzu, ki je posledica prostorninsko večje posode za gorivo (30 litrov). Ta del so izkoristili za vgradnjo LED meglenk, hkrati pa so poskrbeli za še večji elektronsko nastavljiv vetrobran, medtem ko so dele rezervoarja opremili s pritrdišči za 12-litrsko tank torbo. Dodatno pri BMW za različico Adventure ponujajo še centralni 37-litrski aluminijasti kovček in dva stranska s po 73 litri prostornine. Izpostaviti velja še en zanimiv detajl. Aluminijasta cevasta zaščita motorja je pri novincu še nekoliko širša, bojda zato, da se v primeru padca ne bi poškodovalo krmilo.

Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom

Kar se tiče pogona, Adventure ima enako boksersko enoto kot klasični R1300 GS. Dvovaljnik z delovno prostornino 1300 kubičnih centimetrov razvija 107 kilovatov moči pri 7750 vrtljajih in 149 Nm navora pri 6500 vrtljajih, s temi karakteristikami pa se uvršča med najzmogljivejše serijske bokserske motorje v zgodovini BMW-jevih dvokolesnikov. Novost, ki so jo zdaj prvič predstavili, je asistent za samodejno prestavljanje ASA (Automated Shift Assistant). Pravzaprav gre za robotizirani šeststopenjski menjalnik, brez klasične ročice za sklopko, saj sta jo zamenjala dva elektromehanska aktuatorja, ki upravljata sklopko in posledično prestavljanje. Ostala je le nožna stopalka, ki jo lahko voznik uporabi v primeru, da izbere ročno (M kot manual) prestavljanje. Kot pravijo pri BMW-ju bo ta na voljo za doplačilo, čez nekaj mesecev pa bo ta kombinacija tudi pri modelu R1300 GS.

Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom

Za natančnost krmiljenja skrbita še novo vodilo sprednjega kolesa EVO Telelever in spremenjeno vodilo zadnjega kolesa EVO Paralever ter elektronsko dinamično nastavitev vzmetenja (DSA), ki nadomešča dosedanji sistem ESA. Slednja izboljšuje upravljanje nastavitev v realnem času, s ciljem, da uporabniku ponudi še več udobja in odzivnosti na cesti, hkrati pa uravnava tudi višino motocikla. Velikan ima spredaj 19-palčno, zadaj pa 17-palčno kolo, pogon pa je na zadnje kolo speljano s pomočjo kardana. Sedež je postavljen na višini 87 oziroma 89 centimetrov.

Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom

BMW R1300 GS Adventure bo kupcem na voljo čez nekaj mesecev, a pravi začetek prodaje sledi šele prihodnje leto. Cena zanj je v Sloveniji že določene in sicer pri začetnih 22.504 €. Za vse ostalo velja obiskati spletni konfigurator.

Premijski dolgoprogaš z novim menjalnikom

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
darker10.07.2024 07:35
Lepo!
avrelij11.07.2024 08:32
Pri litraži kovčkov se je verjetno kdo zatipkal. Stranski 73 litrski bi bili skoraj tako veliki kot 80 litrski bojler v stanovanju. Po 37 litrov imajo vsi trije (oz. eden od stranskih ima pol litra manj, če smo čisto natančni).
© Copyright 1999-2023 Avtomanija