Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pešci še vedno slabo upoštevajo pravila v cestnem prometu
AVP in policija
Pešci še vedno slabo upoštevajo pravila v cestnem prometu
Pešci še vedno slabo upoštevajo pravila v cestnem prometu
18.10.2021 12:03

Policisti so preverjali, kako pozorni so vozniki na pešce in obratno, a izkazalo se je, da prav pešci največkrat kršijo pravila in sami sebe spravljajo v nevaren položaj.

Peter Pirkovič Policija

Jesen in zima zaradi vremenskih razmer in slabe vidljivosti po statistiki beležita največ prometnih nesreč. V teh pa so velikokrat udeleženi tudi pešci. Prav v povezavi z njimi je nedavno potekala preventivna akcija Agencije za varnost v prometu in policije. Prvi so preko različnih partnerjev po Sloveniji ozaveščali pešce in jim brezplačno podelili preko 20 tisoč odsevnikov, medtem ko so možje v modrem preverjali dejansko stanje na terenu. Ti  so v tem času izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je problematika največja, predvsem na območju prehodov za pešce. Pri tem so bili pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.). 

Rezultati, ki so jih zbrali v desetdnevni poostreni akciji niso najbolj vzpodbudni. Ugotovili so 1242 kršitev. Od tega so jih 1076 storili pešci sami, 166-krat pa je bila kršitev na strani voznikov. V 1013 primerih so policisti izrekli zgolj opozorilo. Najpogostejši vzroki za prometne nesreče z udeležbo pešcev (najpogostejši so v starostni skupini nad 64 let) so še vedno neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. 

Policija in agencija zato znova opozarjata, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci. Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! 
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija