Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije
BMW X5 Protection VR6
BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije
BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije
18.10.2021 09:06

Imel sem redko priložnost, da sem na kratko sedel za volan bavarskega orjaka, ki trenutno predstavlja visoko raven varnosti potnikov. A ne za primer nesreče, pač pa za primer napada s strelskim orožjem ali eksplozivom. integralno aktivno krmiljenje

Peter Pirkovič Peter Pirkovič in BMW

Pravzaprav je na prvi pogled takšen X5 povsem običajen, saj na njemu ni opaziti kakršnikoli razlik v primerjavi s tistim, ki ga ima BMW-jev trgovec v prodajnemu salonu. Nenazadnje je takšna »kamuflaža« namenska, saj avtomobili z neprebojnim ščitom na cesti ne smejo izstopati. BMW na tem področju deluje že od leta 1978, ko so takrat predstavili prvo varnostno vozilo z oznako 733i. Vmes je minilo ogromno časa, izdelali so veliko neprebojnih avtomobilov, leta 2019 pa pri BMW-ju predstavijo svojo zadnjo novost na tem področju. Model X5 Protection VR6. In takšnega sem nedavno na kratko preskusil.

BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije

V BMW-ju X5 je za zadnjo klopjo postavljen dodaten 33-milimetrski stekleni ščit.

Oznaka VR pomeni Vehicle Resistance, številka pa predstavlja nivo varnosti, ki ga premore avtomobil. Začne se pri številki 4 in konča pri številki 9. To je najvišja stopnja varnosti v primeru napada, ki jo v BMW-jevi floti neprebojnih vozil premore zgolj Sedmica prejšnje generacije. Kot pravijo pri BMW-ju, je oznaka VR6 trenutno najbolj izpopolnjena in nenazadnje zanimiva za trg blindiranih vozil. BMW takšnega X5 naprej izdela v ameriški tovarni v Spartanburgu, a ni naključje, da kasneje nadgradnjo v varnostni avtomobil izvedejo v mehiški tovarni. V južnem delu Amerike je povpraševanje po teh vozilih največje. Šele na to sledijo Rusija, Bližnji Vzhod in Evropa. Na starem kontinentu je položaj nekoliko drugačen, saj se ta vozila največkrat uporabljajo v protokolarne namene, medtem ko je individualna prodaja posameznikom nizka. Tudi zato ima BMW urejeno svojo floto vozil, ki jih po potrebi ponuja v najem različnim državam. 

BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije

To je debelina steklenega dela pri BMW 7 Protection VR9. Vrata tehtajo preko 170 kilogramov.

V pogovoru z BMW-jevim strokovnjakom izvem, da lahko tudi jaz kupim takšen avtomobil, a prodajni postopek je vendarle nekoliko specifičen. Teh vozil preprosto ne prodajo vsakomur, ki ima malce več pod palcem. Zanima jih veliko več kot to. Želijo vedeti, kdo je končni kupec, s čim se te ukvarja in ali je povezan s kriminalnimi posli. Ugled znamke je vedno na prvem mestu. Kaj pa cena? Tega podatka javno ne komunicirajo. 

BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije

4-milimetrska jeklena plošča varuje podvozje. Pri BMW-ju pravijo, da prenese eksplozijo petih ročnih granat.

Za BMW X5 Protection VR6 je rezerviran le zmogljiv 4,4-litrski V8 bencinski motor s 390 kilovati moči, saj je potrebna velika zaloga moči, da premika več kot 3 tone težko vozilo z neprebojnim ščitom. Slabo tono je težji neprebojni X5, kar pomeni, da ta tehta nekaj preko 3200 kilogramov, polna posoda za gorivo, prtljaga in štirje potniki pa pomeni, da skupna teža vozila hitro preseže mejo 3500 kilogramov. Za vožnjo tega je potrebno vozniško dovoljenje C kategorije. A še preden vstopim v kabino, mi sogovornik obrazloži, kako varnostno učinkovit je novi X5 oziroma v čem je izboljšan v primerjavi s tistim iz leta 2009. Odporen je na napad z brezpilotnim letalnikom, saj ima z jeklenimi ploščami ojačan strešni del, povsem na novo je zasnovana postavitev odebeljenega 33-milimtrskega stekla, saj ta zdaj prenese eksplozijo 15 kilogramov TNT-ja, če je ta oddaljen vsaj 4 metre od avtomobila. Namreč, udarni val je pri prejšnjemu modelu ob tako močni eksploziji izruval stekleni del iz okvirjev vrat in s tem povzročil poškodbe potnikom. Nova zasnova okvirjev in steklenega dela je pomembna ob dejstvu, v primeru, da napadalci daljinsko aktivirajo eksplozivno napravo, ki je postavljena ob cesti. 

BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije

V preteklosti so ugotovili, da šibek del celotne konstrukcije vozila predstavlja B stebriček. Tega so zdaj dodatno obložili z jeklenimi ploščicami. Po protokolu med razvojem oziroma preverjanjem neprebojnega ščita v avto izstrelijo 306 nabojev.

4 milimetre debele jeklene plošče obdajajo tako rekoč celotno karoserijo avtomobila. Te so lahko večjih ali manjših dimenzij, vsaka od njih pa ima vgrajeno serijsko številko, da se v celoti vodi postopek izdelave takšnega vozila. Tega ves čas enomesečne ročne izdelave v mehiški tovarni spremlja posebej za to zadolžen inženir. Vse steklene površine pri oznaki VR6 imajo debelino 33 milimetrov, a so te sestavljene iz več plasti, saj imajo vmes poliurenatsko folijo, ki ščiti potnike pred šrapneli (topovska granata napolnjena s kovinskimi kroglicami). Kot zagotavljajo pri BMW-ju, takšna debelina stekla zavaruje potnike pred napadi s strelskim orožjem (AK-47 kalibra 7,62), skupaj z jeklenimi ploščami pa so vrata tudi občutno težja kot pri običajnemu avtomobili. Ta tehtajo preko 100 kilogramov, tista pri BMW-jevi Sedmici VR9 pa preko 170 kilogramov, saj debelina steklenega dela meri kar 66 milimetrov. Potrebno je kar nekaj moči za odpiranje in zapiranje. Naloga varnostnikov zagotovo ni lahka.

BMW, za katerega je potreben izpit C kategorije

Bavarci kakopak ne prodajo samo avtomobila, ampak za bodoče voznike teh vozil (to so največkrat policijski uslužbenci) pripravijo tudi zelo intenzivno 5-dnevno usposabljanje.

BMW-ja X5 Protection VR6 odpeljem na kratko testno vožnjo. V potniški kabini ni opaziti bistvenih sprememb. Dodatno je vgrajen le še klasični krmilnik z gumbi, s katerimi voznik upravlja s svetlobnimi in zvočnimi opozorilnimi znaki, sistemom Intercom, ki omogoča komunikacijo z zunanjostjo (mikrofon in zvočnik sta nameščena v predelu vzvratnih ogledal) in še s kopico drugih sistemov. Takoj, ko speljem s parkirišča imam rahlo težavo. Debelina vetrobranskega stekla povzroči malenkost privajanja na vožnjo, saj ima voznik občutek, da si je nadel očala z visoko stopnjo dioptrije. Ampak ta občutek traja le nekaj kilometrov. Bolj presenečen sem nad dejstvom, da dodatna teža avtomobila niti najmanj ne poseže v vozniško predstavo vozila. Avto je dodatno opremljen z zračnim in elektronsko krmiljenim vzmetenjem, za boljšo stabilnost pa so Bavarci vgradili tudi integralno aktivno krmiljenje, kjer se za nekaj stopinj med vožnjo obračajo še zadnja kolesa. In ker je teža vozila zares ogromna, tak avto potrebuje učinkovite zavore. Slednje so si sposodili pri športnemu oddelku. Avto je neizmerno živahen in v zavojih izjemno natančen, brez pretiranega nagibanja karoserije. Tudi pri visokih hitrostih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija