Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zadnji dan za Giulietto
Konec neke zgodbe
Zadnji dan za Giulietto
Zadnji dan za Giulietto
22.12.2020 01:11

Danes se s tekočih trakov poslavlja Alfa Giulietta, avto, ki je doživel več kot 10 let.

Artur Švarc

Giulietta kot kompaktna kombilimuzina C-segmenta je svojo premiero doživela v Ženevi 2010, proizvodnja pa je stekla že decembra 2009. Avto so v svojih napovedih februarja 2009 prvič omenili pri Chryslerju kot naslednika Alfe 147, ki bo nastajal tudi v ZDA, a so se pri Fiatu potem odločili drugače in poskusu vrnitve na ameriška tla namenili večje Alfe kot je Giulia.

2011 je bila Giulietta drugouvrščeni avto na Evropskem avtomobilu leta, v vseh teh letih pa so izdelali več kot 400 tisoč primerkov.

Giulietto so postavili na platformo C-Evo, ki je bila evolucija C-platforme, na kateri so bili narejeni Fiat Stilo, Fiat Bravo in Lancia Delta. Posodobitev platforme je Fiat stala okoli 100 milijonov evrov. Prvo prenovo je Giulietta dočakala 2014, ko so dodali Uconnect infotainment, novo masko, kromirano obrobo meglenk, nove sedeže in nekaj novih barv.

Zadnji dan za Giulietto

Le dve leti pozneje je dobil sprednji del novo nadgradnjo z nekaj potezami Giulie, novim napisom imena in novo značko Alfa Romeo. Motorna paleta je obsegala 1,4-litrski in 1,75 litrski štirivaljnik in 1,6- in 2-litrski Multijet dizel. Najmočnejši dizel je zmogel 129 kW (175 KM), vrh bencinske ponudbe pa je naviti 1,75-litrski turbo, ki razvija 177 kW (240 KM).

Na krovu je bil tudi DNA selektor, ki je omogočal tri različne nastavitve avtomobila, Dinamično, Normalno in All-Wather za slabše pogoje. Giulietta je na NCAP testu dosegla 87 od 100 točkin pet zvezdic.

Zadnji dan za Giulietto

Giulietta je služila kot varnostni avto v prvenstvu Superbike, prav tako je nastopila v šestem delu Hitrih in drznih.

Najboljšo prodajo je avto dosegel 2012, ko so prodali 60.665 kosov in še naslednja štiri leta, ko so številke dosegle tudi do 45 tisoč, potem pa je Giulietto dohitel zob časa. Po 10 prodajnih letih se tako mala Italijanka iz doline Lazio poslavlja. Naslednika Alfa Romeo, ki slavi 110-letnico, žal nima. Alfa Romeo ima kljub smelim načrtom pokojnega Sergia Marchionneja na tekočih trakovih spet le še 2 modela, Giulio in Stelvia. 

Končuje se tudi 50-letna pot kompaktne Alfe, ki jo je začel Alfasud, potem pa so sledili Alfa 33, Alfa 145 in Alfa 147.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija