Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Z letalom skozi predor
Red Bull
Z letalom skozi predor
Z letalom skozi predor
04.09.2021 22:30

Dario Costa, legenda letenja pri Red Bullu, je v Turčiji presegel meje mogočega in z akrobatskim letalom letel skozi cestni predor.

Artur Švarc

Stvari, ki smo jih videvali v igrah in filmih (npr. Misija: Nemgoče), so postale realnost. Po skoraj enem letu priprav, ki so obsegale tudi trening nizkega in natančnega letenja v Mariboru, je Costa pri Istanbulu z letalom Edge 540 poletel skozi predor in dosegel hitrost 245 km/h.

Z letalom skozi predor

Polet je začel na tleh v prvem predoru in potem preletel 360-metrsko čistino do drugega, kjer je potem letel skozi drugi predor na višini nekaj centimetrov nad tlemi, od roba kril pa je bilo na vsako stran klavstrofobičnih 4 metre. Skupna razdalja do dviga iz drugega predora je merila 2,26 kilometra, za kar je potreboval 44 sekund. Pri tem je postavil 5 Guinessovih rekordov in se zapisal v zgodovino kot prvi človek, ki mu je uspel tak polet.

Z letalom skozi predor

Po dvigu iz drugega predora so Italijana oblile solze, saj je šlo za izredno živce trgajoč podvig, kjer bi lahko bila vsaka napaka pilota z letalom, ki je zelo nestabilno, usodna.

»Zdelo se je, da gre vse zelo hitro. Po izstopu iz prvega predora me je bočni veter začel potiskati v desno, v tem trenutku pa se je čas zame zelo upočasnil. Letalo sem uspel poravnati v pravo smer in po vstopu v drugi predor je šlo vse zelo hitro.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija