Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Gozdovi izginjajo zaradi povpraševanja po usnjenih sedežih
Slabi obeti
Gozdovi izginjajo zaradi povpraševanja po usnjenih sedežih
Gozdovi izginjajo zaradi povpraševanja po usnjenih sedežih
20.11.2021 00:46

Pljuča sveta umirajo, del odgovornosti pa nosi tudi avtomobilska industrija.

Urša Prosenjak

Amazonski deževni gozd, znan tudi kot pljuča sveta, že leta proizvaja več CO2, kot ga absorbira. Drugače povedano, pljuča sveta so resno bolna, vzrok pa tiči v krčenju gozdov. To je namreč dobilo dramatične razsežnosti, posebna zgodba pa je licemerstvo brazilske oblasti.

New York Times je na sledi odmevni zgodbi o tem, kako usnjeni sedeži v avtomobilih vplivajo na negativne procese v deževnih gozdovih. Podatki brazilske vlade razkrivajo lakomnost po zemljiščih v naravnem rezervatu Jaci-Paraná. Med januarjem 2018 in junijem 2021 so ranči, ki delujejo v Jaci-Paranáiju na nezakonito očiščenih zemljiščih, srednjim rančem prodali najmanj 17.700 glav govedi. Kupci so bili po državnih in korporativnih podatkih dobavitelji za tri velike proizvajalce mesa, JBS, Marfrig in Minerva.

Skoraj polovico teh 17.700 glav goveda je kupil Armando Castanheira Filho, lokalni trgovec, ki je bil eden največjih kupcev v Jaci-Paranáiju in neposredni dobavitelj vsem trem večjim proizvajalcem mesa. Prodaja mu je ustvarila papirnato sled, ki je prikrivala, da govedo izvira iz nezakonitih rančev. Goveje meso uporabljajo v Braziliji in izvažajo, usnje pa gre v Mehiko in Evropo in konča v avtomobilih, ki jih vozijo Italijani, Američani, Nemci in ostali prebivalci razvitih predelov sveta. O ilegalnih rančih, zaradi katerih se krči pragozd, za zdaj vsi molčijo.

Revizija, ki so jo vodili tožilci v državi Pará, kjer je druga največja čreda goveda v Amazoniji, je prejšnji mesec razkrila, da je JBS med januarjem 2018 in junijem 2019 kupil 301.000 živali, kar je 32 odstotkov njegovih nakupov v državi, od kmetij, ki so kršila obveznosti preprečevanja nezakonite sečnje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija