Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Sebastian Vettel podpira omejitev hitrosti na nemški avtocesti
Nemčija
Sebastian Vettel podpira omejitev hitrosti na nemški avtocesti
Sebastian Vettel podpira omejitev hitrosti na nemški avtocesti
10.10.2021 00:28

Nemško avtocestno omrežje brez omejitve hitrosti velja za Meko cestnih dirkačev, vendar vse bolj izgublja podporo voznikov. Januarja je morebitno omejitev hitrosti podprl nemški avtomobilski klub ADAC, zdaj pa se je enakomislečim pridružil še štirikratni svetovni prvak Formule 1 Sebastian Vettel.

Urša Prosenjak

Dirkač ekipe Aston Martin zagovarja omejitev hitrosti na nemški avtocesti, kar bi izboljšalo prometno varnost in zmanjšalo vpliv prometa na okolje.

»Ne moremo se ozirati le na osebne želje. Gledati moramo širšo sliko. Omejitev hitrosti bi prihranila skoraj dva milijona ton emisij CO2,« pojasnjuje Vettel. »Mnoge nesreče v Nemčiji se zgodijo le zato, ker nimamo omejitev hitrosti. Če z omejitvijo rešimo eno samo življenje, je to zadosten razlog, da jo uvedemo.«

Precej odsekov nemške avtoceste že ima omejitve hitrosti, tam, kjer hitrost ni omejena, pa je pogosto promet pregost, da bi se lahko dosegalo višje hitrosti. Za nameček večina varčnih Nemcev niti ni naklonjena pretirano hitri vožnji, ki pomeni tudi občutno višjo porabo goriva. Opustitev svobode voziti neomejeno hitro tako ne bi prizadela večjega števila državljanov, ki so tako ali tako navajeni voziti po omejitvah v tujini.

»Ne zdi se mi, da bi bila moja svoboda nenadoma okrnjena, ko potujem v druge države, kot so na primer Turčija, ZDA ali Velika Britanija,« nadaljuje Vettel. »Ne gre za vprašanje svobode, pač pa za vprašanje navade. Prej ali slej bo uvedena omejitev hitrosti, pa naj bo to zdaj ali pa čez nekaj let. S tem nimam nobenih težav. Vsakdo, ki rad vozi hitro, želi to početi tam, kjer je varno. V tem primeru je to dirkališče. Tam lahko preizkušaš svoje sposobnosti brez ogrožanja drugih.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija