Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Le 12 sekund za celotno operacijo
Le 12 sekund za celotno operacijo
Le 12 sekund za celotno operacijo
20.03.2019 06:48

Pravi magnet za oči pri novem 911 Carreri Cabrioletu je edinstvena zložljiva streha s ploščatimi nosilnimi elementi.

Artur Švarc

S skoraj enakim potekom linij kot pri izvedbi Coupé se platnena streha v elegantnem loku pne od okvira vetrobranskega stekla do predala za zloženo streho. Niti se ne opazijo nosilni elementi pod platnom, niti ni delov, ki bi prekinjali tekoči dizajn, značilen za strešno linijo modela 911 – vse to pa prinaša tudi aerodinamične prednosti. Nov in lažji hidravlični pogon za streho omogoča, da se zložljiva ponjava pri hitrosti do 50 km/h odpre in zapre v 12 sekundah.

Le 12 sekund za celotno operacijo

Ključna za to obliko, ki je s platnenimi strehami dolgo ni bilo mogoče doseči, je inovativna konstrukcija s ploščatimi nosilnimi elementi. Celotna platnena streha – razen stranskih delov – je napeta prek trdne strešne površine, sestavljene iz posameznih segmentov, ki se stično dotikajo eden drugega. To so sprednji strešni okvir, dva nosilna elementa in zadnje okno, čigar okvir je iz magnezija kot ostali segmenti. Vsi deli ogrodja so kinematsko povezani, tako da je za premikanje strehe potreben samo en hidravlični valj na vsaki strani. Za zapiranje je Porsche uporabil preizkušeno električno centralno zapiralo na sredini, ki mu pomagajo stranski centrirni zatiči. Med ploščatimi nosilnimi elementi in napeto ponjavo ni nobene fiksne povezave, zato se štirje segmenti iz magnezija pri odpiranju strehe lahko skladno zložijo eden na drugega, platnena streha pa se zloži na že preverjeni način, kot harmonika. Zaradi te edinstvene zasnove je za paket odprte strehe, strešno ponjavo, strešni okvir, ploščate nosilne elemente in zadnje okno z višino okrog 23 cm in dolžino okrog 55 cm, potrebnega le malo shranjevalnega prostora. Medtem ko ostane sprednji del strehe v odprtem stanju viden, zadnji del prekrije pokrov srpaste oblike. Zunanje platno je po celotni površini podloženo z izolacijsko oblogo. Kadar je streha zaprta, lahko tako potniki uživajo v prijetnem ozračju in odsotnosti hrupa, skoraj tako, kot bi sedeli v Coupéju. 

Le 12 sekund za celotno operacijo

Integrirani protivetrni ščitnik z električnim upravljanjem zagotavlja v 911 Carreri Cabrioletu več udobja pri višjih hitrostih. Pritrjen je na napenjalni lok v obliki črke U, ki je v zloženem stanju popolnoma integriran v zadnji del vozila, tako da ne omejuje prostora na zadnjih sedežih. Ob pritisku na gumb se ta lok v dveh sekundah postavi pokonci, pri čemer se razvije mreža, ki jo drugi pomični lok pravokotno napenja za naslonjaloma sprednjih sedežev. Protivetrni ščitnik je mogoče odpreti in zapreti do hitrosti 120 km/h. Kadar je streha odprta, zelo učinkovito zmanjšuje prepih in zagotavlja minimalen hrup vetra.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija