Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Od česa je odvisna lokacija vratc rezervoarja za gorivo?
Praktično
Od česa je odvisna lokacija vratc rezervoarja za gorivo?
Od česa je odvisna lokacija vratc rezervoarja za gorivo?
07.08.2021 00:28

Avtomobili imajo vratca rezervoarja za gorivo na različnih straneh. Vozniki si zapomnimo, ali so v našem primeru na levi ali desni, sicer pa se večinoma s tem ne obremenjujemo. Standarda, ki bi določal lokacijo vratc, ni, vseeno pa ta ni naključna.

Urša Prosenjak

Dejavnik, na podlagi katerega so se proizvajalci odločali, kam bodo namestili vratca, je bila varnost. Pri tem je igralo pomembno vlogo domače tržišče. Proizvajalci iz držav, kjer promet poteka po desni, so vratca praviloma namestili na desno, da voznikom ne bi bilo potrebno točiti goriva ob tisti strani, kjer mimo vozila teče promet. V skladu s tem so bile postavljene tudi bencinske črpalke. Po enakem vzoru so v državah, kjer promet poteka po levi, proizvajalci avtomobilov vratca namestili na levo stran.

Trenutni predpisi zahtevajo, da morajo biti vratca na najširšem delu avtomobila, čim dlje od deformabilnih območij, vročih delov izpušnega sistema ali električne napeljave. To hkrati pomeni, da morajo biti vratca razmeroma blizu potniške kabine. Na desni strani so večinoma pri vozilih evropskih in ameriških proizvajalcev, na levi strani pa imajo vratca japonski in britanski avtomobili.

Preprosto pravilo pa počasi izginja. Številne znamke so del mednarodnih koncernov s skupnimi platformami, kar vpliva tudi na lokacijo vratc. Včasih ta niti znotraj znamke ni enotna. To raznovrstnost upoštevajo tudi bencinske črpalke, saj imajo večinoma točilna mesta, ki so dostopna z obeh strani. Da bi voznikom prihranili težave z ustreznim razvrščanjem, so proizvajalci v vsej zmešnjavi poskrbeli za praktično rešitev. Če ne vemo, na kateri strani ima naše vozilo vratca, poglejmo na merilnik goriva na instrumentni plošči. Skoraj vedno je ob indikatorju praznega rezervoarja puščica, ki označuje, na kateri strani so vratca.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija