Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Noč čarovnic je najsmrtonosnejši praznik za pešce
Halloween
Noč čarovnic je najsmrtonosnejši praznik za pešce
Noč čarovnic je najsmrtonosnejši praznik za pešce
31.10.2021 00:49

Noč čarovnic je v ZDA zelo priljubljen praznik, žal pa tudi najnevarnejši za pešce.

Urša Prosenjak

Pomemben del praznika je trick-or-treating, običaj, ko otroci v kostumih obiščejo okoliške hiše in prosijo za sladkarije. To obenem pomeni, da je v večernih urah na ulicah veliko ljudi, pretežno otrok.

Raziskava portala AutoInsurance.org je razkrila zanimivo statistiko nesreč, povezanih s praznovanjem noči čarovnic. Želeli so ugotoviti, kateri dan v tednu je za praznovanje noči čarovnic najnevarnejši z vidika prometa. Medtem ko je statistično za voznike motornih vozil najnevarnejša noč čarovnic, ki pride na nedeljo, je za pešce to nekoliko varnejša situacija.

V raziskavi so primerjali število nesreč s smrtnim izidom po posameznik dnevih v tednu, kadar gre za običajen dan, z enakim dnevom v tednu, kadar je na ta dan noč čarovnic. Ugotovili so, da je za ta priljubljen praznik najnevarnejši petek, saj se takrat zgodil 21,86 odstotkov več prometnih nesreč s smrtnim izidom kot na običajen petek. Najvarnejša je za noč čarovnic sobota – takrat je namreč celo 4,34 odstotka manj smrtnih nesreč kot na običajno soboto. Nedeljske noči čarovnic so tretje najbolj smrtonosne s 15,60 odstotka več nesrečami od povprečne nedelje.

»Kadar pade noč čarovnic na dan med ponedeljkom in petkom, je povečanje smrtnih nesreč v 16,30 odstotka v primerjavi z običajnimi dnevi med tednom. Med vikendom je to povečanje le 5,30 odstotka,« so povedali avtorji raziskave.

Dneve so razvrstili v seznam od najbolj do najmanj nevarnih:

petek: +21.86%

torek: +18.01%

nedelja: +15.60%

četrtek: +15.51%

ponedeljek: +13.89%

sreda: +8.42%

sobota: -4.34%

Če pa pogledamo samo nesreče pešcev, pa so podatki nekoliko drugačni. Odstotek pešcev, umrlih v prometnih nesrečah, je med tednom nekoliko višji. Med ponedeljkom in petkom znaša 28,84 odstotka, v soboto in nedeljo pa 26,67 odstotka.

»Obe številki sta visoki,« dodajajo avtorji. »Toda vikendi so dokazano nekoliko varnejši za pešce.« Jasen je tudi vpliv praznika na številko. »Na običajen dan je delež nesreč, v katerih so udeleženi pešci, 15,18 odstotka. Na večer noči čarovnic ta številka zrase na 28,84 odstotka.«

Če bi mislili, da bo noč čarovnic med tednom varnejša za otroke, ker je takrat manj zabav za odrasle, pa podatki ne podpirajo te teorije. »Podatki kažejo, da je med tednom delež otrok med smrtnimi žrtvami prometnih nesreč 18,78 odstotka, ob koncu tedna pa le 11,92 odstotka.«

Ne glede na statistiko pa previdnost nikoli ni odveč. Čeprav se podatki nanašajo na ZDA, pa se noč čarovnic vse bolj uveljavlja tudi pri nas, z vsemi običaji. Na ulicah bomo to nedeljo lahko opazili prenekatero maškaro, precej pa bo tudi večernih prireditev. Ob tem velja opozoriti, da imajo lahko otroci v kostumih okrnjeno vidno polje ali slušne zaznave, obenem pa so zaradi kostumov pretežno temnejših barv slabše vidni, zato bodimo za volanom še posebej previdni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija