Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hekerji lahko napadejo električno polnilnico in ogrozijo domača omrežja
Hekerji lahko napadejo električno polnilnico in ogrozijo domača omrežja
Hekerji lahko napadejo električno polnilnico in ogrozijo domača omrežja
14.12.2018 11:13

Predstavljajte si, da imate električni avto, ki ga polnite preko domače polnilne postaje in na neki točki ne polni več ali še več, skuri vam vse varovalke.

Artur Švarc

Strokovnjaki družbe Kaspersky Lab so odkrili, da polnilci električnih vozil, ki jih proizvaja pomemben ponudnik, vsebujejo ranljivosti, ki jih lahko izkoristijo spletni napadalci. Posledice takšnega uspešnega napada pa bi lahko povzročile škodo tudi domačemu električnemu omrežju.

Naraščajoče število električnih vozil je bil razlog, da so strokovnjaki Kaspersky Lab preverili zelo dostopne domače polnilce, ki vključujejo funkcijo oddaljenega dostopa. Odkrili so, da lahko ogrožen povezan polnilec povzroči preobremenitev elektrike in podre omrežje, na katerega je povezan. Tako povzroči finančne posledice, v najhujšem primeru pa poškoduje tudi druge naprave, ki so povezane z omrežjem.

Raziskovalci so odkrili način, s katerim se lahko polnilcu poda navodilo, da proces polnjena ustavi ali pa ga nastavi na najvišjo možno stopnjo. V prvem primeru bi šlo le za preprečitev uporabe avtomobila, drug primer pa lahko potencialno povzroči pregretje žic na napravi, ki ni zaščitena z varovalko.

Vse kar napadalec potrebuje, da zamenja količino elektrike, ki se porablja, je, da pridobi brezžični dostop do omrežja, na katerega je povezan polnilec. Glede na to, da so naprave narejene za domačo uporabo, je varnost brezžičnega omrežja najverjetneje omejena. To pomeni, da bi lahko napadalci z lahkoto pridobili dostop, na primer s slepim preizkušanjem vse možnih gesel, kar je precej pogosto. Glede na statistične podatke družbe Kaspersky Lab je namreč 94 % napadov na internet stvari v letu 2018 prišlo s strani slepega preizkušanja gesel protokolov Telnet in SSH. Ko so napadalci enkrat znotraj omrežja, pa lahko z lahkoto najdejo IP naslov tistega, ki polni avto. To pa jim nadaljnje omogoča izkoriščanje vseh ranljivosti in motenje delovanja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija