Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Se vam zdi zaslon na dotik v avtomobilu samoumeven?
Infotainment
Se vam zdi zaslon na dotik v avtomobilu samoumeven?
Se vam zdi zaslon na dotik v avtomobilu samoumeven?
10.11.2021 02:15

V zadnjih nekaj letih so v avtomobilih prevladali zasloni na dotik, tudi v tistih nižjega razreda. Pa veste, kdaj se je infotainment prvič pojavil v avtomobilu?

Artur Švarc

Ne, to se ni zgodilo v 21. stoletju, niti v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je elektronika prebijala v ospredje naših jeklenih konjičkov. Prvi avto z infotainmentov najdemo v Buicku Rivieri leta 1986.

Osemdeseta so pomenila razcvet hišnih računalnikov in z informacijsko tehnologijo smo se lahko srečevali na vsakem koraku. V tistih primitivnih časih 8- in 16-bitnih procesorjev in enostavne grafike si je bilo zamisliti avto, kjer bi bil zaslon z računalnikom, kar mala znanstvena fantastika. No, saj ne, da legendarni Commodore 64 ni imel svojega SX brata, enega prvih prenosnih računalnikov, kjer je bil vgrajen majhen zaslon s katodno cevjo in disketni pogon. Do tu se zdi tehnologija prenosljiva tudi v avto, ampak upravljanje z dotikom pa je bilo nekaj nezaslišano vesoljskega.

Se vam zdi zaslon na dotik v avtomobilu samoumeven?

Buick je tako v Riviero 1986 vgradil neke vrste pra infotainment z imenom Graphic Control Center (GCC) ali po naše, Grafični nadzorni sistem. In ja, bil je točno to, prikazoval je osnovne podatke o avtomobilu in omogočal upravljanje cel kup dodatkov. In seveda je bil tu potovalni računalnik z dosegom, pa povprečno porabo.

No, omejitev je bila seveda v zaslonih, LCD so bili takrat v povojih in pregrešno dragi, zato pa je 5-palčni katodni ekran v maniri takratnih PC-jev z zeleno-črno grafiko povsem dovolj. Za njim je bil preprosti procesor z 32 kB spomina, med funkcijami se je dalo upravljati s temperaturo in močjo klimatske naprave. In ja, programerji so imeli dušo že takrat. Na zaslonu se je vrtel majhen ventilatorček in višje kot se je nastavilo hitrost delovanja, hitreje se je vrtel.

Se vam zdi zaslon na dotik v avtomobilu samoumeven?

Na zaslonu je bil tudi nadzor za AM/FM radio, med drugim se je dalo s prstom premikati izhod na zvočnike, pa tudi izenačevalnik (equalizer). Če gre verjeti tistim, ki so imeli možnost izkusiti ta kvantni preskok v avtomobilih, je bil zaslon bolj odziven kot marsikateri zaslon danes.

Sistem je bil dejansko predaleč pred svojim časom in kupci so se pritoževali, da je novotarija zastrašujoče zapletena, GM pa je GCC iz Riviere umaknil 1990, dve leti pozneje pa iz sorodnega modela Oldsmobile Tornado.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija