Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Bo BMW pridobival bencin iz zraka?
Prihodnost
Bo BMW pridobival bencin iz zraka?
Bo BMW pridobival bencin iz zraka?
11.06.2020 07:04

Po ideji vodikovega goriva iz vode in elektrike se nam obeta še bencin iz zraka. BMW je namreč včeraj presenetil z napovedjo investicije v Prometheus Fuels, novo podjetje, ki načrtuje razvoj pridobivanja bencina iz zraka

Urša Prosenjak

Tehnično želijo uresničiti idejo odstranjevanja CO2 iz zraka ter ga spremeniti v brezogljično gorivo. To seveda zahteva več energije, kot je pridobimo nazaj v procesu izgorevanja končnega produkta.

Pomislili bi, da gre za šalo, saj se zdi zelo negotova investicija v prelomnih časih, ko doživljajo električna vozila večji vzpon kot kdajkoli prej. Poleg tega je trenutna situacija v svetu povzročila presežek naftnih derivatov, zato se ta postopek zdi vse prej kot konkurenčen.

»Ko bo Prometheus Fuels pričel s prodajo svojega brezogljičnega bencina na črpalkah, bodo imeli kupci prvič možnost kupiti bencin, ki v ozračje ne bo dodajal CO2, cene pa bodo konkurenčne fosilnim gorivom. Zamenjava vseh tovrstnih goriv z brezogljičnimi lahko zmanjša izpuste CO2 za četrtino, kar je močno orodje sodobne družbe v boju proti okoljskim spremembam,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Ostaja pa pomembno vprašanje, kaj bo z ostalimi produkti notranjega izgorevanja, kot so zelo škodljivi dušikovi oksidi, ki bodo še vedno prisotni.

Greg Smithies, predstavnik podjetja BMW i Ventures, ki načrtuje investicijo, med razlogi za podporo razvoju nenavadnega goriva navaja tudi prepočasen vzpon električarjev.

»Sposobnost iz zraka pridobiti bencin po ceni, ki bo konkurenčna fosilnim gorivom, je dejavnik, ki spreminja pravila igre. Povprečen avto ostane na cesti več kot osem let, kar pomeni, da bi tudi v primeru, da ta trenutek po vsem svetu začnemo prodajati le še električna vozila, trajalo še vsaj desetletje, preden bi motorji z notranjim izgorevanjem zapustili promet. Z uporabo ogljično nevtralnega bencina se bo vpliv teh vozil na okolje takoj močno zmanjšal.«

Podrobnosti investicije in načrtov proizvodnje še niso razkrili.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija