Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Italijanska delavnica, ki je prepotovala svet
VM Motori
Italijanska delavnica, ki je prepotovala svet
Italijanska delavnica, ki je prepotovala svet
29.12.2020 06:32

VM Motori je bilo majhno podjetje, ki je izdelovalo dizelske motorje, ko se zanj začeli zanimati veliki proizvajalci.

Artur Švarc

VM Motori, ki letos praznuje že 73 let, je italijansko podjetje iz Centa v Emiliji Romagni, ki je danes v lasti FCA, pred tem pa je prepotovalo dolgo pot iz enih rok v druge.

VM Motori sta 1947 ustanovila Claudi Vancini in Ugo Martelli. Specializirani za dizelske motorje, so na trg prinesli številne inovacije, tako je podjetje že 1947 izdelalo prvi italijanski zračno hlajeni dizel z neposrednim vbrizgom goriva. Njihova paleta motorjev je bila prvenstveno namenjena za industrijo in plovila, leta 1974 pa so naredili serijo HR z vžigalno predkomoro, turbopolnilnikom in vodnim hlajenjem, ki so se zavrteli do 4200 vrtljajev.

Italijanska delavnica, ki je prepotovala svet

Ko je 1979 s tekočih trakov v Areseju prišla Alfetta, je bil v njej tudi VM dizel, prvi turbodizelski motor v italijanskih avtomobilih. Še vedno pa je imel nekaj genetike plovil, saj je imel vsak cilinder svojo glavo.

Poglejmo še lastništva – 1971 se je VM Motori združil z Stabillimenti Meccanici Triestini iz Trsta, novo podjetje pa je dobilo novega večinskega lastnika, Finmeccanico in ime Finmeccanica VM. 1989 so menedžerji odkupili VM Motori, podjetje pa je 1995 kupil ameriški Detroit Diesel Corporation, DDC. Slednjega je pet let pozneje prevzel DaimlerChrysler, 2003 pa je Penske najprej kupil 51-odstotni večinski delež, 2007 pa še preostanek in polovico podjetja prodal GM-u. 2008 so se v lastništvo želeli vključiti tudi pri GAZ Group, a so po par mesecih odpovedali nakup 50 % deleža.

Februarja 2011 je polovični delež Penskeja kupil Fiat, preostalo polovico od GM-a pa oktobra 2013.

VM je naredil tudi največji 3-valjni dizel, 1,8-litrski motor je bil alternativa bokserjem v Alfi 33. V osemdesetih je British Leyland VM-ove dizle vgrajeval v Range Roverje in Rover 800, prav tako se je VM vrtel v nenavadnih Covinijevih športnikih s 4- in 6-valnimi turbodizli.

Italijanska delavnica, ki je prepotovala svet

V devetdesetih so bili odjemalci Alfa Romeo, Chrysler, Ford, General Motors in Rover, dizli so poganjali tudi Jeepove modele. 1998 je VM Motori razvil 2-litrski štirivaljni commonrail in njegov za cilinder krajši 1,5-litrski derivate, oba so licenčno dali v izdelavo Hyundaiju, uporabljeni pa so bili tudi v Kijah. Isti 2-litrski motor je pozneje poganjal tudi Opel Antaro in Chevroleta Captivo. Med posebneži, ki uporabljajo njihove dizle pa je tudi aktualni londonski taksi. 

VM Motori danes proizvaja dizle tudi za vojaška vozila in plovila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija