Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Potrjeno znižanje davka na motorna vozila
Slovenija
Potrjeno znižanje davka na motorna vozila
Potrjeno znižanje davka na motorna vozila
20.11.2020 06:22

Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o davku na motorna vozila, ki bo zmanjšala obdavčitev v povprečju za več kot 65 odstotkov.

Artur Švarc

Do sedaj je za osnovo za DMV veljala prodajna cena vozila, po novem pa bo o tem odločala okoljska komponenta – glede na emisije CO2 in emisijski standard vozila. K temu je treba dodati še faktor vrste motorja, dizelski ali bencinski, medtem ko električna vozila ne bodo obdavčena.

Prav tako se poslavlja dodatna obremenitev iz 2012, ki je obdavčila vozila s prostornino nad 2,5 litra.

Minister za finance, Andrej Šircelj je povedal: »Sedaj povprečni davek na vozilo znaša 460 evrov, po novem bo znašal 160 evrov, kar je skoraj trikrat manjše davčno breme.«

Razlika med Euro 4 in Euro 6d pri bencinskih avtomobilih znaša 490 evrov, pri dizlih pa 735 evrov.

Iz obdavčitve bodo izvzeti tudi starodobniki, dirkalna vozila, intervencijska vozila, vozila za invalide in vozila za družine s tremi ali več otroki, za slednje velja oprostitev enkrat v treh letih.

DO zdaj je DMV v proračun prinesel 45 milijonov evrov, po novem le še 16, ministrstvo pa verjame, da bo pocenitev na dolgi rok razliko nadoknadila z višjo prodajo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija