Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni motor je učinkovitejši od motorjev z notranjim izgorevanjem
Električni motor je učinkovitejši od motorjev z notranjim izgorevanjem
Električni motor je učinkovitejši od motorjev z notranjim izgorevanjem
19.11.2019 11:34

Dizelski motor ima največji izkoristek med motorji z notranjim izgorevanjem, tudi do 43 odstotkov, vendar precej manj od povprečnega električnega motorja.

Urša Prosenjak

Motorji z notranjim porabljajo veliko energije, ki se sprosti zgolj kot toplota. Dizelski motor tako v mehansko energijo pretvori manj kot polovico energije, bencinski pa celo samo slabo tretjino.

Električni motorji so pri tem veliko uspešnejši, saj energije ne zapravljajo s pretvorbo v toploto. Ocenjujejo jih na približno 85-odstotni izkoristek, kar pomeni, da 85 odstotkov električne energije, ki jo prejmejo, prenesejo v mehansko energijo. To je tudi eden izmed razlogov, da so električni avtomobili vse bolj zanimivi tako za proizvajalce, kot tudi za kupce.

V posnetku, posnetim s toplotno kamero, lahko vidimo prikaz izkoristka energije dizelskega in električnega motorja. Avto z motorjem z notranjim izgorevanjem je bistveno toplejši, kar ponazarja živo oranžna barva, električni pa je večinoma hladen z nekaj predeli, ki se nekoliko segrejejo. Nekaj toplote oddaja baterija, nekaj pa kabli in regulatorji, vendar je še vedno opazno hladnejši od dizla.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija