Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kitajcem bodo ceste gradili avtonomni stroji
Kitajska
Kitajcem bodo ceste gradili avtonomni stroji
Kitajcem bodo ceste gradili avtonomni stroji
28.09.2021 14:28

Kitajska že vrsto let podpira razvoj avtonomnih vozil, glavni fokus leži na taksi službah, a napredek se kaže tudi pri delovni mehanizaciji.

Artur Švarc

FAW, kitajski proizvajalec težke mehanizacije je v sodelovanju s kalifornijskim podjetjem Plus razvil avtonomni tovornjak, ki ne potrebuje ne voznika za nadzor, niti nekoga na oddaljeni lokaciji. Dobili so dovoljenje, da projekt demonstrirajo na avtocesti, pozneje pa bodo tovornjak z oznako J7L3, opremljen s tehnologijo PlusDrive, začeli tudi izdelovati serijsko.

To pa ni vse – avtonomna vozila ne samo, da bodo prevažala stvari, pač pa bodo pred tem tudi zgradila ceste zanje. XCMG, proizvajalec gradbene mehanizacije, je razvil in dokončal brezpilotno enoto za gradnjo cest. V delti reke Jangce leži avtocesta Nandžing – Šanghaj, ena najbolj pomembnih prometnih žil v najbolj naseljeni državi na svetu. Pri gradnji odseka je XCMG uspešno preizkusil floto dveh finišerjev in desetih valjarjev, ki so usklajevali pozicije preko satelita.

S to tehnologijo v navezi s prepoznavanjem ovir in okolice so vozila uspešno asfaltirala odsek pri Sudžou. XCMG-jeva radarska tehnologija za merjenje debeline asfalta pa je drastično zmanjšala možne napake. Rezultat je bila skoraj popolna cesta – z veliko stopnjo natančnosti in učinkovitosti pri asfaltiranju.

XCMG bo po tem uspehu razvijal nova vozila in pričakujejo, da bodo avtonomna vozila v desetletju prevzela gradnjo cest.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija