Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Jaguar testira razpoloženje med vožnjo
Jaguar testira razpoloženje med vožnjo
Jaguar testira razpoloženje med vožnjo
10.07.2019 10:11

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan, pravi otroška pesmica. V njenem slogu Jaguar Land Rover želi vedeti, kakšno je vaše razpoloženje med vožnjo.

Artur Švarc

Britanski koncern se poslužuje umetne inteligence, da bi ugotovil, kako se voznik počuti med samo vožnjo. V ta namen uporabljajo kombinacijo kamere, ki spremlja mimiko voznikovega obraza ter biometrična tipala, ki skupaj spremljajo razpoloženje voznika in glede nanj prilagajajo nastavitve klimatske naprave, ambientalne osvetlitve in infozabavnega sistema v iskanju najbolj udobnih nastavitev.

Sistem, kot že rečeno, spremlja obrazno mimiko in je sposoben prepoznati nivo stresa, kar poskuša nevtralizirati z izbiro takšnih barv ambientalne razsvetljave, da se voznik sprosti. Ob tem je sposoben zaigrati voznikove najljubše melodije in spustiti temperaturo, če zazna, da je voznik utrujen.

Jaguar testira razpoloženje med vožnjo

Vse skupaj pa ni omejeno le na sprednje sedeže, saj se konfortni sistem obeta tudi za drugo sedežno vrsto, pri čemer je kamera vgrajena v naslon voznikovega sedeža. V tem primeru je vloga sistema obrnjena, saj potnike v drugi sedežni vrsti "motivira" k počivanju s tem, da zatemni zadnji predel avtomobila vključno z zatemnitvijo oken in dvigom temperature.

Ssitem bo serijsko na voljo v naslednjih letih, pri JLR pa poudarjajo, da so se za razvoj sistema odločili na podlagi izsledkov raziskav, ki kažejo, da je kar tri četrtine voznikov med vožnjo konstantno pod stresom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija