Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zakaj je varnostni pas pomembnejši od varnostnih blazin?
Varnost
Zakaj je varnostni pas pomembnejši od varnostnih blazin?
Zakaj je varnostni pas pomembnejši od varnostnih blazin?
10.08.2019 13:50

Verjamemo, da je splošno znano, da varnostna blazina svojo vlogo lahko ustrezno odigra le, če je potnik v avtomobilu pripet z varnostnim pasom.

Artur Švarc

Pri ADAC-u so s testom nazorno pokazali, kako je za varnost potnikov v avtomobilih v primeru trka pomembna uporaba varnostnega pasa, saj je vse ostalo, kar pritiče varnostnim elementom v avtomobilu, vezano na uporabo te osnovne varnostne opreme. Brez pripetega varnostnega pasu namreč tudi zmečljiva cona v sprednjem delu avtomobila, varnostne blazine in aktivni vzglavniki ne morejo opraviti svoje naloge v skladu s pričakovanji in namenom uporabe.

Zakaj je varnostni pas pomembnejši od varnostnih blazin?

Vse anomalije, ki jih vedno znova srečujemo pri pogledih skozi stranska stekla mimovozečih avtomobilov, pa najsi bo držanje nog na armaturno ploščo, neuporaba varnostnih pasov v drugi sedežni vrsti ali neuporaba jahača ali otroškega sedeža pri otrocih, se v primeru prometne nesreče izkaže kot kritična napaka, ki se marsikdaj izkaže za fatalno - tudi v najsodobnejših in najbolje opremljenih avtomobilih.

ADAC-ov test frontalnega trčenja, ki so ga po merilih Euri z modelom VW Golf 2.0 TDI izvedli pri 64 km/h pokazal, da uporaba varnostnega pasu dejansko rešuje življenja, ne glede na dejstvo, da gumijaste lutke vseeno niso reprezentativna zamenjava za človeško telo. V primeru, ko so bili voznik in potniki ustrezno privezani, trk na njih ne bi pustil večjih posledic v smislu poškodb, situacija pa je bistveno drugačna v primeru, ko voznik in potniki varnostnega pasu ne uporabljajo.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija