Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Na avtocestah omejitev 100 km/h
Predlog OZN
Na avtocestah omejitev 100 km/h
Na avtocestah omejitev 100 km/h
31.10.2021 00:44

Letno v svetu umre v prometnih nesrečah okoli 1,3 milijona ljudi. Organizacija združenih narodov zato poskuša s svojim delovanjem spodbujati države k sprejemanju zakonodaje, ki bi to številko zmanjšala.

Urša Prosenjak

Nov OZN-jev načrt za zmanjšanje števila žrtev prometnih nesreč radikalno pristopa k problematiki in predlaga znatno bolj omejene hitrosti. V naseljih naj bi bila najvišja dovoljena hitrost 30 km/h, izven naselja 80 km/h, na avtocestah pa se ne bi smelo preseči hitrosti 100 km/h. Načrt zajema tudi več vlaganja v infrastrukturno v državah v razvoju. Vse ceste naj bi dobile oceno varnosti, pri čemer bi bil minimalni standard tri zvezdice od možnih petih.

V Evropi bodo vsi avtomobili, homologirani po 6. juliju 2022, morali imeti asistenčne sisteme, kot so inteligentni pomočnik za hitrost, opozorilo utrujenosti voznika, snemalnik podatkov ali črno skrinjico in druge. Vgrajena bo tudi zaznava alkoholiziranosti voznika.

Nov dokument OZN prepoznava mobilnost kot temeljno človekovo pravico in javno dobro, vendar na tem področju ne napredujejo vse države enako. V predelih sveta z najnižjimi prihodki je tudi prometna varnost nizka, prometne nesreče pa v porastu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija