Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prvi telefonski klic iz avtomobila
Na današnji dan
Prvi telefonski klic iz avtomobila
Prvi telefonski klic iz avtomobila
17.06.2020 06:43

17. junija 1946 je voznik v St. Louisu v ZDA izpod armaturke potegnil slušalko in opravil prvi mobilni telefonski klic iz avtomobila.

Artur Švarc

Ekipo, ki je stala za tem tehničnim in revolucionarnim korakom, so sestavljali Alton Dickieson in Darren Mitchellaiz Bell Labsa in H.I.Rommnes, bodoči šef AT&T. Rommnes je projekt zastavil v začetku tridesetih let in ga po več kot desetletju končno uspel realizirati. Do 1948 je bila storitev mobilne telefonije na voljo v več kot 100 mestih in ob glavnih avtocestah.

Prvi telefonski klic iz avtomobila

Med strankami so bile poslovneži, trgovski potniki, avtoprevozniki in novinarji. A kakih 5000 strank je tedensko opravilo 30 tisoč klicev, kar je bilo daleč od optimalnega in rentabilnega. Primitivno brezžično omrežje ni preneslo velikega števila klicev. Glavna antena na centrali je sprejela le nekaj klicev naenkrat za celotno mesto, do osem anten pa je signal pošiljalo do avtomobila. V najboljšem primeru so v mestu naenkrat lahko iz avtomobila klicali le trije ljudje.

Pogledano iz drugega zornega kota, primitivna analogna tehnologija je bila take narave, da je lahko nekdo poslušal klic predhodnika, preden je lahko sam opravil klic. Storitev je stala 15 dolarjev na mesec in dodatnih 30 ali 40 centov za vsak klic. Mobilni telefon za avto je tehtal skoraj 40 kilogramov. V štartu je bila zadeva zelo podobna CB postajam, tudi po delovanju z gumbom za govorjenje in poslušanje. Po 1965 so storitev izboljšali, na voljo je bilo nekaj več kanalov, klicanje brez operaterja in nerodna slušalka.

Prvi telefonski klic iz avtomobila

A sama storitev še vedno ni omogočala velikih kapacitet, zato je Bell System omejil število naročnikov na 40 tisoč. Na primer, 2000 naročnikov v New Yorku je imelo na voljo le 12 kanalov in so običajno čakala tudi pol ure, da so lahko opravili klic.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija