Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Od konjskih moči do kilovatov
Fizikalne enote
Od konjskih moči do kilovatov
Od konjskih moči do kilovatov
12.01.2020 07:27

Koliko konjev se skriva pod pokrovom motorja vašega avtomobila?

Urša Prosenjak

Večina voznikov zmogljivost svojega jeklenega konjička raje opiše s konjskimi močmi kot pa z uradno veljavnimi kilovati. Če pa se o moči motorjev svojih avtomobilov pogovarjata denimo Britanec in Slovenec, pa lahko kaj kmalu pride do nejasnosti. Prav zaradi tega je še danes priljubljeno konjsko moč že pred več kot pol stoletja začel izpodrivati kilovat, čeprav mu to v celoti nikoli ni uspelo.

Od konjskih moči do kilovatov

Konjska moč je merska enota za merjenje moči, ki se danes uporablja le še neformalno. Poznamo več različnih definicij, najbolj razširjeni sta imperialna in metrična, njuni vrednosti pa se razlikujeta. Če ju pretvorimo v vate, znaša imperialna 745,7 W, metrična pa 735,5 W. Slednjo uporabljamo tudi pri nas.

Izraz »konjska moč« je ob koncu 18. stoletja skoval izumitelj parnega stroja James Watt za primerjavo izhodne moči parnih strojev z močjo vlečnih konjev. Želel je namreč dokazati, da je za delo donosneje uporabljati parne stroje namesto konj. Izvedel je eksperiment, s katerim je izmeril, da lahko konj obrne mlinsko kolo s premerom 3,7m 144-krat v eni uri. S pomočjo tega podatka je preračunal, da lahko konj vleče s silo 800 N. Žal ima takšna definicija hudo pomanjkljivost, saj je njena vrednost odvisna od vrednosti težnostnega pospeška, ta je pa na tej točki takšen, na drugi točki spet drugačen. Da bi povsod govorili o isti stvari, je bil sprejet dogovor, po katerem skladno s tem konjska moč znaša natančno 745,69987158227022 W.

Od konjskih moči do kilovatov

Metrična definicija konjske moči se uporablja v srednji Evropi, temelji pa na zamisli, da bi ena konjska moč lahko dvignila breme z maso 75 kg v eni sekundi en meter visoko. Njena vrednost bi bila odvisna od vrednosti težnostnega pospeška, zato je Physikalisch-Technische Bundesanstalt v Braunschweigu vrednost konjske moči definiral kot natančno 735,49875 W.

Poznamo še mehansko, električno in hidravlično konjsko moč ter konjsko moč kotla, ki pa se uporabljajo redkeje in za specifične namene.   

Zaradi neenotnosti definicij je konjsko moč sčasoma zamenjal vat, ki so ga leta 1960 standardizirali kot mednarodno mersko enoto. Dolgo sta bili v uporabi obe enoti in še danes si skoraj lažje predstavljamo moč motorja, če vemo, koliko konjev ima. Vendar pa je od 1. januarja 2010 z uvedbo evropske direktive uradna enota le še vat, konjska moč pa se uporablja le kot dopolnilna enota.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija