Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev
WLPT protokol
Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev
Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev
11.07.2018 11:39

Nov način meritev WLPT, ki je začel veljati septembra lani in bo obvezen za vsa nova vozila od letošnjega 1.septembra, povzroča nemalo preglavic mnogim avtomobilskim proizvajalcem. A so me njimi so tudi redke izjeme, ki so zapletene spremembe že od vsega začetka jemali resno in v teh mesecih nimajo težav z začasnimi prekinitvami proizvodnje.

Artur Švarc

Pri Oplu, ki je zdaj del francoske skupine PSA in od njih prevzema dobršen del tehnike, imajo stvari popolnoma pod kontrolo. Že leta 2016 so za Astro objavili prve meritve po novo vpeljanem ciklu WLPT, ki je precej bolj realen, podatki pa se približujejo tistim, ki jih dosegajo uporabniki. Torej, ogromnih razlik, ki jih je prikazoval zastarel laboratorijski cikel NEDC iz leta 1992, ne bo več, saj naj bi bila odstopanja le še 10 do 15 odstotna. Prisotnost cikla NEDC bo sicer opazna še do leta 2020, zaradi predhodnih obvez Evropske unije, da bodo proizvajalci povprečni izpust emisij znižali pod mejo 95 gramov na prevožen kilometer.

Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev

WLTP ali Worldwide Harmonized Light Test Procedure je postavljen na novih temeljih, ki bodo zagotovili realnejšo sliko podatkov. Proizvajalci zdaj svoje avtomobile, pod nadzorom določenih inštitucij, opravljajo na običajnih cestah in v laboratoriju. Gre za precej bolj dinamično obliko testiranj, saj je ta protokol sestavljen iz več faz in lahko v celoti traja tudi do 8 dni, potem pa z dodatnimi izračuni dobijo pravi podatek, ki ga bodo posredovali kupcu oziroma bo ta služil kot podlaga za izračun višine obdavčitev. Zato bodo po prvem septembru sledili novi ceniki avtomobilov, ki bodo predvidoma višji od sedanjih, saj bo na to vplival tudi izbor dodatne opreme, ki posledično prinaša višjo težo in nekaj več izpustov. Zato so pri Oplu upoštevali dejstvo, da test opravijo z najbolj osnovno in najbolj prestižno verzijo določenega modela ter vse skupaj kombinirajo z različnimi motorji in menjalniki. Tako imajo pri Oplu, s strani državnih organov, zdaj potrjenih že 79 pogonskih sklopov, ki izpolnjujejo omenjene emisijske standarde.

Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev

Septembra 2019 stopi v veljavo še postopek preverjanja izpusta škodljivih snovi v vsakdanjem prometu (RDE ali Real Driving Emission), ki tako kot sistem meritev porabe goriva vključuje različne pogoje na cesti in prav tako dinamičen izbor prevoženih odsekov, s klanci, spusti, avtocesto in mestno vožnjo. Gre za preskus vozila s posebno merilno opremo na zadku avtomobila, katere cena znaša 200 tisoč evrov. V tem primeru pridobivajo tudi podatke izpustu škodljivih snovi NOx, kjer faktor odstopanja trenutno znaša 2,1, a se ta januarja 2020 znižuje na 1 in bo po enoletnem prehodnem obdobju postal obvezen za vsa nova vozila. WLPT protokol je poleg teh dveh faz sestavljen še iz testa v laboratoriju pri 14 stopinjah Celzija. Tudi ta vpliva na končne podatke o porabi goriva in izpustih.

Da bi proizvajalci dosegali skladnost z novimi pravili so bencinske motorje opremili s filtri trdih delcev, medtem ko so dizlom dodali tehnologijo SRC ali selektovno katalitično redukcijo, ki ni novost, a so za doseganje novih standardov zdaj posode za dodatek AdBlue še nekoliko večje, to pa posledično prinaša večji strošek za voznika. Kako velik, bo znano šele v mesecih po septembrski uveljavitvi.

Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev

Tekočina z imenom AdBlue je osnova za delovanje katalizatorjev s tehnologijo SRC. Gre za brezbarvno, nestrupeno 32,5-odstotno raztopino sečnine, to je posebej prečiščena, sintetično obdelana prašičja urea. 

Pri Oplu pravijo, da so se dobro pripravili na omenjene spremembe. Bencinski in dizelski motorji, ki v večini izvirajo iz koncerna PSA, so na voljo za modele Adam, Karl, Corsa, Astra, Cascada, Insignia, Zafira, Mokka X, Crossland X in Grandland X. In prav zadnji trije predstavljajo skoraj polovični delež skupne Oplove prodaje v Evropi. Štafeto med vsemi tremi nosi kakopak najmanjši Crossland X, ki je zabeležil že več kot 125 tisoč naročil, medtem ko je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta v Sloveniji registriranih 446 primerkov. Med kupci je najbolj priljubljen 1,2-litrski turbo motor z 81 in 96 kW, v ponudbi pa je tudi 1,5-litrski dizel s 75 kilovati. Crosslandu X prodajno sledi najstarejša Mokka X, ki ima še vedno 1,6-litrski dizel s 100 kW in med kupci priljubljen 1,4-litrski bencinski turbo motor z 88 kW. Smo pa imeli prvič priložnost sesti za volan največjega Grandlanda X z 1,2-litrskim turbo motorjem s 96 kilovati, ki je bil spojen z osemstopenjsko avtomatiko prenosa moči. Zadeva deluje precej brezhibno in natančno, pogrešali smo le možnost prestavljanja s stikali na volanu, pri porabi goriva pa bo vendarle potrebno biti precej nežen. Ta v ponudbo prihaja jeseni, obenem pa so pri Oplu napovedali, da bo Grandland X z letom 2020 prvi v nizu večine Oplov, ki bo dobil različico PHEV (priključni hibrid). 

Pri Oplu dobro pripravljeni na zapletene spremembe meritev

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija